Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lag et espalier

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Espalier er en trebeskjæring som fortrinnsvis brukes til frukttrær, hvis de for eksempel står opp langs en husgavl.

Treskjelettet som treet bindes opp til må være godt forankret i muren, så det ikke gir seg når treet først vokser til. Treet her er litt skjevt, men det rettes lett til når det først bindes opp.

Anleggsgartneren starter med å klippe av båndene og trekke ut pinnen som treet har vært festet til. Prinsippet i et espalier er at grenene formes i et bestemt mønster. På dette espalier vil vi bare ha vannrette grener.

Derfor klipper man av alle de grenene som ikke passer med de vannrette trelistene. Det må bare bindes én gren til hver trelist. Noen grener vil naturligvis ikke sitte rett ut for en vannrett trelist. I disse tilfeller bøyes grenen enten opp eller ned, så den kan bindes til listen.

Til oppbindingen benyttes hampesnor, som er rimelig skånsom mot treet. Men et par ganger i året bør du se etter om snoren gnager seg inn i treet. Fagmannen starter på toppen, så han er sikker på at stammen står rett i forhold til treskjelettet.

Deretter bindes hver enkelt gren opp til treskjelettet. Noen grener bør ha to oppbindinger, så de ligger helt tett til trelisten. På samme måte fortsetter man inntil alle grenene er bundet opp.

Avstanden mellom de vannrette trelistene bør være omkring 30 cm, da blir treet tett og flott. Med tiden vil treet sette nye skudd, som enten bindes opp eller klippes av. Selv om treet her ser litt nakent ut, vil det nok vokse seg tett og kraftig etter en sesong eller to.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Lag et espalier
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake