Lag et enkelt og billig espalier av armeringsnett

Armeringsnett er snarveien til et espalier. Her bruker vi det til tre forskjellige typer: et vegg-espalier, et søyle-espalier og et buet espalier.

Når plantene får muligheten til å klatre til værs, virker hagen din både større og frodigere. Vi viser deg hvordan du på en enkel og billig måte kan lage et klassisk veggespalier – et flott søyleespalier og et bueespalier i armeringsnett.

Slik lager du et enkelt espalier

Store dekorative espalier – du ser dem overalt i parker og store hageanlegg, bygget opp med buer og søyler og kledd med roser, klematis og andre klatrende og flotte planter. Umiddelbart kan det virke som som et komplisert prosjekt å bygge et espalier til hagen eller husveggen, men det kan faktisk gjøres både enkelt og billig. Og helt uten bruk av et sveiseapparat, selv om du bygger med metall.

Armeringsnett til espalier

Byggeindustrien har det perfekte materialet til et hjemmelaget espalier: armeringsnett. Det er enkelt å bruke og billig å kjøpe. Armeringsnettet kan bestilles hos nærmeste byggvarehus, eller hos en lokal murer eller byggentreprenør.

LES OGSÅ: Armeringsnett er ikke bare til armering av betong

Deles med boltsaks

Armeringsnettet består av rundstål som er sveiset sammen. Rundstålet fås i forskjellige tykkelser, og nettet fås med forskjellige størrelser på »maskene«. Til et espalier er et armeringsnett med 6 mm rundstål og en maskestørrelse på 15 x 15 cm godt egnet. Da får du den nødvendige robustheten, uten at det veier for mye.

Nettet kan deles med boltsaks, baufil eller vinkelsliper med kutteskive. Vi foretrekker å bruke boltsaksen. Et armeringsnett på 5 x 2,3 meter koster cirka 600 kroner. I tillegg må du regne cirka 50 kroner til binde- og ståltråd.

Vi viser hvordan du lager:

  1. Veggespalier
  2. Søyleespalier
  3. Bueespalier

Når du bygger ditt eget espalier, setter kun fantasien grenser for form og størrelse. Utgangspunktet for våre tre modeller er klassiske vegg-, rosen- og vifteespalier. Ettersom de viste modellene lages uten bruk av sveiseapparat, er formen mer firkantet enn hos sine forbilder. Men de er ikke mindre dekorative.

Slik gjør du

Del opp bindetråden i biter på cirka 15 cm med en tang. De skal brukes til å binde sammen de enkelte delene av espalieret.

Mål opp lengden du skal bruke og klipp til espalieret med en boltsaks. Bruk treklossen til å løfte nettet mens du klipper.

Dette skal du bruke

Armeringsnett, 6 mm tykt og med en maskestørrelse på 15 x 15 cm

Binde- og ståltråd
• Bindetråd, 2 mm
• Ståltråd, 3 mm

Verktøy
• Boltsaks (evt. baufil eller vinkelsliper)
• Tommestokk
• Knipetang og holdetang
• Lite bord eller trekloss

1. Veggespalier

Veggespalier: De avmerkede feltene markerer de fire stedene hvor rundstålet skal bøyes 90 grader til avstandsbein.

Mål opp og klipp espalieret 75 x 180 cm. Klipp deretter av nettet i hver side - unntatt de to tverrstengene som danner »bein«, et øverst og et nederst. Bøy »beina« med en holdetang.

Bruk treklossen som avstandsstykke når »beina« klippes til. Boltsaksen skal vende samme vei hver gang, ellers blir ikke lengden lik på grunn av de to bolthodene på den ene siden av kjevene på boltsaksen. Sett deretter espalieret fast på veggen med 4-6 spiker. Bruk plugger og skruer i en eventuell murvegg.

Veggespalier-materialer:

• 75 x 180 cm armeringsnett (det ferdige espalieret er 45 cm bredt, fordi 15 cm på hver side er til »avstandsbein« til veggen).
• 4-6 store spiker, eller skruer og plugger, til å feste espalieret på veggen.

2. Søyleespalier

Søyleespalier: Det klippes fire biter som bindes sammen med bindetråd. De avmerkede feltene markerer hvor rundstålet klippes vekk, slik at søylen kan stå fast på bakken.

Armeringsnettet er 225 cm bredt – det klippes opp til fire sider à 45 cm med boltsaksen. Klipp deretter av de to nederste tverrgående rundstålene, slik at espalieret senere kan trykkes ned i bakken.

Legg de fire sidene ut på bakken og sett dem sammen til en søyle med bindetråd, som vikles rundt stålet og strammes med knipetangen. Bind for hver tredje »maske« i de to endefeltene.

Søyleespalier-materialer:

• 210 x 225 cm armeringsnett (30 av de 210 cm skal ned i bakken).
• Bindetråd, cirka 5 meter.

3. Bueespalier

Bueespalier: De to trekantede søylene og den trekantede overliggeren settes sammen med binde- og ståltråd.

De avmerkede feltene er der rundstålet klippes vekk, slik at søylene kan stå fast i bakken.

De seks delene på 210 x 30 cm bindes sammen til to trekantede sidesøyler med bindetråd. Husk å klippe dem til i bunnen, slik at de kan stikkes ned i bakken. De tre stykkene på 150 x 30 cm bindes til en trekantet overligger. Klipp til overliggeren som vist her, og legg sidesøylene inn mot den. Bind delene sammen med ståltråd. Det har større styrke enn bindetråden. Bind både vannrett og loddrett i feltene minst fire steder.

Bueespalier-materialer:

• 6 stk. armeringsnett à 210 x 30 cm.
• 3 stk. armeringsnett à 150 x 30 cm.
• Bindetråd, cirka 5 meter.
• Ståltråd, cirka 2 meter.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Espalier