Du kan selvfølgelig også fortynne en vanlig maling eller trebeskyttelse. Med mange sprøytepistoler følger det en trakt og et skjema for blandingsforhold. Men tynt må det være. Vannbasert maling må selvfølgelig tynnes med vann, mens oljebasert må tynnes med white-spirit.

LES OGSÅ: Test av sprøytepistoler

Dekk godt av før du starter sprøyten. Malingen sprer seg over et mye større område enn du drømmer om. Selv om du maler utendørs, må du ha på deg et åndedrettsvern, og det er ikke godt nok med en papirmaske. En god vernemaske kan fås for 2-300 kroner.

Det viktigste ved sprøytemaling er ikke å legge et for tykt lag på, og det skjer lett hvis du står for nært. Da sprøytepistoler er veldig forskjellige, kan det ikke angis noe bestemt avstandsmål. Følg produsentens anvisninger, og beveg pistolen i lange, myke bevegelser.

Du kan ikke regne med at malingen dekker i første omgang, men i stedet for å prøve å få den til å gjøre det, så vent heller og gi stakitten enda et strøk når det første er tørt. Det tar jo ikke lang tid å gi gjerdet en runde til. Og det gjør resultatet mye flottere.

Redaksjonen anbefaler: Sjekk fuktigheten før du maler!

Når du skal male treverk utendørs, må du alltid være sikker på at fuktigheten i treet er under 18 prosent. Hvis treet er fuktigere enn de 18 prosentene, stenger du inne fukten. Og siden vann alltid finner seg en vei ut, vil malerjobben være bortkastet arbeid, ettersom malingen vil flasse av i løpet av et par måneder.

Derfor anbefaler vi at du bruker en fuktmåler før du maler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her ser du en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner:

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler