Den klassiske hageporten gir en fin og markant inngang til hagen. Legg merke til at de vannrette avstiverne er plassert slik at det blir fem kvadrater luft nederst på hver port.

Det krever litt fingerferdighet og tålmodighet å lage de fine buede hageportene, men det er slett ikke umulig. Hagen får en fin inngang som utstråler romantikk og hygge.

Hageport av trykkimpregnert tre

Portene er laget av trykkimpregnerte materialer som holder i mange år, og ikke koster en formue. Delene er tappet sammen og montert med plugger av 19 mm rundstokk.

Dette gir en sterk port som ikke kommer til å henge. Det skal lages en del tapphull, men det går fort om du først bruker et fl atbor og borer en rekke hull der tappene skal plasseres.

Du kan fjerne nesten alt treet i hullet med boret, og de siste restene fjerner du med et skarpt hoggjern. Til jobben er det en stor fordel med et borestativ, slik at hullene blir helt rette.

Likevel må hullene i overliggeren bores på frihånd, men med noen hjelpestreker på siden av emnet å sikte etter, går det fint.

Portstolper laget av tre

Portstolpene kunne vært murt opp, men er her laget av tre. Hver stolpe består av fire 73 x 73 mm trykkimpregnerte stolper – en stolpe i hvert hjørne.

Stolpene blir holdt sammen med bord og er gravd 80 cm ned i bakken der de står fast i betong. Denne konstruksjonen gjør dem like stabile som murte portstolper.

Stopene er så kledd med vannfaste finérplater og lister som tåler vind og vær. På toppen av søylene er det lagt to granittplater i byggsilikon, slik at de sitter helt tett ned mot stolpene.

Last ned hele artikkelen og få en utførlig byggeveiledning.

FØR: Belegningssteinene gikk helt ut i grusveien.