Porten rettes med en ny skråstiver

Når hageporter henger og subber i bakken, skjer det vanligvis fordi de ikke er laget helt etter boken. En skråstiver fra nederste hengsel, diagonalt opp til motsatt hjørne løser problemet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
30 kroner

Intro

Hvis du vil unngå at hageporten eller den hjemmelagde døren på uthuset kommer til å henge skjevt etter hvert, skal du i hvert fall forsikre deg om én ting: Skråstiveren skal gå så diagonalt som mulig, fra bunnen av hengselsiden og opp mot toppen. Da kan det ikke gjøres bedre. Og har du en port der skaden allerede er skjedd, kan det faktisk ordnes enkelt ved å montere en ny skråstiver. Til det formålet har du bruk for litt hullbånd og en stor vinkel til å rette opp porten. Deretter er det bare å skjære til en ny skråstiver og skru den fast.

PROBLEM:
Skråstiveren på porten sitter ikke diagonalt nok, og porten blir derfor trukket skjev

LØSNING:
En ny skråstiver plasseres riktig.

Tidsforbruk

Et par timer.

Pris

Ca 30 kroner til et bord og noen rustfrie skruer.

Vanskelighetsgrad

Dette er en reparasjon av den enkle sorten.

Veiledning

1

Når den gamle skråstiveren er fjernet, rettes porten opp etter en tømrervinkel. Med et patentbånd, som settes diagonalt over porten, trekkes den på plass i riktig vinkel.

2

Den nye skråstiveren legges over de tverrgående lektene. Deretter streker du opp hvordan vinkelen skal være der skråstiveren skal sitte mot de to lektene.

3

Så skjærer du til skråstiveren med en håndsag. Følg strekene nøye, slik at den nye skråstiveren kommer til å sitte så stramt på de to lektene som mulig. Jo strammere den sitter, desto mindre belastning blir det på skruene.

4

Den nye skråstiveren legges på plass og settes i første omgang bare fast med en skrue i hver ende. Patentbåndet skal bli sittende på, til vi har fått skrudd skråstiveren ordentlig fast fra den andre siden (forsiden).

5

Fra forsiden skrus skråstiveren endelig fast. Bruk rustfrie skruer og velg dem så lange som mulig - uten at de går gjennom på baksiden.

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageport