Video
Lett
Vanskelig

De loddrette stavene på dette gjerdet er kappet av vinkelrett. De er heller ikke blitt malt, slik at de virkelig kan suge vann inn i endeveden. Det vil få treverket til å råtne i løpet av kort tid. Heldigvis finnes det råd for det.

Et råd du både kan bruke på et nytt gjerde, og et som er ti år gammelt. Du kan ikke kappe bunnen på gjerdet mens det står på plassen sin. Har du et gjerde av den typen vi viser her, er det ikke vanskelig å ta fra hverandre gjerdet modul for modul.

PROBLEM

Bunnen på gjerdet er kappet rett av. Da renner ikke vannet unna, og treet vil fort råtne.

LØSNING

Når bunnen er skåret på skrå, drypper vannet av. Det gir lengre levetid på gjerdet.

Når modulene i gjerdet er tatt ned, er det lett å skråskjære bunnen med en sirkelsag og en føringsskinne.

SÅ ENKELT ER DET:

1. Begynn med å ta ned gjerdemodulene

Porten skal bare løftes av, og som regel vil du kunne fjerne hver modul ved å skru av de vannrette lektene i sidene. Merk opp hvor modulene sitter.

2. Mål ut på forsiden av gjerdet

slik at det blir skåret av 3 mm i en vinkel på 20 grader. Du kan gjøre det for hånd, men med sirkelsag og føringsskinne gjør du det både raskt og nøyaktig.

3. Sag det skrå snittet etter skinnen

Når du skal skjære på skrå med en sirkelsag på føringsskinne, må du hele tiden holde sagen ned mot skinnen, slik at sagen ikke glipper av den.

4. Slip kantene der du har saget

Alle kanter skal være glatte og flisfrie, før du maler dem. Smør grunningsolje på alle snittflater før du maler.

5. Avslutt med et par strøk maling

Mal gjerne et strøk ekstra, ettersom endeveden sannsynligvis aldri blir malt igjen. Når gjerdet er satt opp igen, er det ikke maling i bunnen du tenker mest på.