Slik bygger du en flyttbar levegg

Med en flyttbar levegg, kan du enkelt og raskt få deg en lun krok i hagen – uansett hvor vinden kommer fra.

Intro

Få le på terassen og i hagen

En flyttbar levegg til terrassen eller hagen, som kan flyttes rundt alt etter hvor vinden blåser, kan være med på å forlenge sommerdagene og sesongen utendørs. En flyttbar levegg er genialt til å skape små lekroker på dager hvor solen steker og vinden blåser.

Enkelt å lage

Leskjermer til terrassen, som fort kan lages uten bruk av verktøy og som samtidig kan stilles opp i den formen du ønsker, er enkle å fremstille.

Minst to

Det skal være minst to leskjermer til terrassen som kan danne en vinkel og støtte hverandre. Ønsker du en større modell, kan du bygge tre, fire eller fem skjermvegger til den flyttbare leveggen.

Bygg det selv

Fordelen ved et skreddersydd system av leskjermer til terrassen, er at du selv kan bestemme hvor stor du vil at den flyttbare leveggen skal være. Med bare to skjermvegger kan du fort lage en liten lekrok. Den flyttbare leveggen i artikkelen er bygget av lamineringer i stort og stabilt tre, og med smarte hengsler som gjør at de fort kan monteres og settes sammen.

Sørg for luft

Da en litt åpen leskjerm gir bedre le enn en helt lukket, er det på vår modell tre centimeter avstand mellom de vannrette laminatene. Sprekkene er samtidig praktiske som håndtak, når du skal flytte rundt på skjermene. Sprekkene gjør det også enkelt å lage hyller til skjermveggene.

Hyller til alt

Vil du pynte leskjermen til terrassen opp med potteplanter eller lingnede, stikkes hyllene bare inn mellom lamellene og hektes fast. Med en hylle i bordhøyde har du dessuten en perfekt plass til kaffekopper og annen drikke. Vinkelbeslagene under hyllen stikkes bare inn i en vannrett sprekk.

Bruk skjermene som romdeler

Skjermene kan også brukes innendørs som romdeler, for eksempel mellom spise- og oppholdsplassen. Eller til å avskjerme soveavdelingen på soverommet.

Veiledning

01
Her får ikke vinden sjenere deg 5 Trinn

1

Når det gjelder de to sideskjermene med en øyebolt oppe og nede i den ene sida: Strek opp plasseringen av stolpen og øye-bolten på lamellen. Lamellene skal gå 3 cm ut fra stolpen. Bor et 18 mm hull gjennom lamellen og et 6 mm hull inn i enden tvers gjennom det store hullet.

2

Træ øyebolten gjennom en 8 mm mutter som skal ligge an mot enden på lamellen. Bolten skal gå inn i en mutter i hullet.

3

Bruk den samme metoden på den midterste skjermen, der du monterer to øyebolter oppe og nede i hver side. Lås hengslene sammen med en maskinbolt.

4

Lag hver skjerm av 12 lameller og fire stolper. Ta to stolper med de avstandsstrekene på 12 cm som du merket av tidligere. Legg opp hver lamell til forkanten av strekene, og fest lamellene med en dykkertstift på midten.

5

Ha lim på to stolper med for-borete hull og legg dem oppå lamellene. Sett en stopper på boret med 5 mm diameter så du bare så vidt borer gjennom lamellene. Trekk skruene godt til, slik at de borer seg ned i stolpen under.

Materialer

21 x 95 mm glattkant:
• 36 lameller (A) à 110 cm
• 4 hyllebord (B) à 90 cm
• 2 bord à 29 cm til 4 hylleknekter (C)

21 x 45 mm glattkant:
• 12 stolper (D) à 150 cm

Dessuten:
• Vannfast lim
• 1,7–40 mm dykkertstifter
• terrassebordskruer 4,5 x 60 mm
• 12 øyebolter med 6 mm maskingjenger, 8 mm ”øyehull” og min. 70 mm gjengelengde
• 12 stk. 6 mm muttere
• 12 stk. 8 mm muttere
• 4 stk. 8 x 50 mm maskinbolter
• 4 vinkelbeslag, 10 x 10 cm
• Oljebeis eller treolje til grunning for en god alkydmaling

Pris

cirka 1700 kroner

Tegning

Sett sammen hylla og legg den med bunnen opp. Kapp den ene armen på vinkelbeslagene så den bare er 2 cm lang. Skru dem fast under hylla

Når du stikker vinkelbeslagene inn i en sprekk, griper den tak ioverkanten på lamellen. Knekten støtter inn imot lamellen.

Tre øyebolter danner et hengsel. En enkel og robust løsning.

Her på det øverste høyre hjørnet av den midterste skjermen ser du at boltene står 3 cm fra henholdsvis over-og underkant av lamellen. Lamellene stikker også 3 cm ut over stolpene.

Lag de to hylleknektene av et 29 cm langt bord. Strek opp en diagonal strek på bordet og mål 19 cm inn fra hver ende.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...