Vedlikeholdsfri levegg av kompositt og betong

Du får ikke en levegg som er enklere å holde vedlike enn dette. Den skal verken grunnes, males, impregneres eller noe som helst annet. Den skal bare rengjøres i ny og ne ... hvis du synes det er nødvendig. Det er alt!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
10.000 kroner

Intro

Bygger du en levegg av tre, gjenstår det fortsatt en masse arbeid når du er ferdig med å bygge. Veggen må nemlig oljes eller males, og det er en jobb du må gjenta om noen år igjen.

Det slipper du, hvis du lager leveggen av komposittbord. Når du er ferdig med å sette opp veggbordene, trenger du ikke å gjøre noe mer med dem. Komposittbord er enkle å jobbe med. Du kan kappe dem til og skru i dem med samme verktøy som når du jobber med tre. Bordene veier også mindre, slik at de er enklere å flytte rundt.

LES OGSÅ: Slik bruker du komposittbord

Lag stolpene selv

Her bruker vi betongstolper. Men det er mest for å vise prinsippet. I stedet kan du lage stolpene selv, for eksempel av en smal impregnert lekt i midten, med et bredt impregnert bord på hver side, eller du kan kjøpe impregnerterte stolper ferdig.

Veiledning

01
Vedlikeholdsfri levegg 7 Trinn

Dette er like enkelt som det er smart. Terrassebord av kompositt tres ned i H-stolper. Stolpene kan du lage av impregnert tre, eller de kan kjøpes ferdig. Dermed blir veggen tilnærmet vedlikeholdsfri.

Her bruker vi stolper av betong, men det er for å vise prinsippet. H-stolper av betong selges ikke i Norge, men liker du ideen så godt at du gjerne også vil bruke betongstolper, selges de i byggvarehus i Danmark. Regn i så fall med at transporten hjem blir tung, og at du bør bestille stolpene i god tid før du skal hente dem. Moms mellom landene kan også medføre litt papirabeid, men det positive er at innførselen av stolpene er tollfri. Men det er altså for de som virkelig er ivrige, og gjerne vil ha betongstolper. For alle dere andre, vil vi anbefale enten å kjøpe stolper av impregnert furu, eller å lage dem selv. Da setter du for eksempel sammen to terrassebord, med en lekt i midten, til en H - alternativt av komposittbord.

Husk også at stolpene skal være stødige. Det betyr at de må graves ned i bakken, minst 90 cm. Her er gjerdet 160 cm høyt. Det betyr stolper på minst 250 cm totalt.

1

Vi tømmer tørrbetong i ett hull om gangen. Tilpass dybden på hullet etter frostfri dybde der du bor, høyden på leveggen og lengden på stolpene dine.

2

Disse stolpene er tunge, så det krever to mann for å plassere dem riktig.**TIPS:** Spenner du fast to skrutvinger på en tung stolpe, så blir den enklere håndtere.

3

Stolpene fikseres når et stolpepar står helt rett og i riktig høyde. Både skrå og vannrette avstivinger spennes fast på stolpene med skrutvinger.

4

Litt vann helles i tørrbetongen, før den ”stampes” med en tynn pinne. Mer tørrbetong tømmes i, deretter litt vann igjen. Prosessen gjentas til det er betong opp til 5-10 cm under bakkenivå.

5

Mellom stolpene setter vi betongplater for å gi de nederste komposittbordene et anlegg. Med trestolper kan du lage anlegget av for eksempel en trykkimpregnert bjelke med skråskåret overkant.

6

Betongplaten må tilpasses med en vinkelsliper. En trebjelke er heldigvis mye enklere, den bruker du bare sagen på.

7

Underveis i prosjektet sjekker vi at alt fortsatt står rett. Når betongen har størknet, er det for sent å rette opp.

02
Fine bord av kompositt 6 Trinn

Mellom stolpene setter vi komposittbord. De er enkle å jobbe med, og kan lett kappes til i riktig lengde. I tillegg skal de verken grunnes eller males når vi er ferdige med å sette opp leveggen.

Disse komposittbordene har riller på begge sidene. Vi velger å vende de bredeste rillene utover, og de smale innover, fordi det passer til rillene på terrassegulvet.

Bordene kappes i riktig lengde med en håndsag, sirkelsag eller kapp-/gjærsag, og senkes bare ned i sporene på stolpene. Bordene skal være 1 cm kortere enn avstanden mellom bunnen av de to sporene i H-stolpene, fordi det skal være plass til at komposittbordene skal kunne utvide seg litt. Mellom bordene setter vi små skjøte stykker for å stabiliere veggen. Fordi de blir synlige, sørger vi for at de sitter nøyaktig samme sted på alle bordene. På toppen av veggen setter vi pyntelister. De sager vi ut av kantbord av massiv kompositt. Av ett helt bord, lager vi to strimler som er 35 mm brede.

1

Det første bordet legges midlertidig på plass, så vi kan kontrollere at det er cirka 5 mm luft mellom stolpen og bordet i begge ender. Det skal gli ned i sporene.

2

Midt på betongelementet forborer vi til en stålpinne, som skal stabilisere bordene på midten. Hullet bores med et 10 mm murbor og skal være cirka 5 mm dypt.

3

I underkanten av bordet borer vi et 12 mm hull, som stålpinnen kan gli opp i. Hullet skal være cirka 70 mm dypt. Deretter kan bordet settes på plass.

4

Mellom bordene setter vi tre små skjøtestykker av kompositt (se tegning). De blir delvis synlige, så de skal sitte nøyaktig på samme sted på alle bordene.

5

Sprekken tettes igjen med et ekspanderende fugebånd. Det skal bare presses inn mellom bordet og stolpene, og vil utvide seg til det fyller ut sprekken.

Jobben er ferdig. Nå skal leveggen bare nytes i årene som kommer.

Materialer

  • H-stolper, 13 x 13 x 240 cm
  • Endestolper
  • Eventuelle hjørnestolper
  • Plater/støtte mellom stolpene
  • Stolpebetong 25 x 150 mm kompositbord
  • 12 x 100 mm kantbord av massiv kompositt
  • Ekspanderende fugebånd
  • 10 mm rundjern, rustfritt stål
  • Beslagskruer til komposittbord
  • Skjøtestykker av kompositt
  • Silikon fugemasse

Spesialverktøy

  • Eventuelt jordbor eller hullspade

Tidsforbruk

Regn med cirka en uke.

Pris

Det avhenger av stolpene du lager eller kjøper. Men regn med cirka 10.000 for komposittbordene til en tilsvarende vegg.

Vanskelighetsgrad

Jobben med komposittbordene er enkel. Men det kan være en utfordring å finne eller lage stolper.

Tegning

Vedlikeholdsfri levegg

Vedlikeholdsfri levegg

Komposittbord

Komposittbord

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...