Enkelt og holdbart bambusgjerde

Et gjerde av bambus er lett og luftig, og holder seg pent i mange år. Du kan lage det helt uten bruk av beslag – stokkene bindes bare fast med snor. Det gjør det lett å tilpasse gjerdet etter forholdene hos deg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.500 kroner

Bambusgjerdet, med sin enkle konstruksjon, passer perfekt til en japanhage.

Intro

LES OGSÅ: Forleng levetiden på gjerdet med stolpehatter

Utover et eksotisk utseende, har bambusgjerdet flere gode egenskaper som gjør det til et godt valg når du skal lage gjerde i hagen.

LES OGSÅ: Alt om gjerder

  • Fleksibel konstruksjon
  • Lang holdbarhet
  • Ingen synlige beslag
  • Enkle skjøter

Veiledning

01
Stolpene 1 Trinn

1

Finn først ut hvor stolpene skal plasseres. Det er lettest å bruke et jordbor til hullene, men du kan selvfølgelig også grave ut til dem med en spade. Det er viktig at stolpene kommer langt nok ned i bakken, slik at de står solid og slik at tele og frost ikke risikerer å presse dem opp igjen. Bank stolpene i bakken. Det er en god idé å bruke en stolpehammer. Den ødelegger nemlig ikke toppen av stolpen, noe du ellers kan risikere hvis du bruker en slegge. Bruker du likevel en slegge, så vær nøye med å banke rett ned midt på toppen av stolpen.

02
Oppmåling 1 Trinn

1

Mål opp til de tverrgående bambusstokkene, som skal settes fast i hull i stolpene. Her setter vi fast en murersnor på stolpene, cirka 20 cm over bakken, der den nederste bambusstokken skal være. Sjekk med et vater at murersnoren er vannrett, og mål deg ut fra den for å finne ut hvor øvrige hull i stolpene skal plasseres. Her er det 23 cm mellom de vannrette og loddrette stokkene, slik at det blir et kvadratisk mønster. Men du kan plassere stokkene akkurat som du selv vil, og lage akkurat det mønsteret du har lyst til. Bor hull i stolpene med et spadebor. Hullene skal være ca 2 cm dype. Det er viktig at hullene bores vannrett. Det gjør at det blir mye enklere å dytte på plass bambusstengene. Du kan eventuelt binde fast en hjelpestokk midlertidig til stolpene i vannrett posisjon. Det gir deg noe å rette inn etter mens du borer hullene.

03
Stokkene 1 Trinn

1

Sett først på plass de vannrette stokkene i stolpene. De kappes til så de får ønsket lengde pluss 4 cm, slik at de kan stikkes inn 2 cm i hver stolpe. Bambus kan fort splintre litt opp når det kappes. Derfor er det en god idé å slipe stokkene i endene før de settes på plass i hullene. Stokkene settes først på plass i den ene stolpen, bøyes deretter litt og presses inn i stolpen i den andre siden. Etterpå skal de loddrette stokkene settes fast. De plasseres skiftvis på hver side av gjerdet, slik at det ser likt ut på begge sider. Når bambusen kappes, er det en god idé å lage snittet i et av “leddene” i stokken. Her er den nemlig “tett”, så du kan snu den enden opp. Stokken vil dermed være mer motstandsdyktig mot fukt enn om du kapper midt mellom to ledd, der stokken er hul. Sett de loddrette stokkene på en vannrett plate når de bindes fast. Da får de samme høyde.

04
Knutene 1 Trinn

1

Her bindes stokkene fast med en original japansk knute. Det trenger ikke du å gjøre - bare stokkene sitter godt fast. Her brukes svart polyestersnor, som tåler vær og vind godt. Vær nøye med å binde fast stokkene fullstendig i lodd. Det er viktig ved denne typen gjerde, fordi det nettopp er presisjonen i de loddrette og vannrette linjene som gir harmoni og ro for øyet. Hvis du googler “yotsume-gaki”, kan du finne tegninger som viser hvordan du lager de originale japanske knutene.

Materialer

• Trykkimpregnerte stolper, diameter 70 mm
• Bambusstokker (såkalte tonkinstokker)
• Polyestersnor, 3,5 mm tykkelse
• Trebeskyttelse

Spesialverktøy

• Stolpehammer
• Jordbor

Tidsforbruk

Avhenger av størrelsen på gjerdet. Her tok det to dager å lage et gjerde på 12 meter.

Pris

Ca 1500 kroner for 12 meter

Vanskelighetsgrad

Her kan alle henge med.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Stakittgjerde