Forleng levetiden på hagemøblene dine

Er hagemøblene dine algebefengte, skitne, matte i fargen og løse i hengslene? Ikke kast dem! Hvis du ofrer et par timer på dem, med rensing, sliping og oljebehandling, kan de bli like flotte som nye igjen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1-8 timer
Pris
200 kroner
Hagemøbler

De gamle hagemøblene var klare til å byttes ut. Etter en kjærlig omgang er de så gode som nye.

Intro

Hagemøbler lever et hardt liv. De blir ofte tatt frem i april, og står deretter ute i all slags vær frem til oktober, da de kanskje – hvis de er heldige – får lov til å overvintre i en bod. De store temperatursvingningene stiller store krav til møblene. Hvis du ønsker at de skal ha et langt liv, skal du beskytte dem med olje – da blir de mer motstandsdyktige overfor vær og vind.

LES OGSÅ: Slik bygger du en putekasse vanntett og billig

Her viser vi deg to metoder til å forlenge levetiden på hagemøblene dine. Vi viser deg:

  • en quickfix, som er opplagt på hagemøbler som er på vei ut, men som godt kan holde et par år mer
  • den grundige metoden som kan brukes til de hagemøblene du ønsker å beholde i mange år.

Quickfixen brukes på en hagestol som har stått ute i årevis. Stolen er ganske medtatt og egentlig på vei til søppeldynga, men vi gir den en siste sjanse med en quickfix, slik at den kan brukes et par år til. Metoden er rask, effektiv og har stor effekt slik at du virkelig burde vurdere å prøve den før du bestemmer deg for å skrote de gamle hagemøblene og investerer i nye.

Den andre metoden er grundig og viser hvordan du f.eks gir hagebordet en helrenovering. Det koster deg et par timer med slipemaskinen og en boks med olje, men etterpå er bordet så godt som nytt - med en helt ny glød!

OBS! Denne artikkelen er en del av et samlet tema om maling av treverk utendørs hvor vi har samlet alt du trenger å vite før du går i gang med malearbeidet. Du kan laste ned det samlede temaet her.

Veiledning

01
Quickfix 6 Trinn

Metoden er opplagt til hagemøbler som nesten skal kastes, men som kan holde et par år til - bare de får en ”ansiktsløftning” først.

1

Rens stolen med en høytrykksspyler og vann. Høytrykksspyleren fjerner de svarte misfargingene på setet, så treet blir rent og pent. Etterpå settes stolen til tørking - cirka ett døgn, hvis været er tørt.

2

Når stolen er tørr, gås alle skjøter over. De bevegelige delene på denne stolen er satt sammen med islagsmuttere og unbrakoskruer. Flere er løse, så de strammes med en unbrakonøkkel. Sjekk at de ikke går så stramt at stolen ikke kan slås sammen.

3

Alle flatene slipes med en eksentersliper med korn 60. Slip overalt der du kommer til.

4

Slip med håndkraft, der maskinen ikke kan komme til. Etterpå børstes stolen ren for slipestøv. Her slipte vi også stolen mellom lamellene i rygglenet og på setet, men hvis du vil gjøre en veldig rask quickfix, hopper du over alt slipearbeidet, og går direkte videre til malerarbeidet.

5

Stolen behandles med en svartpigmentert olje. Stolen har mange flater, så den må snus og vendes mange ganger for at du skal kunne komme til. Vi begynner med beina og avslutter med sete og rygg.

6

Den svartpigmenterte oljen skjuler alt som rensing og sliping ikke klarte å fjerne.

02
Den grundige 3 Trinn

Denne metoden skal du bruke til de hagemøblene du ønsker å beholde i mange år fremover.

Hagebordet skal ha en grundig runde. Først med en ordentlig rengjøring med trerens, som blandes etter anvisningen på emballasjen.

1

Hele bordet settes inn med rensemiddelet, som deretter skal ha litt tid til å virke. Hvis du begynner med understellet og jobber deg oppover, passer det med at du kan begynne å skure understellet når hele bordet er såpet inn.

2

Skrubb godt på bordet med en stiv børste. Rensemiddelet fjerner det meste, hvis du gir deg tid. Det er mest skitt på beina, som har stått nærmest bakken, så her skal du skrubbe grundig. Sørg for å jobbe i treets åreretning.

3

Bordplaten såpes inn igjen, og får enda en runde med skrubben. Når bordet er helt rent overalt, er det viktig at du skyller av rensemiddelet med rent vann. Etterpå settes bordet til tørk. Sett det litt skrått, så vannet renner av.

03
Sliping 8 Trinn

Etter et døgns tid er bordet tørt, og du kan begynne slipingen. Det gjøres med korn 60, 80 og 120, til bordet har en myk og lekker overflate.

1

Slip først bordet med korn 60 på slipemaskinen. Her begynner vi med undersiden, men hopper over midten, som er ”usynlig” når bordet snus.

2

Husk også å slipe beina på undersiden. Litt skitt fjernes raskt med eksentersliperen, slik at treet også her blir mottakelig for olje.

3

Slip alle krokene for hånd, så du får slipt også de stedene som slipemaskinen ikke kommer til.

4

Fjern eventuelle rester fra tidligere overflate­ behandling. Her sitter den tidligere overflatebehandlingen løst i strimler i sammenføyningene. De løsnes forsiktig ved å skjære med en hobbykniv.

5

Slip mellom lamellene. Hvis de sitter med like stor avstand, kan du kanskje sette fast litt slipepapir på en rørepinne, og bruke den som håndtak når du sliper. Hvis lamellene sitter med forskjellig avstand, kan du brette papiret og håndslipe, som her.

6

Nå skal bordplaten slipes på oversiden. Her kan du bruke eksentersliperen - den tar godt fatt, og resultatet synes med en gang. Husk å bevege maskinen hele tiden, så den ikke spiser seg for langt ned og lager fordypninger. Vi får slipt ned et gammelt brennmerke med slipepapir korn 60. Slip deretter med korn 80, og til slutt korn 120, til overflaten blir helt glatt og myk

7

Slip kantene først med en slipekloss, og etterpå med papiret i hånden, så rundingen blir helt glatt. Kjenn etter med fingrene. Ellers er det en god idé å bruke hansker.

8

Fjern alt slipestøv. Det er enklest med støvsuger som også suger rent sprekkene, men en kost gjør også jobben.

04
Oljebehandling 4 Trinn

Oversiden på bordplaten og føttene på beina er utsatt for størst slitasje, så her skal du sørge for at hagebordet blir ekstra godt mettet med olje. Vi bruker en klar grunningsolje med soppdreper. Oljen fremhever treets naturlige farge.

1

Smør første lag olje rikelig på de stedene som er slipt. Begynn med bordplaten. Sørg for å få olje over hele flaten og ned i mellomrommene uten å etterlate dammer. En bred lakkpensel er fin bruke - den holder på oljen uten å søle eller etterlate dammer. Eventuelle dammer fjernes med en fille.

2

Understellet får en omgang etterpå.

3

Gi bordplaten ett strøk til med olje, etter at det første laget er tørt. Vær litt mer gjerrig med oljen, men legg fortsatt olje overalt. Når oljen har fått cirka et kvarters tid til å trekke inn i treet, tørkes bordet med en myk bomullsklut, som fjerner overskytende olje og eventuelle dråper på undersiden.

4

Beina settes i skåler med olje i et døgns tid, så det ekstra utsatte endetreet mettes godt. Etter et par dager kan du ta bordet i bruk.

Materialer

  • Svartpigmentert olje
  • Grunningsolje, klar

Spesialverktøy

  • Høytrykksspyler
  • Eksentersliper

Tidsforbruk

1,5 time til quickfix av en stol. 6-8 timer til en grundig behandling av et bord (3/4 til slipearbeidet). Begge tider er uten tørketid.

Pris

Cirka 200 kroner for én liter olje, pluss utgifter til slipepapir.

Vanskelighetsgrad

To enkle prosjekt, der alle kan henge med.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler