Bygg en benk rundt treet

Har du et tre med litt plass rundt? Da kan du bygge en sekskantet hagebenk rundt stammen og få skyggen fra trekronen med på kjøpet. Det er både billig og morsomt. Se hvordan.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
500 kroner

Den runde hagebenken er en både morsom og praktisk løsning

Intro

Sekskantet benk rundt treet

Det er fint med et skyggefullt sted i hagen, når solen er på sitt varmeste. Det kan en benk rundt treet gi deg. Trekronen fungerer som en parasoll og en sekskantet benk gjør det mulig å finne en skyggeplass gjennom hele dagen.

Følger du guiden vår, er det ikke vanskelig å bygge en sekskantet benk rundt et tre. Det tar et par dager på grunn av tørketid, og benken koster rundt 4-5000 kroner, avhengig av hvilken tresort du velger.

Lag hull med maler

Det er en del å måle opp. Når du, som i dette prosjektet, skal serieprodusere en rekke elementer og skal bore hull i alle sammen, er en mal til stor hjelp. Da slipper du å måle opp flere ganger.

Slik får du like snitt

Benken rundt treet består av seks seksjoner. Det betyr at du må lage mange deler. Et sagebord og en god kapp-/gjærsag vil kunne spare deg for mye slit når du skal skjære ut alle delene.

Når alle delene til benken rundt treet er skåret ut, må delene settes sammen. Om målene dine er riktige, skal benken passe rundt det treet du har valgt. Benken holder seg sammen rundt treet av fire skruer. Dermed kan du enkelt skru den ned når det er behov for vedlikehold, eller om den skal pakkes ned for vinteren.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg gapahuk

Veiledning

01
Skjær ut alle delene 5 Trinn

Benken består av seks like seksjoner. Det betyr at du må serieprodusere mange elementer, og her er kapp-/ gjærsagen og et godt sage-bord til god hjelp: Juster sagen til 30 grader, og lag et lengdestopp på sagbordet. Da kan du kappe seks elementer om gangen, før du flytter lengdestoppet (som også bare kan være en tvinge bordet kan støtes inn mot).

Når delene er ferdig kappet, får de en oljebehandling.

1

Juster sagen til 30 grader. Kapp til bordene (A, B og C). Lag et lengdestopp, og kapp til seks bord om gangen. Beina (F) kappes på samme måte, men med 7 graders vinkel.

2

Del en bjelke i i to lister (D), som hver blir 60 mm bred, minus et halvt sagspor. Har sagen et parallellanlegg, er det fint å bruke. Kantene rundes med høvel eller slipepapir.

3

Legg en benkeseksjon på hjelpetegningen. Merk opp til skjøtestykkene (E) 8 mm fra kanten av hvert bord.

4

Markér borehullene i skjøtestykkene (E). Bor med et 5 mm bor. Hullene skal være ut for midten av hvert bord i seksjonen. Lag evt. en boremal etter at du har merket opp til en seksjon.

5

Gi alle delene trebeskyttelse. Her bruker vi en treolje med litt fargepigment. Etter ca en halv time tørkes overskytende olje av med en klut. Sitteflaten på benken behandles to ganger.

02
Sett sammen seksjonene 4 Trinn

1

Klargjør delene når oljen er tørr. Det skal monteres seks seksjoner, så det er en fordel å legge alt i seks hauger.

2

Se over delene. På baksiden av listene (E) kan det for eksempel være fliser ved borehullene. Fjern dem med en hobbykniv.

3

Sjekk igjen at delene passer til tegningen på platen. Det er viktigst at kanten mot de andre seksjonene er riktig. Juster evt. avstanden mellom delene, og tilpass tegningen litt.

4

Skru sammen delene. Først alle sitteflatene. Skjøtestykket (E) holder de fire delene (A, B, C og D) sammen. Selv om skruene er selv­ skjærende, er det en god ide å forbore med et 3 mm bor.

03
Skru fast alle bein på benken 6 Trinn

1

Lag en prøvemontering. Legg ut alle delene på et plant underlag, slik at du kan se om de passer nøye sammen.

2

Merk opp på et av skjøtestykkene (E) til beina (F). Listen er 4 cm høy, 0og hullene skal sitte midt på, altså 2 cm fra kanten.

3

Lag to maler, en til hver side av beina. Skruene må nemlig forskyves med cirka 2 cm for å unngå at beina sprekker. Merk opp på alle skjøtestykkene.

4

Forbor med et 5 mm bor. Alle hull bør bores før du begynner monteringen.

5

Nå kan du montere benken. Bor gjennom hullene i skjøtestykkene (E) og inn i beina med et 3 mm bor. Skru 5 x 50 mm skruer gjennom stykkene og inn i beina (F).

6

Avslutt med de ytterste beina. De skal sitte 2 cm fra forkanten av bærestykkene. Prøv å holde hele benken sammen med skrutvinger for å se om størrelsen på seksjonene er riktig.

Materialer

45 x 120 mm bjelker (bruk gjerne 48 x 123 mm eller andre dimensjoner, men husk å tilpasse målene):
• 6 bord (A) à 74,5 cm
• 6 bord (B) à 59,2 cm
• 6 bord (C) à 44,1 cm
• 6 bord (D) à 29,3 cm (delte bord)
• 12 bein (F) à 41 cm

45 x 120 mm bjelker, delt på langs:
• 12 skjøtestykker (E) à 41 cm

Dessuten:
• Skruer: 5 x 70 mm til sitteflaten (96 stk.), og 5 x 50 mm til beina (48 stk.

Tidsforbruk

To halve dager, pga. tørketid.

Pris

3-500 kroner, avhengig av hvilken tresort du velger.

Vanskelighetsgrad

Det blir en del oppmålinger, men en god kappsag sparer deg for mye problemer. Med den, er ikke dette vanskelig.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Benken er enkel å dele i to for å sette rundt treet

Når du har prøvemontert benken, og er sikker på at den ser ut som den skal, er det tid for den store eksamen: Passer den rundt det treet du har valgt?

Benken blir holdt sammen av fire skruer, slik at du enkelt kan adskille den når den skal ha trebeskyttelse eller kanskje pakkes ned for vinteren.

Benken tas fra hverandre igjen, før du kan sette den opp rundt treet. Det skal løsnes fire skruer, så benken kan deles i to deler.

Hold de to delene sammen med en skrutvinge mens du skrur sammen benken med de fire skruene som skal løsnes når du flytter benken.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagebenk