Hagebenk med flotte kurver

En haug med terrassebord, noen stolper og en boks med skruer – det er alt du trenger for å få bygge denne hagebenken. En kapp-/gjærsag fikser de skrå snittene i setet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.500 kroner

Intro

Myke kurver og overraskende linjer hører til i naturen – så hvorfor skal hagemøbler være firkantede?

Her lar vi fantasien få utfolde seg i frodige buer. Resultatet er en hagebenk som slynger seg rundt et stort tre midt på plenen.

Når du bringer ideen ut i handling i din egen hage, ender benken kanskje med å følge buene langs en rekke busker eller bredden på hagedammen. Tenk bare i buer.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om hagebenker

Veiledning

01
Setet til benken lages i buer 5 Trinn

De 40 cm lange lamellene legger du på en plan flate i den formen benken skal ha, med 5-10 mm luft mellom.

I de skarpe kurvene legger du bare ut hver annen lamell, og holder en avstand i yttersiden av buen på 11 cm. Legg deretter de siste lamellene oppå, og trekk en strek på lamellene i første lag langs begge sider på lamellene i annet lag. Legg til cirka 7 mm luft i begge sider. OBS: Nummerer alle lamellene før de flyttes, da har du kontroll.

1

Lamellene (A) skjæres ut og spisses til. Først skjærer du dem ut i 40 cm lange stykker. Legg dem på bakken med luft mellom. I de skarpe kurvene i to lag. Strek opp der hver annen skal spisses til, og skjær dem til.

2

Sargene (C) skjæres til. Når du har lagt de tilpassede lamellene (A) tilbake på rett sted, skjærer du til sargene med skrå snitt, slik at de følger med rundt i kurvene. Så lange som mulig, så de holder 5-10 cm til kanten.

3

Sargene (C) skrus sammen med to stk. 5 x 60 mm rustfrie skruer i hver skjøt. Forbor eventuelt, da sklir ikke skjøtene når du skrur. Her ligger altså sargene på lamellenes overside.

4

Lamellene (A) skrus på sargene (C) med 4 x 40 mm skruer. Én for én lister du ut lamellene og skrur dem på oversiden av sargen. Dermed ligger alt riktig vei, og setet ligger oppå sargen.

5

Tverrsargene (B) føyes til. Først må du snu hele benken på hodet - det krever hjelp. I enden skrus tverrsarger på i full lengde. Bruk to 5 x 60 mm skruer. De øvrige kappes til slik at de passer.

02
Benken settes opp rundt treet 7 Trinn

Nå er det blitt tid for å skru fast stolpene til benken.

Vi nøyer oss med en stolpe på midten, for å holde tingene så enkle og konsekvente som mulig. Benken vil selvfølgelig bli mer stabil hvis du setter to stolper ved tre eller fire av tverrsargene.

Benken blir også straks mer stabil når du har fått gravd ned stolpene og støttet dem med jorden.

1

Stolpene (D) skrus fast på tverrsargene (B) med to rustfrie 5 x 60 mm skruer. Vi har skåret stolpene 60 cm lange. Lager du dem lenger og graver mer ned, blir benken enda mer stabil.

2

Benken settes opp der den skal stå. Igjen må du sørge for å få hjelp av to-tre venner, ellers er det umulig å få den plassert hel.

3

Nøyaktig plassering til stolpene (D) merker vi opp med kritt fra en boks som egentlig er til kritting av krittsnorer. Du kan selvsagt merke opp på annet vis.

4

Stolpene (D) graves ned. Benken flyttes litt vekk, og vi graver hull til alle stolpene. Vi lager hullene cirka 30 cm dype, så benken blir ganske lav med sine drøye 30 cm. Fyll opp rundt stolpene. Stamp godt til.

5

Lameller og de synlige delene til sargen slipes. Gi først treet en runde med korn 40 eller 60, alt etter hvor ru overflaten er. Alle kanter rundes lett. Følg opp med finere, og avslutt med korn 120.

6

Gi benken treolje. Smør oljen raskt ut på benken, slip den godt inn i treet med våtslipepapir, og tørk av overskytende olje. Gjenta neste dag etter en lett runde med slipepapiret, og poler til slutt.

7

Nå er benken på plass. Den mangler bare å få stolpene sikret godt, samt å bli slipt og polert, så den for alvor kan spille på sitt flotte utseende.

Materialer

22 x 96 mm hardtrebord:
• 48 lameller (A) à 40 cm
• 8 tverrsarger (B) à 40 cm, seks av dem kappes på stedet

22 x 69 mm hardtrebord:
• Sarger (C) i skiftende lengde, i alt cirka 10 m

Runde trykkimpregnerte stolper, 120 mm i diameter:
• 7 stolper (D) à 60 cm

Dessuten:
• Mørk fyllmasse til tre
• 200 rustfrie skruer med skjærespiss, 4 x 40 mm
• 100 rustfrie skruer, 5 x 60 mm
• 2 sekker tørrbetong
• 2 liter treolje

Spesialverktøy

• Kappsag
• Sirkelsag (helst en bordsirkelsag eller en sag med føringsskinne)

Tidsforbruk

1-2 dager, pluss litt tørketid.

Pris

1000 - 1500 kroner, avhengig av materialene du bruker.

Vanskelighetsgrad

Dette er et hyggelig og enkelt prosjekt, men du må få hjelp til å snu benken rundt.

Tegning

Benk i fri utfoldelse

Slipp fantasien løs når du bygger din egen benk. De få spillereglene her, hjelper deg å komme trygt i mål. Formen finner du frem til selv. Legg en hageslange i en flott bue for å styre etter. Da unngår du skarpe hjørner og får naturlige kurver.

Benk i fri utfoldelse

Tips & Triks

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagebenk