Hagens hyggeligste møbel

I de hyggelige smålandsbyene ved kysten av Skåne, møter du ofte dette herlige møbelet ute i hagene: et lite bord med to sitteplasser satt sammen på en ramme med hjul i den ene enden. Det gjør at du kan løfte møbelet i den andre enden, og trille det med deg dit det passer best for en kosestund i hagen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
2.500 kroner

Intro

De to setene er satt litt skrått ned i rammen, slik at de er gode å sitte i. Særlig hvis du legger en pute i dem. Du finner ikke dette møbelet i noen butikker i Norge. Vil du ha et slikt, må du derfor gjøre som oss, og bygge det selv. Det er morsomt, og sluttresultatet er belønning god nok.

LES OGSÅ: Bygg selv putekasse

Veiledning

01
Delene skjæres ut 4 Trinn

For å få møbelet vårt til å ligne mest mulig på sine svenske forbilder, har vi brukt både trykkimpregnerte og uim-pregnerte materialer, og de dimensjonene du finner i materiallisten og tegningen på de neste sidene er det ikke sikkert du finner i trelastbutikken. I så fall improviserer du - eller får trelasten til å skjære ut delene for deg, slik som vi gjorde med de fleste materialene.

Delene skjæres ut, slipes og males før de settes sammen; da blir de best beskyttet mot fukt. Noen snitt kan du vente med til du ser hvor delene skal sitte.

1

Delene skjæres ut og slipes lett. Du klarer alle snittene med en håndsag, men tverrsnittene går fort og blir mer presise med en kappsag, mens stikksagen er effektiv ved innsnitt. Snittene slipes glatte, evt. etter å ha blitt rettet opp med en rasp.

2

Langsgående sagsnitt glatter vi med en skarp høvel - det er raskere og bedre enn å slipe dem rene. Alle kanter rundes. Da blir de sterkere, og malingen vil også legge seg bedre på den avrundede flaten, slik at den beskytter treet overalt.

3

Vi forborer til skruene - de vi har oversikt over før vi setter sammen delene. Særlig på listene (N) til seter, rygger og bord er det penest at de sitter på linje. Vi lager derfor en boremal (X) med kanter (Y). Den legges over listen (N), før vi borer.

4

Delene grunnes og males et par strøk før de settes sammen. Til å grunne, bruker vi en fargeløs oljegrunning med midler mot mugg og sopp. Den følges opp av en dekkende trebeskyttelse. Bruk tid, og mal bare én side om gangen.

02
Understell og hjul 4 Trinn

Den bærende rammen og de fire beina spenner vi sammen med tvinger - fire spenntvinger, og to tvinger som kan rekke fra fronten til baksiden av rammen - før alt skrus sammen.

Men først setter vi hjul på de korte beina til den ene enden. Ofte kan du klare deg med noen billige hjul. Her bruker vi hjul fra en kassert gressklipper.

Hjulene setter vi på akslinger av 12 mm gjengestenger med mutter i hver ende. Som nav, har vi foret stengene med to rør. Her lønner det seg å være kreativ.

1

Hjulakslingene klargjøres. Det letteste er å finne en maskinbolt (X) i riktig størrelse, men her skjærer vi dem ut av 12 mm gjengestenger (Y). Sett en mutter inne på stangen før den kappes; den gjenoppretter gjengene når den skrus av.

2

I de to hjulbeina (D) borer vi 12 mm hull til hjulakslingen. For å ha noe å sikte etter, spenner vi en list på siden.

TIPS: Vent med å kappe beinet i lengden til du har satt på hjulet. Da er du sikker på at det passer med de faste beina (C).

3

Mutterne låses med små slag på gjengene når hjulet er montert på beina (som her er blitt malt).

4

Ramme (A og B) og bein (C og D) skrus sammen etter at de er spent opp med tvinger. Gjennom de lange sidene (A) settes to franske treskruer inn i hvert bein. Forbor med 6 mm bor. Kortsidene (B) festes med 40 mm skruer, de boltes senere.

03
Monter benkene 3 Trinn

De to benkene settes sammen hver for seg. Fordi vi vil male dem først, er det best å få de små innsnittene og den skrå bakkanten skåret til, lenge før vi kan prøve dem i den ferdige rammen. Derfor tegner vi opp benken sett fra siden på en plate. Da blir det enkelt å lage snittene, slik at benken setter seg perfekt til rette i rammen når vi kommer så langt.

Tegningen bruker vi også når vi setter sammen sargen og ryggstykket, slik at de er i rett vinkel og passer i rammen.

1

Sargene (E) og ryggstykkene (F) settes sammen med to 40 mm skruer over tegningen av benken sett fra siden. Mellom langsidene (A) er det 50 cm, og sete og rygg er i rett vinkel innbyrdes. Du avgjør selv hvor skrått benkene skal stå.

2

Listene (N) skrus på ryggstykke (F) og sarg (E). Spenn fast ryggstykkene på et bord, slik at yttersidene passer til de 60 cm lange listene. Fordel listene, og skru dem på med én skrue i hver ende. Rett alt inn i vinkel før de siste skruene settes i.

3

Den fremste listen (N) i setet får en loddrett list (M) som understøtting. Den skrus fast med en 60 mm lang skrue, som settes skrått ned i sargen (E). Skruen må være skrå for ikke å sitte i midten, der de korte skruene gjennom listene går ned.

04
Sett fast benkene 2 Trinn

De to benkene kan nå settes fast i rammen i hver sin side, helt ute i enden.

For å bevare grepet lengst mulig, også med skiftende klima og de mange belastningene av årenes mange sittende brukere, bolter vi fast setene i begge ender. Vi har bruk for tre lengder av bolter, 100, 80 og 60 mm, fordi de skal rekke gjennom to, tre eller fire lag med bord, på 21 eller 25 mm hver.

Ved hver bolt spennes delene tett sammen, og vi forborer med et 8 mm bor. Bolten slås inn i hullet. Bruk helst en gummihammer, så du ikke ødelegger galvaniseringen. Spenn til på baksiden med skiver og mutter.

1

Benkene settes ned i rammen, slik at de vil hvile på de to hakkene. De spennes fast ut mot beina i rammen med spenntvinger. Da kan vi forbore til boltene med et 8 mm bor, uten benkene sklir.

2

Setet settes fast med tre bolter. Øverst med en 60 mm bolt, som settes gjennom beinet inn i ryggstykket. Nederst med en 100 mm bolt gjennom ramme, bein, ryggstykke og sarg, foran med en 80 mm bolt gjennom bein, kloss og sarg.

05
Bord og armlene 5 Trinn

1

Bordbeina (G) settes fast. Øverst på baksiden får de en 60 mm bolt gjennom ryggen (F), nederst en 80 mm bolt gjennom sarg (E) og rygg (F). Foran setter vi en fransk treskrue gjennom rammen (A) og en 80 mm bolt gjennom en kloss (R) og sargen (E).

2

Den nederste hyllen bygges opp. Først skrus de to sargene (H) fast på bordbeina (G) med 4 x 40 mm skruer, deretter fordeles listene (N) jevnt og skrus på sargene (H). De ytterste listene skjæres til med hakk, slik at de passer rundt beina.

3

Den øverste bordplaten bygges opp. De to sargene (J) skrus på beina (G) med 4 x 40 mm skruer. Både i bein og sarger skal det være innsnitt til en loddrett list (M), som skrus fast med samme skruer. Til slutt fordeles listene (N) og skrus fast.

4

Armlenet (K) skrus solid fast, fordi det i den ene enden er opplagt å løfte benken i armlenet. Øverst på alle bein (C og D) har vi tilføyd en kloss (L), som støtter armlenet. Vi setter to 5 x 60 mm skruer ned i beinet og en 4 x 40 mm skrue ned i klossen.

5

Når benken er satt sammen, sparkles skruehodene, og hele møbelet males et eller to strøk til.

Materialer

21 x 120 mm høvlet furu:
• 2 langsider (A) à 185 cm til rammen
• 2 kortsider (B) à 50 cm til rammen

25 x 120 mm høvlet furu:
• 2 faste bein (C) à 60 cm
• 2 hjulbein (D) à 55 cm

21 x 75 mm høvlet furu
• 4 sarger (E) til benkene à 60 cm
• 4 ryggstykker (F) à 60 cm til benkene
• 4 bordbein (G) à 35 cm
• 2 sarger (H) à 50 cm til nederste bord
• 2 sarger (J) à 54,2 cm til øverste bord
• 2 armlene (K) à 60 cm
• 4 støtteklosser (L) à 7 cm til armlene
• 2 utfyllingsklosser (P) à 7 cm
• 2 utfyllingsklosser (R) à 16 cm

21 x 38 mm høvlet furu
• 4 forkanter (M) à 60 cm

11 x 68 mm høvlet furu:
• 37 lister (N) à 60 cm til benker og bord

Dessuten:
• 2 hjul, 15 cm i diameter, med akslinger – her gjengestenger med skiver og muttere
• 4 bolter à 6 x 100 mm
• 6 bolter à 6 x 80 mm
• 4 bolter à 6 x 60 mm
• Skiver til alle bolter
• 10 franske treskruer à 8 x 100 mm
• Skruer: 5 x 60, 4 x 40 og 4 x 30 mm
• Hvit maling til utendørs treverk
• Fargeløs oljegrunning
De fleste materialer er spesialtilpasset i en trelastbutikk. Du kan gjerne improvisere. Alle skruer og bolter er til utebruk.

Tidsforbruk

2-3 dager, pluss tørketider

Pris

Cirka 2500 kroner

Vanskelighetsgrad

Alle sammenføyninger er enkle. Det skjæres, bores og skrus mye, men alt føyes bare til det foregående, slik at ting ikke kan unngå å passe.

Tegning

Hagebenk med bord

Hagemøbelet med to sitteplasser og et bord med ekstra hylle, kan se komplisert ut. Men bygger du det i riktig rekkefølge, er jobben enkel. Rammen med beina og de to benkene bygges hver for seg. Deretter settes benkene fast i rammen, før bordet bygges oppå. På den måten er du ikke i tvil om hvor tingene skal plasseres, og alle innsnittene kan tegnes opp på stedet.

Hagebenk med bord

Tips & Triks

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemøbler