Lekker solvogn - lag den rimelig selv

Drømmer du om en solvogn du kan nyte sommeren med? Vi bygger en enkel, men stramt designet solvogn av materialer du kan kjøpe i ditt lokale byggvarehus.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
16 timer
Pris
700 kroner

Intro

Her kan du se hvordan du med en håndfull enkle teknikker kan forvandle beskjedne byggematerialer til en lekker solvogn, med hjul og fleksibelt rygglene, som kan justeres i forskjellige posisjoner.

Vi lager vognen med lekre skjulte sammenføyninger, som bare kan ses fra innsiden av konstruksjonen. Vi bruker såkalte lommehull – skrå forborede skruehull, som går inn gjennom siden på et emne og ut av enden på det.

Setet til solvognen er laget med et diskret innebygget hengsel, slik at en del av det kan vippes opp og fungere som rygglene. Den bevegelige delen kan justeres i forskjellige posisjoner ved hjelp av en spesialbygget guide og et par store hengsler.

Solvognen er enkel å bygge når du først har skåret ut de enkelte elementene etter målene i materiallisten.

LES OGSÅ: Bygg selv putekasse

I denne veiledningen får du

  • en materialliste.
  • tegninger og mål på alle deler til solvognen
  • en monteringsveiledning

Alle elementene lages av materialer som kan kjøpes i et hvert byggvarehus.

Veiledning

01
Slik monterer du solvognen 7 Trinn

1

Rammen monteres med skjulte skruer

Den første oppgaven er å skru sammen bunnrammen, som består av to sidestykker (A) og fire midtstykker (B). Alle sammenføyningene er laget fra innsiden med skruer som sitter i såkalte lommehull. Det er skrå kanaler i midtstykkene, som gjør det mulig å skru inn skruer fra siden og trekke sidestykkene (A) inn mot midtstykkene (B).

De fire midtstykkene legges mellom sidestykkene, slik at det blir to rom i forskjellige størrelser. Det minste rommet er toppen (hodeenden) av sol­vognen, mens det store rommet danner midten og bunnen.

2

En lommehullsjig koster fra cirka 200 kroner, og gjør det enkelt å bore skrå hull i midtstykkene.

3

Setet og rygglenet settes sammen

Setet og rygglenet består av 10 ryggstykker (C) og 10 setestykker (D). I den ene enden er stykkene skåret til, slik at de kan bevege seg i forhold til hverandre. Det er boret et 16 mm hull i den tilskårede enden, og alle de 20 stykkene er satt sammen rundt en 16 mm rundstokk (F), som fungerer som et hengsel.

Sete- og ryggflaten skal ha en jevn avstand mellom alle lektene. Rundstokken (F) stikker litt ut i hver side.

Ryggstykkene (C) forsterkes med to tverrgående lekter (E). De monteres på tvers av ryggstykkene 15 cm fra hengselet (F) og 10 cm fra toppen. Lektene skrus fast fra baksiden.

4

Setet skrus fast fra undersiden

Når setet og rygglenet er satt sammen, skal de monteres på bunnrammen. Setet skal skrus fast til den nederste delen av bunnrammen, mens rygglenet bare skal hvile på bunnrammens to øverste midtstykker. Hengselet skal hvile mellom de to sentrale midtstykkene.

Setestykkene (D) skrus fast til midtstykkene (B) gjennom lommehullene du boret tidligere. Du trenger kun én skrue i hver ende.

Setestykkene (D) skrus fast i midtstykkene. Bruk de lommehullene du har laget til å montere setestykkene fra undersiden. Setet skrus kun fast i de to nederste stykkene av bunnrammen.

Guidene (G) skrus fast mellom de midtstykkene (B) som danner toppen av bunn­rammen. Bunnen på guidene skal flukte med bunnen av rammen.

5

Hengslene monteres på ryggen

De to store T-hengslene skal skrus på baksiden av ryggstykkene (C). Hengslene skal skrus i slik at det ytterste skruehullet sitter over de nest ytterste ryggstykkene. Hengslene skrus fast 5-10 cm under den øverste tverrgående lekten (E). Monter deretter en tverrgående lekt på enden av hengslene, slik at den kan hvile på tvers av de to guidene (G).

6

Guiden gir deg tre muligheter. Den tverrgående lekten som sitter på enden av de to hengslene kan hvile på guiden i tre forskjellige posisjoner. I posisjon ligger rygglenet vannrett. I posisjon står rygglenet helt oppe. I posisjon står rygglenet halvveis oppe.

7

Sett hjul på vognen

De fire møbelhjulene skrus fast på undersiden av bunnrammen. Skru fast hjulene slik at skruene sitter i både sidestykkene (A) og de to midtstykkene (B), som sitter på endene av bunnrammen.

Materialer

48 x 198 mm:

  • 2 sidestykker (A) à 200 cm

48 x 148 mm:

  • 4 midtstykker (B) à 61,5 cm

48 x 48 mm:

  • 10 ryggstykker (C) à 68 cm
  • 10 setestykker (D) à 136,5 cm
  • 3 tverrgående lekter (E) à 57,5 cm

16 mm rundstokk:

  • 1 rundstokk (F) à 61 cm

22 x 98 mm bord:

  • 2 guider (G) à 53,5 cm

Dessuten:

  • 2 T-hengsler, 48 cm lange (H)
  • 70 x 4,5 mm skruer
  • 4 møbelhjul, Ø 50-100

Tidsforbruk

To effektive dager, pluss tørketid.

Pris

Cirka 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Jobben er enkel, men med detaljer som krever presisjon.

Tegning

Delene lages først

Før du kan begynne å sette sammen solvognen, skal du lage alle de delene som inngår i møbelet.

Du kan se alle elementene her. Det er viktig at du er nøye med å måle opp nøyaktig og lager rene, vinkelrette snitt, hvis du vil ha et flott møbel til slutt.

Når du har skåret ut alle delene, skal du slipe dem pene og gi dem trebeskyttelse, før du setter dem sammen. Det er mye enklere å gjøre det med et pent resultat før sol­vognen er satt sammen.

Delene lages først

3D-modell

3D-modell

Solvogn med fleksibelt rygglene

Stramt design med skjulte sammenføyninger og bygget av standardmaterialer.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Enkel rammekonstruksjon

Bunnrammen settes sammen av to langsider og fire midtstykker (en i hver ende og to som anlegg for sete og rygg).

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Montering av sete og rygglene

En rundstokk fungerer som et “hengsel”, som forbinder setestykker og ryggstykker.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Innstilling av rygglene

En tverrgående lekt på enden av hengslene gjør det mulig å sette rygglenet i hakk i flere posisjoner.

Åpne 3D-modellen

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemøbler