Slik bygger du en stol med detaljer i dampbøyet tre

Ved hjelp av vanndamp bygger vi et møbel med myke kurver, som kan imponere selv en garvet møbelsnekker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
14 dager
Pris
4.000 kroner
Bygg en stol i dampbøyet tre

Alle stolens kurver er laget av dampbøyet tre.

Intro

Hvis du noensinne har drømt om å utstyre terrassen din med hjemmebygde stoler med flotte detaljer som ligner noe som ellers kommer fra et snekkerverksted, så er dette noe for deg. Ved hjelp av vanndamp, lager vi en stol med elegant kurvede bein, samt rygglene og sete i ett.

Vi begynner med å vise dampbøyeteknikken som gjør prosjektet mulig, og viser hvordan du lager en dampkasse. Vi viser også hvordan du lager de to formene stolbeina, sete og rygglene bøyes rundt, og vi avslutter med å sette sammen herligheten med spesiallagde avstandslister, tappskjøter og plugger.

Det inngår ingen spiker eller skruer i dette prosjektet. Til gjengjeld krever stolen et høyt presisjonsnivå, en hel del tålmodighet og sikkert også mer enn ett forsøk på et par av teknikkene som er hentet ned fra øverste hylle. Gevinsten er en introduksjon til et fascinerende og perspektivrikt håndverk.

Damp

All dampbøying begynner med at treet myknes opp i en dampkasse. Det tar cirka en halvtime å mykne opp 3 mm tykke lister.

Bøy

Straks treet er ferdigdampet, skal det bøyes rundt en form. Jobb raskt, men rolig. Etter noen få minutter blir treet stivt igjen.

Spenn fast

Deretter festes treet til formen, der det tørker og setter seg igjen. Bruk rikelig med tvinger og kiler til å holde fast emnene.

Slik fungerer dampbøying

Når trefibre blir fuktige og varme, blir de fleksible og kan bøyes. Når treet tørker igjen, mister det fleksibiliteten og blir atter formstabilt. I det lille vinduet av tid mellom de to tilstandene kan du formgi tre og skape imponerende kurver og former.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg en vanntett putekasse med sitteplass

Tretypen har stor betydning

I tillegg til en passende dampkasse får du bruk for riktig type tre. Det er viktig at du bruker hardt løvtre. Nåletre fungerer ikke. Bruk gjerne rød og hvit eik, alm, ask, bjørk, lønn, valnøtt eller mahogni. Du skal sørge for at trefibrene ligger pent og vannrett i de profilene du skal bøye, ellers sprekker de. Dessuten skal du vite at naturtørket tre er mye lettere å bøye enn ovnstørket tre, som trenger mer tid i dampkassen.

Veiledning

01
Bein - formen lages før treet bøyes 7 Trinn

Den første oppgaven er å lage stol­ beina, som består av to lange buer. Buene består hver av ni lister (A), som først dampes og deretter bøyes rundt en spesiallaget form, hvor de etterlates over natten.

Seks til tolv timer senere har treet tørket igjen og har tatt form. Listene tas ut av formen og limes sammen med et jevnt lag trelim, slik at de blir til et fer­ dig laminat. Deretter planes de med en tykkelseshøvel og skjæres til i bunnen, slik at de kan stå rett på gulvet.

1

Lim sammen de tre MDF-platene (F). Tegn en strek som deler platene på langs. Tegn enda en strek som deler platene på tvers 20 cm fra toppen. Tegn en sirkel med en radius på 20 cm med senter i krysset.

2

Mål 506 mm ned fra sentrum av sirkelen. Tegn en tverrgående strek som skjærer den langsgående midtlinjen i punktet. Streken skal være 26,65 cm på hver side. Forbind endene på linjen til sirkelens omkrets.

3

Skjær ut den klokkeformede formen og slip den. Det er viktig at kantene er helt jevne, ellers risikerer du merker på profilene som bøyes rundt formen. Bor også en rekke 5,5 cm hull langs kanten.

4

Damp ni lister (A) i minimum 30 minutter, og bøy dem straks rundt formen. Listene bøyes sammen og settes i spenn med 8-12 tvinger, som settes i hullene på kanten. Treet er varmt, så husk hansker.

5

Vent et halvt døgn mens treet tørker. Fjern tvingene. Du vil oppleve at treet trekker seg litt unna formen. Nå skal listene limes sammen og deretter tilbake på formen mens limet tørker. Bruk trelim.

6

Når limet er tørt, skal beina høvles flate. Vi bruker en tykkelseshøvel, men du kan også bruke en håndhøvel til å gjøre overflatene helt rette og jevne. Gjenta prosessen, slik at du ender opp med to sett bein.

Beinbuene er bøyd rundt en klokkelignende form.

Formen til å bøye beinbuene rundt er laget av tre 16 mm MDF-plater, som er limt sammen.

02
Rygglenet består av 11 like stykker 7 Trinn

Stolens sete og rygglene er laget av 11 like deler trelagslaminat - i alt 33 lister (B), som bøyes rundt en spesiallaget form. Det tar flere dager å lage de helt like delene, fordi de etter å ha blitt dampet både skal formes, lamineres og tørkes i samme form.

Det er viktig at treet får lov til å tørke godt i formen. Derfor kan du vurdere å lage mer enn én form, slik at produksjonen går raskere.

1

Rygg og sete består av 11 like kurver, som lages én om gangen. Begynn derfor med å sortere 11 stabler lister (B) med tre i hver. Bruk tid på å vurdere hvilke lister som skal peke oppover og være blikkfang.

2

Lag formen til rygglenet og setet, som ligner en L. Den skal være 110 cm lang på yttersiden. Vinkelen er 110 grader. Innsiden er skåret så det blir lettere å sette på tvinger.

3

Du kan lage formen av MDF, planker eller bord. Velger du planker eller bord, er det viktig at du bruker rikelig med lim og gir limet tid til å herde før du bruker formen.

4

Avrund vinkelen på yttersiden. Bruk et malingsspann eller lignende, så du er sikker på du kan bøye listene rundt formen. Skjær ut buen og slip den glatt.

5

Skru fast en listestump i formens korte ende. Listen, som skal stikke 3-4 centimeter utover kanten, brukes til å støte rygg- og setelistene opp mot når de bøyes i form.

6

Damp og bøy deretter rygg- og setelister tre om gangen. Når du spenner fast rygg- og setestykkene (B) i formen, skal du begynne i den korte enden. De tre listene skal tørke natten over før de limes sammen.

7

Lim rygg- og setestykkene (B), og sett dem tilbake i spenn et halvt døgns tid mens de herder. Hvis du kun har valgt å lage én form, så skal du både bøye, lime og herde før du begynner på den neste.

03
Tverrgående lister og avstandsstykker 5 Trinn

Før stolen kan settes sammen, skal det lages en rekke tverrgående elementer, som forbinder de to beinbuene og holder rygg- og setestykkene oppe og korrekt adskilt. To av de tverrgående listene (C) skal klargjøres til tappskjøter, og det skal lages hull til tappene i beinbuene.

Den tredje tverrgående listen (D) skal skjæres til med en trekantet profil som møter rygglenet i en vinkel. Det skal også lages tre avstandslister (E) som legges oppå de tverrgående listene så de holder rygg og sete.

1

Legg de tre 58,8 cm listene (E) side om side. Mål 5 mm inn fra enden, og slå en strek på tvers. Mål 4,8 cm inn derfra, og slå enda en strek; fortsett rytmen. Det skal være 12 felt på 0,5 cm og 11 på 4,8 cm.

2

Bruk en overfres eller et stemjern til å fjerne 0,3 cm tre fra de 4,8 cm brede feltene. Sjekk fortløpende om fordypningene passer til rygg- og setestykkene. Alle de tre listene (E) skal ha likt mønster.

3

Finn de to tverrgående listene (C). Mål 1,5 cm inn fra enden i begge ender på alle fire sider.

4

Fres eller stem vekk 0,3 cm av enden. Sørg for høy presisjon. Du er i ferd med å lage tappen til en tappskjøt.

5

Den 58,8 cm lange listen (D) skjæres til slik at den kan møte ryggstykkene i en 31 graders vinkel. Bruk en sag med anlegg, slik at snittet blir nøyaktig.

04
Montering uten spiker og skruer 9 Trinn

Stolen er klar til å bli satt sammen. Prosessen begynner med at tverrgående lister, avstandslister og den trekantede profilen settes sammen. Deretter skal de to beinbuene forbindes av de tverrgående elementene.

De 11 rygstykkene settes deretter sammen med avstandslister og monteres på stolen, som dermed bare mangler litt olje eller maling.

1

Hullene til tappskjøtene skal være avlange, 2,1 cm brede, 4,2 cm lange og 1,5 cm dype. Bunnen av hullene skal sitte 41,3 cm fra bunnen av forbeina og 51,5 cm fra bunnen av bakbeina.

2

Husk å speilvende beinbuene når du tegner opp, ellers passer ikke hullene til hverandre.

3

Monter listen som er skåret i vinkel (D) oppå en tverrgående list (C). Bruk lim. Bruk også et par skjulte plugger. Det skal være plass til en avstandslist på den skrå overflaten. Denne limes ikke fast ennå.

4

Bank på plass de tverrgående listene. Det kan hende du må prøve et par ganger og rense hullene iblant, hvis de ikke er helt like. Sett sammen begge beinbuene med de tverrgående listene.

5

Legg en avstandslist (E) mellom beina. Den skal ligge oppå den tverrgående listen (C). Klargjør sammenføyningen med et par skjulte plugger mellom listene. Pluggene limes ikke fast ennå.

6

Det er tid for en prøveopplegging av rygg- og setestykkene (B). Legg dem på plass mellom forhøyningene på avstandslistene. Bruk to rette trelister som legges på tvers av setet til å holde dem sammen. Marker på baksiden hvor avstandslistene krysser rygg og sete.

7

Det skal brukes plugger til å holde rygg, sete og avstandslister sammen. Gjennombor avstandslistene, og lag tilsvarende 0,4 cm dype hull i rygg og sete. Sett sammen delene med plugger og lim.

8

Den tredje avstandslisten (E) skal limes bak på rygg- og setelistene. Lim fast avstands-listen under press 5,0 cm fra toppen av rygglenet.

9

Sete og understell er klart til å bli satt sammen. I tillegg til de to pluggene som på forhånd er satt i undersiden av fremste avstandslist, skal du lime stolen sammen.

Materialer

Stolens bein

  • 18 lister à 173 x 4,8 x 0,3 cm (A). Du kan eventuelt bruke 1/3 mørkt tre som kontrast.

Stolens rygg og sete

  • 33 lister à 110 x 4,8 x 0,3 cm (B). Du kan eventuelt bruke 1/3 mørkt tre som kontrast.

Tverrskjøtene

  • 2 lister à 63,6 x 4,8 x 2,7 cm (C)
  • 1 list, 58,8 x 4,8 x 2,7 cm (D)
  • 3 lister à 58,8 x 2,7 x 1,5 cm (E)

Bøyeformer

  • 3 stk 16 mm MDF-plater à 75 x 65 cm (F)

Spesialverktøy

  • Dampkasse
  • 8-16 skrutvinger
  • Overfres

Tidsforbruk

10-14 dager med tørketider

Pris

1500-4000 kroner, avhengig av materialvalg

Vanskelighetsgrad

Denne veiledningen er komplisert, og det er et vanskelig prosjekt.

Video

Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Adirondack-stol med tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler