Hagens nye oase

Den gamle solsengen kan du pakke sammen, når du setter dette nye skipet i hagen. Med flotte buede sider og solseilet utspent, blir sengen raskt hagens nye midtpunkt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
1.500 kroner

Intro

Drømmer du om å nyte fridagene hjemme i hagen, lett henslengt på et mykt underlag med mulighet for både sol og skygge, så vil du raskt få oppfylt drømmen med denne flotte sengen. Du kan også bruke den til mye annet. Du kan stable opp puter og lese en bok, du kan ta med deg hele lunsjbrettet i sengen – eller du kan overlate den til barna og deres leketøy.

Sengen ser ut som den er laget av en erfaren skipsbygger, med sine buede sider og hvite solseil. Men den flotte effekten oppnår du med enkle midler selv. Sidene, med skrå ender og buede oversider, lager du av en 27 mm hobbyplate. Deretter er det bare å sette det sammen med vinkelbeslag, så er skroget til skipet på plass – klart til å bli rigget med master og seil.

Dette solseilet er laget av et stort, kraftig laken, men du kan gjøre det sterkere med markisestoff, og la fantasien jobbe videre med mulighetene, slik at du dekker sengen mot regnvær eller rigger den til for en natt under åpen himmel.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg en amerikansk adirondack-stol

Myggnett og ly for regnet

Med litt fantasi, kan du utnytte mastene til mye annet enn bare å gi skygge.

Solseilet er bare én enkelt av mange måter du kan utnytte mastene til hagesengen på. Hvis du vil kunne la sengen stå ute mens en byge passerer, krever det ikke mye fantasi å rigge opp et større seil eller en presenning som ly for regnet, slik at det kan strammes ut mot fire velplasserte plugger.

Et myggnettkan også rigges opp over mastene, og i løpet av kort tid har du skapt et perfekt sted å tilbringe sommernatten under åpen himmel, helt uten mygg og andre insekter.

LES OGSÅ: Slik bygger du en putekasse vanntett og billig

Veiledning

01
Sokkel på bein 5 Trinn

For å beskytte sidene på sengen mot fukt fra bakken, gir vi den en lav sokkel, som er hevet på lave føtter. Føttene gjør det samtidig lettere å sette sengen på et ujevnt underlag.

Rammen til sokkelen består av fire like sokkelsider. De er satt sammen med hakk i hakk. Rammen forsterkes med en midtbjelke som settes fast i bjelkesko.

Når sokkelen er malt og satt sammen, løftes den opp på klosser. Dermed er den klar til å bære kassen, slik at sengen ser ut som om den svever over bakken.

1

Tegn opp til sammenføyningene på de fire sokkelsidene (C). De består av 48 x 98 mm justerte bjelker, som er 196,5 cm lange. Først legger du dem ned, så endene stikker ut 9,5 cm. Deretter merker du opp hvor de skal settes sammen med hakk i hakk.

2

Fjern halvparten av treet der sokkelsidene skal settes sammen. Lag to eller flere snitt halvveis ned gjennom treet i hver skjøt. Du kan sage med stikksag eller håndsag. Hullet renses med et bredt stemjern - ta det siste i små biter.

3

Midt på to motstående sider (C) plasserer du en bjelkesko (S) til en midtbjelke (D). Mål ut til midten, og skru på de to bjelkeskoene med 4 x 25 mm skruer.

TIPS: Legg en bjelkebit i bjelkeskoen mens du setter den fast. Da får skoen riktig fasong.

4

Sett sammen sokkelen. De fire sidene (C) settes sammen med hakk i hakk, og låses med én enkelt skrue i hver skjøt. Deretter legger du midtbjelken (D) på plass i bjelkeskoene og skrur den fast.

5

Sokkelen males og settes opp på fire små føtter (E). Først gir du sokkelen og føttene en grunning. Når den har tørket, maler du to strøk med heldek­ kende trebeskyttelse. Skru de fire føttene (E) på undersiden med 5 x 80 mm skruer.

02
Sider med buer 7 Trinn

Sengekassen får sin karakteristiske form med tre enkle teknikker: Den ene enden er høyere enn den andre, endekanten vinkles litt, og oversiden skjæres i en lang, myk bue.

Fordi to av kassens sider ligger innenfor de to andre, og vi vil ha en kvadratisk seng, er to sider kortere enn de to andre.

Du lager først den ene langsiden ferdig, med skrå ender og en glattslipt bue.

Deretter bruker du den som mal for de andre. Til slutt lager du to av dem 5,4 cm kortere, tilsvarende to ganger platetykkelsen.

1

Strek først opp de to skrå endene på den ene langsiden (A). Høyden i den høye enden er 36 cm, og vinkelen finner du ved å måle 5 cm inn nederst. I den lave enden er høyden 21 cm, og vinkelen overføres fra den høye enden, f.eks. med en smygvinkel.

2

Tegn opp buen på langsiden (A). Slå en spiker i platen ved toppen av hver endekant, altså hhv. 36 og 21 cm over bunnkanten. Trykk en bøyelig list ned til en passe bue. Listen festes med en liten spiker, og buen tegnes opp langs listen.

3

Sag til den første langsiden (A) etter strekene dine. Skjær først til de skrå kantene, deretter 2,6 cm vinkelrett inn til buen fra hver kant, og til slutt den lange buen. Buen er så myk, at du kan skjære den helt jevn med et vanlig blad.

4

Slip sagsnittet så det blir jevnt. Bruk en båndsliper - den er effektiv her - eller en plansliper. Du har skåret de ytterste 2,7 cm av oversiden vinkelrett på de skrå endekantene. Den lille fasen vil passe til kanten av kortsiden (B) når sidene settes sammen.

5

Sag ut den andre langsiden (A). Bruk den første siden som mal for den andre siden. Strek opp langs buen og de skrå sidene, og sag den ut slik at du akkurat treffer strekene så de forsvinner.

6

Kortsidene (B) tegnes opp etter den første langsiden (A). Strek først opp kortsidens totale lengde på 200 cm på platen med vinkelrette streker, og legg den høye endekanten av langsiden (A) mot streken. Strek opp langs endekanten av langsiden (A).

7

Dra langsiden (A) frem, og strek opp buen. Flytt langsiden 2,7 cm frem, så den lille fasen sitter ved streken, og tegn opp buen. Dra langsiden 2,7 cm frem enda en gang, og strek opp den lave endekanten. Kortsidene (B) skjæres ut og slipes.

03
Sidene monteres 3 Trinn

Når alle fire sider er skåret ut og slipt glatte, er de klare til å bli satt sammen. Vi setter dem sammen med vinkelbeslag uten å lime. Da er det enkelt å adskille sengen for å sette den vekk for vinteren.

Før vi setter sammen delene, beskytter vi dem mot livet utendørs. Selv om sengen ikke er ment for å stå ute i regn og sludd, er det all mulig grunn til å forberede den litt på vårt fuktige klima. Vi gir sidene først en oljegrunning med soppdreper, og deretter to strøk med en halvdekkende hvit trebeskyttelse.

Selvsagt får også de to mastene samme behandling, når vi er i gang.

1

Skru to vinkelbeslag (R) på de to kortsidene (B) i hver ende. Legg en kloss (X) mot kanten, slik at du har noe å støte beslagene mot mens du skrur. Er beslagene asymmetriske, snus de så skruene havner lengst fra kanten.

2

Gi delene oljegrunning og trebeskyttelse. Det er enklest og best å male sidene (A og B) og mastene (F) før de settes sammen. Treet grunnes først, og males deretter med halvdekkende trebeskyttelse, slik at åretegningen i treet synes.

3

Sengekassen skrus sammen. Spenn sammen sidene (A og B) med en spenntvinge på vinkelbeslaget, og skru deretter fast beslaget i langsiden (A) med 4 x 25 mm skruer. Fortsett med de andre sidene - deretter er sengekassen ferdig.

04
Master og seil 8 Trinn

Nå skal sengen rigges til med master og seil. Det er mange deler som er nye i de fleste gjør det selv-folks verksted, men det skal du ikke la deg skremme av. Med teknikken vi viser deg her, klarer du helt sikkert din debut som seilmaker.

Seilet lager du slik at det er lett å sette opp og ta ned - og enkelt å trekke over til den ene siden, hvis det passer deg best en dag. Det legges opp over en wire som er spent ut mellom mastetoppene, og hektes fast med elastiske stropper på kroker i hjørnene av sengekassen.

1

De to mastene (F) skrur du fast utenpå beslagene i de høye hjørnene på kassen med et par skruer i hver side. I hvert hjørne setter du en krok (L) til seilet.

TIPS: Vil du pakke vekk sengen enkelt, festes mastene med skruer og vingemutter.

2

Mål opp til seilet (H) mellom de to mastene. Det gjør du enklest med to lister som holdes opp mellom mastene og spennes sammen når de rører mastene. På samme måten finner du avstanden fra mastetoppen til de lave hjørnene.

3

Overfør målene til stoffet. Brett ut stoffet, legg listene på det, og tegn opp hvor det (H) skal klippes. Legg til noen centimeter før du klipper. Det gir plass til å lage en brett rundt i kantene.

4

Skjær eller klipp seilet (H) med saks eller hobbykniv. Det krever en god, skarp saks å klippe pent i stoff, så husk også her å ha respekt for godt verktøy.

5

Lim og sy sammen stoffet i kanten. Lag en brett, og sy en kant rundt hele veien. Legg eventuelt først på litt tekstillim langs kanten, for å unngå at kantene rakner.

6

Forsterk hjørnene ved å lage en brett på cirka 5 x 5 cm, som du limer sammen med tekstillim.

7

Seilringene (P) slås i de forsterkede hjørnene når limet er tørt. Lag først hullet til ringen med det medfølgende verktøyet. Den smale halsen stikkes gjennom seilet, og delene låses når du slår på dem med verktøydelene lagt på hver sin side.

8

Sett sammen hjørnestroppene. De lager du av en 4 mm elastisk line (M), som settes sammen med kabelsamlere (N). Kapp linen i fire biter på 20 cm, sett på samlerne, og klem sammen med en tang.

05
Sengen settes opp 2 Trinn

Nå er sengen stort sett ferdig, og klar til å bli satt opp på terrassen eller plenen, der det passer best med sol og vind.

Den hvite sengekassen skal skrus endelig fast til den svarte sokkelen. Det gjør du igjen med vinkelbeslag, slik at du uten problemer kan pakke sammen sengen for vinteren - eller flytte den til hytta, hvis du får lyst til det.

Du skal selvsagt også ha på plass en bunn og noen madrasser. Her er et par lamellbunner fra Ikea ikke bare en enkel løsning - det er også mye billigere enn å kjøpe løse materialer og lage dem selv. Er de for brede, skjærer du dem bare til.

1

Skru fast sengerammen til sokkelen med et vinkelbeslag (R) i hvert hjørne. Som du ser, hviler sengen bare på den ytterste enden av sokkelsidene (C). Det gjør at sokkelen blir nesten usynlig.

2

Sengebunnen (G) legges på plass og settes fast med en skrue i hvert hjørne. Som sengebunn bruker du et par billige lamellbunner, som rulles ut på sokkelen og festes med noen skruer.

Materialer

27 mm hobbyplate:
• 2 langsider (A) à 36 x 205,2 cm
• 2 kortsider (B) à 36 x 200 cm

48 x 98 mm bjelke:
• 4 sokkelsider (C) à 196,5 cm
• 1 midtbjelke (D), 168,5 cm
• 4 sokkelføtter (E) à 9,5 cm

48 x 48 mm lekter:
• 2 master (F) à 160 cm

Dessuten:
• 2 lamellbunner (G) à 85 x 190 cm
• 1 seil (H), 250 x 250 cm (et laken e.l.)
• 1 wirestrammer (J)
• 2 mm stålwire (K), 330 cm
• 4 kroker (L) til å skru inn i treverk
• 4 lengder 4 mm elastisk line (M) à 20 cm
• 4 kabelsamlere (N) til 4 mm line
• 4 seilringer (P) (med eget verktøy)
• 12 vinkelbeslag (R), 40 x 40 x 40 mm
• 2 bjelkesko (S) til 48 mm brede bjelker
• Treskruer til utebruk: 5 x 80 mm, 5 x 60 mm og 4 x 25 mm
• Tekstillim
• Grunning med midler mot mugg og råte
• Heldekkende trebeskyttelse (svart)
• Halvdekkende trebeskyttelse (hvit)
• 2 madrasser på 100 x 200 cm

Tidsforbruk

1-2 dager

Pris

Cirka 1500 kroner

Vanskelighetsgrad

Buer, skrå sider og seil får dette til å se vanskeligere ut enn det er. Men det er faktisk en enkel jobb for de fleste.

Tegning

Multimedia

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

VERKTØY: Slik bruker du båndsliperen

I denne videoen kan du se alt om hvordan du betjener båndsliperen – den groveste og sterkeste av alle slipemaskinene. Bruker du båndsliperen til den første slipingen på ujevne og store flater, kan du spare mye tid og krefter.

Video

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler