Som sjefredaktør for Gjør Det Selv har jeg lest og skrevet utallige artikler om robotklippere, men av en eller annen grunn har jeg aldri hatt en selv. Sannsynligvis mest av latskap.
Det høres kanskje litt bakvendt ut, det skjønner jeg. For robotene er jo nettopp for sånne som meg, som ikke er så glad i å klippe gress. Men hagearbeid interesserer meg ganske enkelt så lite, at jeg ikke har så mye som vurdert det.
Altså inntil i fjor, da en kollega på redaksjonen påsto at en robot ikke bare kan slå gresset, men at den gjør det mye bedre enn du kan gjøre det selv. Faktisk så godt at selv en utpint hullete plen full av løvetann, kløver og mose i løpet av bare én sesong blir til et pent og jevnt grønt gressteppe.
Installasjonen tok en hel dag
Jeg bestemte meg for å sjekke om dette stemte. Derfor sto jeg en søndag formiddag i fjor vår i hagen med en enorm pappeske med en Gardena Smart Sileno Life inni. Ifølge produsentens opplysninger var det en perfekt maskin til en lat hageeier som meg:
“Når du installerer roboten, hjelper programmeringsassistenten deg med å kartlegge gressplenen, slik at roboten kommer til å kjøre mest mulig optimalt. Den støyløse roboten kan tåle all slags vær og manøvrerer seg enkelt gjennom smale passasjer.”
“Perfekt!” tenkte jeg, og regnet naivt med å være ferdig med installasjonen i løpet av en halvtime. Det tok resten av dagen før jeg var ferdig.
Først måtte jeg finne en egnet plass til ladestasjonen. Det skal være i nærheten av en stikkontakt, og det skal være 1 meters klaring foran ladestasjonen, slik at roboten kan kjøre rett inn når den etter arbeidet returnerer til basen.
Deretter kommer grensekabelen, som er den kabelen som forteller roboten hvor gressplenen slutter, og hekken eller blomsterbedet begynner. Den skal settes fast med plastplugger oppå gresset. Rett etter installasjonen er kabelen ganske sårbar, men etter en måned eller to blir den “spist” av gresset og forsvinner ned i plenen.
Jobben virket som en overkommelig oppgave. Men det var før jeg finleste manualen, og så at hvis den hindringen du skal utenom er over 5 cm høy, skal kabelen ligge 35 cm fra hindringen, men hvis den derimot kun er 1-5 cm høy, skal avstanden være 30 cm, også videre. Det betydde at jeg tilbrakte fem timer på knærne med en tommestokk i den ene hånden og en plugghammer i den andre.
For å fullende verket, måtte jeg også trekke og sette fast en guidekabel diagonalt fra ladestasjonen og til det fjerneste hjørnet av plenen.
200 meter kabel og 149 plugger ble det til totalt!
LES OGSÅ: Lag en garasje til robotklipperen
Installasjonen er litt kronglete
Det er egentlig ikke spesielt vanskelig å installere ladestasjonen og kablene, men det er mange detaljer, og manualen er tung og omstendelig lesing. Det er av den typen jobber der du først vet hvordan ting skulle vært gjort etter at du er ferdig.
Gardena har noen gode, instruktive videoer på hjemmesiden sin. Det kan varmt anbefales å se dem i stedet for å gi seg i kast med å lese manualen.