Intro
Veiledning
Vi starter med å grave vekk jord. Retningen har vi markert med en snor, slik at kanten mot gresset ligger nøyaktig. Jorden skal bort, og det skal være plass minst 5 cm betong under kantsteinen. Her graver vi 25 cm ned i bakken.
Bunnen stampes. Når rennen er dyp nok, og all moldjord med plantedeler er borte, stamper vi bunnen med en stolpe eller en hjemmelaget stampestokk.
Rennen fores med fiberduk (E). Den skal hindre røtter og gress i å jobbe seg inn mellom steinene i kanten.
Vi fyller avrettingssand (C) i rennen. Dette er bare nødvendig hvis jordlaget har vært så tykt at rennen er dypere enn kantsteinene skal stå. Men det gjør alltid jobben enklere, fordi det er mye lettere å rette opp sanden til en jevn bunn.
Sanden retter vi enkelt opp med en mal. Her er den skåret ut av en plate forskalingsfinér. Den har form som en “T” med runde hjørner. Den loddrette delen rekker 15 cm ned fra den vannrette.
Betongen (D) drysses tørr i bunnen av rennen. Vi har valgt å bruke sekker ferdigblandet betong. Du sparer en del på selv å blande sand og sement, men dette er mye enklere og gir mindre svinn.
Deretter tilsettes vann. Ikke for mye. Konsistensen skal være så fast at betongen kan bære og holde de tunge steinene. Bruk en spade til å blande med.
Nå setter vi opp snoren igjen. Plener er sjelden helt rette, og snoren settes så kantsteinen minst stikker 5 cm over bakken. Samtidig skal den ikke stikke opp med mer enn halve høyden.
Kantsteinene (A) settes etter snoren. Husk å holde 2 mm luft mot snoren, slik at steinene ikke dytter til den. Sørg for en fuge på 2-5 mm mellom kantsteinene. Da kan du låse dem mot hverandre med fugesand.
Blokkene (A) støtes godt ned i den ganske faste betongen. Betongen skal ikke være så fuktig at blokkene synker. Det gjør at kan du rette dem til i alle retninger, som om du satte dem i sand.
Sandbunnen under de lave steinene rettes opp. Når betongen har herdet et døgn eller to, fyller vi sand på siden mot gresset. Det retter vi opp med en ny mal som sikrer en fast avstand mellom oversiden av kantsteinen (A) og sanden.
Vi stamper sanden med stampestokken, fyller på mer sand, også videre, til sanden ligger en betongsteinstykkelse, minus en centimeter, under plenens høyeste nivå.
Betongsteinene (B) legges i sanden. Husk å sikre en fuge på 2-5 mm, både mellom steinene og mellom steiner og kantstein.
Betongsteinene (B) støtes på plass, slik at det ikke er høydeforskjeller mellom dem, og slik at de ligger like langt under oversiden av kantsteinene (A).
Fiberduken (E) klippes av i nivå med overkanten av betongsteinene (B). Gresset vil raskt dekke kanten helt.
Steinene fuges grundig med ordentlig fugesand. Den pakker tett, fordi den består av korn i mange størrelser. Halvtomme fuger samler gressfrø, tette fuger holder dem ute og forblir tørre.
Til slutt støtes gresset godt ned, slik at det holder betongsteinene på plass sideveis. Mot bedet holder betongen tilstrekkelig på kantsteinene. Her retter vi i stedet bare opp den løse jorden.
Materialer
- 20 rette kantstein (A) à 6 x 20 x 50 cm med rund overkant
- 50 betongstein (B) à 10 x 20 x 6 cm
- 0-4 mm avrettingssand (C), 200 liter
- Tørrbetong (D), 6 sekker à 25 kg
- Fugesand, 5 kg
- Fiberduk (E), 10 x 1 meter
Tidsforbruk
En dags tid for 10 meter kant, fordelt på to dager på grunn av tørketid for betongen
Pris
Cirka 900 kroner for 10 meter
Vanskelighetsgrad
Ganske enkelt. Det verste er å få bestemt nivået hvis plenen er veldig ujevn.
Tegning
Steinkant mot bedet
Mengdene angitt i boksen med materialer rekker til 10 meter kant. Min. 5

Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

