Bygg en pizzaovn av restematerialer

Lag en enkel liten pizzaovn av overskuddsmaterialer fra hagen. En ovn som denne er laget på en formiddag, og krever ikke mange materialer. Det eneste som er kjøpt inn til denne pizzaovnen, er en ildfast stein som skiller to kammer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En formiddag
Pris
1000 kroner

Intro

Prinsippet er enkelt, men det fungerer! Ovnen kan for eksempel lages av gamle murstein eller av betongstein, som her.

Den holder kanskje ikke særlig lenge, men til gjengjeld kan den lages billig av gjenbruksmaterialer i løpet av noen få timer.

Det er en god idé å kjøpe en ildfast stein som kan tåle direkte flammer - og du skal holde deg unna granitt, flint og sandstein. Har du det i minne, så er det bare å sette i gang.

Se hvordan vi har gjort det, og lag din helt egen lavterskel-ovn.

LES OGSÅ: Bygg verdens enkleste pizzaovn

I denne byggeveiledningen får du:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Komplett materialliste

Veiledning

01
Slik bygges den enkle ovnen 8 Trinn

Denne enkle pizzaovnen vil ikke holde så veldig lenge. Det betyr at du ikke trenger å fokusere noe særlig på ovnens utseende og finish. Du bør derimot tilstrebe å lage den så tett som mulig, for å få mest mulig varme ut av den. Ovnen kan mures opp med ildfast mørtel eller bare med helt vanlig mørtel. En annen mulighet er å sette steinene så tett som mulig, for til slutt å dekke hele ovnen med jord. Les med, og se vårt tips til en enkel og billig lavterskel-pizzaovn.

1

Begynn med å grave vekk 5 cm der ovnen skal stå. Ovnen kan også lages i høyden, men det krever at det støpes en bunnplate og at det lages et stabilt understell til den forholdsvis tunge ovnen.

2

Fyll opp hullet med grus, og rett den opp. Legg deretter på en tykk betonghelle, som kan danne en bunn til ovnen.

3

Den første rekken legges ut, slik at fugene mellom steinene blir noenlunde jevne. Det er ikke viktig at det passer nøyaktig. Prøv å få det til å passe med hele steiner, slik at du unngår kutting av dem.

4

Stable 3-4 rekker stein oppå hverandre. Sørg for at oppstillingen er rett, og husk at hvert skift skal forskyves, slik at det dannes et fornuftig forband.

5

Marker steinene fortløpende når ovnen prøvebygges. Det gjør det mye lettere hvis den senere skal tas ned igjen og mures opp.

6

Den ildfaste steinen legges på. Mellom bakveggen av ovnen og den ildfaste steinen lages det et mellomrom på cirka 10 cm, som danner en kanal mellom de to rommene.

7

Det legges ytterligere to lag stein oppå den ildfaste steinen, før det avsluttes med enda en betonghelle. Det øverste kammeret er cirka 30 % mindre enn det nederste.

8

La ovnen stå som den er, og fyll utetthetene med mørtel. Du kan også ta den fra hverandre igjen for å mure den opp. Det er også en mulighet å dekke hele ovnen med jord for å gjøre den tett.

Materialer

 • Cirka 60 stk. betongstein
 • Betongheller, 40 x 40 cm
 • 1 ildfast stein, 46 x 46 cm
 • Grus til underlag

Spesialverktøy

 • Eventuell vinkelsliper med diamantkutteskive.

Tidsforbruk

En formiddag

Pris

0-1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Denne ovnen er enkel å lage. Det kan gjøres mer ut av den, men det er ikke nødvendig i forhold til funksjonaliteten.

Tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Pizzaovn