Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pizzaovn

Bygg en pizzaovn ute selv

Det finnes mange forskjellige muligheter, hvis du vil bygge en hjemmelaget vedfyrt pizzaovn. Du kan velge å bygge en helt klassisk oppmurt pizzaovn, eller du kan velge å gå litt annerledes til verks, og for eksempel støpe en pizzaovn med perlite ved hjelp av en pilatesball.

Oppmurt pizzaovn

Hvis du velger å mure opp en vedfyrt pizzaovn, skal du passe på at du bruker ildfaste steiner. Ildfaste steiner kan motstå de høye temperaturene som oppstår i en pizzaovn. I tillegg skal du også sørge for å lage et lag med isolasjon i pizzaovnen, slik at den holder på varmen. Du kan isolere en pizzaovn med vanlig mineralull.

Støp en pizzaovn

Hvis du ikke har lyst til å mure opp en pizzaovn, har du også muligheten til å støpe en pizzaovn. Det kan være en enklere løsning, men en støpt pizzaovn må typisk ha mer tid til å herde enn en murt pizzaovn.

Bruk perlite til en støpt pizzaovn

Støper du en pizzaovn ute, kan du bruke en støpemasse som lages av vanlig sement blandet med den vulkanske glassarten perlite.
Perlite kan tåle veldig høye temperaturer, i tillegg til at det isolerer pizzaovnen. Dermed slipper du å bygge et isolerende lag, slik du må i en oppmurt pizzaovn.

Andre materialer til pizzaovn

Du kan også bruke andre materialer hvis du støper en vedfyrt pizzaovn ute. Det mest opplagte er leire, som også kan motstå høye temperaturer. Du kan blande vanlig halm i leiren for å isolere pizzaovnen. Hvis du velger å lage din egen leire til en pizzaovn, kan du lage pizzaovnen særdeles rimelig. Men det krever en del mer arbeid.

Pipe til pizzaovnen

En viktig del av en vedfyrt pizzaovn er pipa. Pipa sørger for at det er et skikkelig avtrekk i pizzaovnen, noe som gjør det enklere å tenne opp når lysten på pizza oppstår.
I tillegg leder pipa vekk røyken fra pizzaovnen, slik at den ikke irriterer deg mens du steker pizza eller bare koser deg foran ovnen.

Sørg for å bruke riktige materialer til pipa. Hvis du bruker et vanlig aluminiumsrør, risikerer du at varmen fra pizzaovnen vil smelte pipa. Sørg i stedet for å bruke en pipe av stål til pizzaovnen.

Utendørs pizzaovn

Når du bygger en utendørs pizzaovn, må du tenke på at pizzaovnen ikke er noe du uten videre kan flytte rundt på. Særlig ikke hvis det er snakk om en tung, murt pizzaovn.
Derfor er det også viktig at du får plassert den vedfyrte pizzaovnen på riktig sted fra begynnelsen av. Du bør også tenke på hvordan du vil dekke til pizzaovnen når vinteren og kulden står for døren, slik at du ikke risikerer at det blir frostsprenginger i ovnen.

Ofte er en vanlig presenning nok til å dekke pizzaovnen for å unngå frostsprenginger.

Vedfyrt pizzaovn

Når du fyrer opp i en ny vedfyrt pizzaovn, er det selvfølgelig viktig at du ikke bruker trykkimpregnert tre eller tre med rester av maling, lakk, beis eller noe annet.

I en vedfyrt pizzaovn skal du bruke tre som er tørt, og som ikke inneholder for mye harpiks. Bruk mindre vedkubber til å tenne opp i pizzaovnen, og fortsett med større kubber for å opprettholde varmen i ovnen. Unngå å bruke for store vedkubber. De gjør det vanskelig å regulere varmen i pizzaovnen.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake