Utekjøkken av tre med benkeplate av betong

Dette utekjøkkenet er laget av tre og har masser av lukket oppbevaringsplass. Benkeplaten er av værbestandig betong med innstøpt armeringsnett.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
5.000 kroner
Utekjøkken

Udekøkkenet er spækket med fede detaljer. Der er både plads til kolde øl, skraldespand og opbevaring.

Intro

Se de fem stilige detaljene her

Nedsenket kjølespann
I den støpte betongplaten er det laget et hull, som passer til et kjølespann. Når det fylles med is, har du hele tiden kald drikke på varme sommerdager.

Rom til oppbevaring
Under betongplaten er det oppbevaringsplass skjult bak døren, for eksempel til drikkevarer. Da er flaskene ute av syne, men likevel lett tilgjengelig.

Oppheng til redskaper
Ved siden av grillen er det hengt opp en stang og en holder, med plass til kjøkkenredskaper. Da er de hele tiden lett tilgjengelige.

Skjult avfallsdunk
Under skjærebrettet er det montert en avfallsdunk, slik at avfallet kan kastes direkte i den. Dunken henger på et par trelister og er enkel å tømme.

Skjærebrett med åpning
I den andre siden av benken er det et hull til et skjærebrett. Skjærebrettet har en liten lem som kan åpnes, så du kan kaste avfall i en dunk under.

Veiledning

01
Støp benkeplaten 8 Trinn

Grillbordets benkeplate støpes i betong, og det er den du skal begynne med, for betongen bruker et par uker på å herde.

Støpeformen bygges av en forskalings- eller støpeplate, med lekter rundt i kanten. Betongen skal styrkes med et armeringsnett. Det forsterker platen, som ellers kan knekke. Det skal også lages hull i benkeplaten, slik at det blir plass til skjærebrett og kjølespann. Hullene lages ved å legge ned polystyren (isopor), som skal skjæres til på nøyaktige mål.

Når betongen herder, er det viktig at den dekkes til og fuktes underveis, for betongen skal ikke tørke for fort.

1

Legg ned støpeplaten din på en plan flate, som du kan støpe betongplaten på. Det er viktig at platen ligger helt vannrett. Sjekk med vateret, og kloss eventuelt opp platen, hvis det skulle bli nødvendig.

2

Skru fast lekter til platen hele veien rundt med 4 x 50 mm skruer. Lektene markerer størrelsen på benkeplaten. Skjær til et armeringsnett, som skal passe innenfor lektene. Det armerer og forsterker benkeplaten.

3

Det tettes rundt i kanten langs lektene når alle er satt fast. Bruk en silikon- eller akrylfugemasse. Fugen sikrer at betongen ikke kan renne inn under lektene, og at kantene blir pene.

4

Skjær til armeringsnettet, og plasser det i rammen. Plasser deretter isoporen der det skal være hull i benkeplaten. Nettet bindes fast med ståltråd til et par tverrstivere, slik at det blir liggende midt i betongplaten.

5

Fyll betong i støpeformen. Bland først betongen grundig etter anvisningene, og fordel den så jevnt som mulig. Bank på formen underveis, slik at betongen kommer ut i alle hjørner og kanter.

6

Glatt overflaten så jevn som mulig når formen er fylt. En murskje er fin til oppgaven. Deretter skal betongen vibreres, så eventuelle lufthull slås ut. Det kan du gjøre ved å banke på formen med en hammer.

7

Fukt betongen mens den herder. Overflaten pensles med vann cirka hver annen dag, så betongen ikke tørker for raskt. Det kan gi sprekker. Etter en uke fjernes lektene, og platen herder ytterligere en uke.

8

Når betongplaten er helt tørr, slipes kantene. Platen snus rundt når den kommer ut av støpeformen, slik at hele overflaten kan slipes. Kantene slipes med grovt slipepapir.

02
Bygg treskjelettet 6 Trinn

Treskjelettet bygges av lekter i tre like store moduler, slik at det blir et skap med en benkeplate oppå på hver side av grillen i midten.

Det skal være solid, så det kan tåle å bære den tunge betongbenkeplaten. En tverrgående sarg forbinder alle de loddrette delene. Alle sammenføyninger blir både limt og skrudd sammen, og de vannrette delene understøttes med vinkelbeslag.

Treverket beskyttes mot varmen fra grillen med brannhemmende plater.

1

Mål opp hvor tverrstiverne (B og C) skal plasseres. De nederste skal plasseres 10 cm fra underkanten på beina.

2

Sett fast tverrstiverne (B). Legg først på trelim for å gjøre sammenføyningen ekstra solid før du skrur den fast med 4,5 x 70 mm skruer. Én skrue i hver ende er bra nok.

3

Monter vinkelbeslag ved hvert bein for å styrke sammenføyningen. Skru dem fast på undersiden av tverrstiveren, da støtter de best. Bruk 4 x 40 mm skruer.

4

Skru de øverste vannrette delene (E og F) på treskjelettet. De skrus fast med 4 x 70 mm skruer hele veien rundt i kanten, unntatt på det fremste midtstykket - her skal det være plass til grillen.

5

Skjær til tre brannhemmende plater. De skal settes fast øverst på den midterste delen. Platene skal sikre treskjelettet mot varmen fra grillen.

6

Skru fast de brannhemmende platene med 4 x 40 mm skruer. Du skal først montere tre tverrstivere (D og B) øverst på de midterste beina, som platene kan skrus fast til.

03
Lag kledningen 6 Trinn

Utekjøkkenet skal ha en kledning av trelister. Både i bunnen og sidene settes kledningslistene opp med litt avstand, men likevel slik at rommene under benkeplaten blir lukket igjen, og konstruksjonen stivet opp.

Listene settes fast til lekter montert på innsiden av rammene, slik at kledningen flukter med forkanten på rammene. Til de to rommene på hver side av grillen skal det lages to dører, så du får tilgang til det som er på baksiden.

Det er en god idé å gi treverket trebeskyttelse. Da tåler utekjøkkenet bedre å stå utendørs, og det vil holde seg pent i mange år fremover.

1

Forbor i lektene (G) som kledningslistene skal settes fast til. Kapp dem først til i lengden, og bor deretter fire hull i hver lekt med et 4 mm bor.

2

Monter lektene (G) på innsiden av trerammen med 4 x 50 mm skruer. Lektene plasseres slik at listene som skal danne kledningen og bunnen i skaprommene vil flukte med rammen.

3

Skru fast kledningslistene (H og K) til bunnen og sidene. De kappes til i lengden og skrus fast med 3,5 x 30 mm skruer til lektene (G). Avstanden mellom bordene skal være jevn, så det ser harmonisk ut.

4

Lag de to dørene. Hver dør består av en ramme som er laget av fire lekter. Lektene skrus sammen i hjørnene med 4 x 50 mm skruer i forborede hull. Begge dørene skal monteres med et par pianohengsler.

5

Skru kledningslister (M) på dørrammen. Mål først opp hvor listene skal sitte. Vær nøye med å plassere dem med samme avstand. Bruk for eksempel en avstandskloss.

6

Sag ut en bit av en trebenkeplate, så den passer i hullet til skjærebrettet. Sag ut en liten lem i platen med en stikksag, og bor et hull i den med et koppbor. Da får du en lem å kaste avfall gjennom, til dunken under.

Materialer

 • Forskalings- eller støpeplate
 • Armeringsnett, maskestr. 5 x 5 cm
 • Polystyren (isopor)
 • Betong, ferdigblandet
 • Brannhemmende plate
 • 36 x 68 mm lekter (til støpeformen), totalt 7 meter

48 x 48 mm lekter (til skjelett):

 • 8 bein (A) à 81,5 cm
 • 10 tverrstivere (B) à 61 cm
 • 4 tverrstivere (C) à 53,5 cm
 • 3 stivere (D) à 63 cm
 • 1 toppstykke (E) à 189,2 cm
 • 2 toppstykker (F) à 63,1 cm

19 x 36 mm lekter (til spikerslag og dørrammer), totalt cirka 17 meter:

 • Lister (G), tilpasses på stedet

21 x 45 mm glattkant (til kledning og bunn):

 • 42 bord (H) à 61 cm
 • 6 bord (J) à 63 cm
 • 24 bord (K) à 53,5 cm
 • 8 bord (L) à 60,2 cm
 • 8 bord (M) à 52,7 cm
 • 2 uttrekkslister (N) à 57 cm

Dessuten:

 • Voks
 • Silikon el. akrylfugemasse
 • Ståltråd
 • Slipepapir, korn 120
 • Skruer: 3,5 x 30, 4 x 40, 4 x 50 og 4,5 x 70 mm
 • 16 vinkelbeslag: 60 x 60 x 40 x 2,5 mm
 • 4 pianohengsler og 2 magnetholdere (til dørene)
 • Bit av benkeplate (til skjærebrett)

Spesialverktøy

 • Blandevisp til bormaskin
 • Murskje

Tidsforbruk

2-3 dager, pluss tørketid.

Pris

Cirka 5000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du skal alltid være nøye med å vibrere betongen i en støpeform, slik at du får fylt alle luftlommer.

Tegning

Slik bygger du grillbordet

Den tunge betongbenkeplaten krever et solid treskjelett å ligge på. Det er bygget av lekter, med skjøter som er forsterket med lim og vinkelbeslag. Både hyllene i bunnen av grillbordet og kledningen er laget av bord som er montert med litt avstand mellom.

Slik bygger du grillbordet

3D-modell

3D-modell

Utekjøkken

Utekjøkken med perfekt arbeidshøyde og oppbevaring.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Støpeform til benkeplaten

Støpeformen lages av en forskalingsplate med lekter rundt i kanten og polystyren til alle åpninger.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Treskjelettet

Treskjelettet lages av lekter i tre like store moduler med en benkeplate på hver side av grillen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Kledningen

Brannhemmende plater er montert rundt grillen, og kledningsbordene er montert med luft mellom.

Åpne 3D-modellen

Video

TIPS: Betong uten lufthull

TIPS: Lapp hull i betong

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Utekjøkken