Vi viser hva som skjer hvis du maler når det er for kaldt, når treet er fuktig eller når solen står rett på.

Vi viser hva som skjer hvis du maler når det er for kaldt, når treet er fuktig eller når solen står rett på.

Det er i seg selv ikke særlig vanskelig å male. Men hvis du maler utendørs treverk, og hvis du vil skifte fra en mørk til en lys farge, skal du være utrustet med litt grunnleggende kunnskap og gode råd fra fagfolk – selvsagt i tillegg til riktig trebeskyttelse og godt verktøy.

Det er nemlig en hel del du kan gjøre feil, og da blir ikke resultatet som du håpet: Malingen kommer ikke til å dekke, den blir stygg å se på, eller den kommer kun til å holde i ganske kort tid, før du må male på nytt.

Se hvor galt det kan gå

Og det handler ikke bare om tomt snakk og gamle røverhistorier fra husveggen. For å vise deg hvor galt det faktisk går hvis du ignorerer advarslene og bare maler i vei, også når du burde ha latt være, har vi testet advarslene i praksis. Vi har blant annet malt direkte på algebegrodd tre uten å rense veggen, og vi har malt under altfor kalde forhold og i direkte solskinn.

Som du kan se i denne gjør det selv-veiledningen, har vi nå bevis for at du gjør klokt i å lytte til fagfolkenes gode råd. Da blir nemlig det harde arbeidet med pensel og rull bedre belønnnet.