6 feil du skal unngå når du maler huset

Hvis du vil skifte farge på huset ditt, så les med her. For selv om det kan høres enkelt ut å male en farge oppå en annen, er det en rekke ting du er nødt til å være oppmerksom på, hvis malingen skal dekke, se flott ut og holde seg pen i mange år fremover.

Vi viser hva som skjer hvis du maler når det er for kaldt, når treet er fuktig eller når solen står rett på.

Vi viser hva som skjer hvis du maler når det er for kaldt, når treet er fuktig eller når solen står rett på.

Det er i seg selv ikke særlig vanskelig å male. Men hvis du maler utendørs treverk, og hvis du vil skifte fra en mørk til en lys farge, skal du være utrustet med litt grunnleggende kunnskap og gode råd fra fagfolk – selvsagt i tillegg til riktig trebeskyttelse og godt verktøy.

Det er nemlig en hel del du kan gjøre feil, og da blir ikke resultatet som du håpet: Malingen kommer ikke til å dekke, den blir stygg å se på, eller den kommer kun til å holde i ganske kort tid, før du må male på nytt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Slik skal du male vegg, hvis du vil unngå de klassiske feilene

Se hvor galt det kan gå

Og det handler ikke bare om tomt snakk og gamle røverhistorier fra husveggen. For å vise deg hvor galt det faktisk går hvis du ignorerer advarslene og bare maler i vei, også når du burde ha latt være, har vi testet advarslene i praksis. Vi har blant annet malt direkte på algebegrodd tre uten å rense veggen, og vi har malt under altfor kalde forhold og i direkte solskinn.

Som du kan se i denne gjør det selv-veiledningen, har vi nå bevis for at du gjør klokt i å lytte til fagfolkenes gode råd. Da blir nemlig det harde arbeidet med pensel og rull bedre belønnnet.

Så galt kan det gå

Du maler i kaldt vær
Vi har lagt en plankebit og et spann med trebeskyttelse i kjøleskapet i et par døgn. Begge deler har en temperatur på 6 grader da vi stryker trebeskyttelsen på treet.

Resultatet blir ikke bra. Trebeskyttelsen er stiv og lite smidig. Den vil ikke flyte ut, og resultatet er ikke bare litt trist å se på - trebeskyttelsen får heller ikke ordentlig feste og vil skalle av etter kort tid.

Du maler i solskinn
Det er ideelt å male treverk i skygge og i en temperatur på 20-22 grader. En soloppvarmet sydvendt vegg blir fort mer enn dobbelt så varm.

Vi har varmet opp en plankebit til 35-45 grader, og deretter har vi påført trebeskyttelsen. Det kan tydelig merkes at malingen simpelthen rekker å tørke før vi kan rekke å trekke den ut. Penselen etterlater tydelige spor, og malingen vil ikke flyte sammen. Samtidig fordamper vannet i malingen så raskt, at den bare legger seg oppå underlaget uten å sitte skikkelig fast.

Du maler med olje på vann
Det er etter hvert ikke mange rene oljemalinger (oljeoppløselige malinger) på markedet, primært fordi profesjonelle malere av hensyn til helsen ikke bruker dem. Men de finnes. Mens de vannoppløselige malingene kan males oppå flater som tidligere er malt med oljemaling, gjelder ikke det samme den andre veien. Maler du med den fete oljemalingen oppå en vannoppløselig maling, vil malingen krakelere. Er du i tvil om hva veggen opprinnelig er malt med, så bruk en vann oppløselig maling. De er (minst) fullt ut på høyde med de gamle oljemalingene.

Du maler uten å rense veggen
Algene slår tydelig gjennom malingen. Det er også tydelig at malingen sitter dårlig fast og raskt vil skalle av. Det er samtidig en stor risiko for at de innestengte algene så å si “arbeider seg innover” og får treverket til å råtne.

Her har du altså spart deg for avrensingen og dermed kanskje en times arbeid på en stor husvegg. Til gjengjeld har du i beste fall sikret deg selv en ny malersjanse til neste år - i verste fall har du ødelagt veggkledningen.

Du maler på fuktig kledning
Dette skjer altfor ofte: Våren er kommet, lysten til å begynne malingsarbeidet er høy og tålmodigheten fordamper mens byggvarehusene spammer innboksen med tilbud om billig trebeskyttelse. Dermed maler du - bare for få måneder senere å konstatere at malingen skaller av i store flak. Årsaken er treverk som inneholder altfor mye fukt, etter måneder med regn og snø.

Du grunner ikke
Det kan virke overflødig å kjøpe inn to typer maling når husveggen skal skifte farge fra mørk til lys. Men tanken bak en grunningsmaling er at den er billigere enn den ofte ganske dyre, men penere toppmalingen, som du ellers må male flere strøk med. Går du fra en mørk farge til hvit, kan du med fordel velge en lysegrå grun-ningsmaling. Som du tydelig kan se på bildet, så skinner den gamle røde fargen gjennom, både etter ett strøk toppmaling (nederst) og to strøk (øverst).

Tommelfingerregler når du maler

SOLID GRUNNLAG
Fagfolk sier at “bunnen” skal være solid. Det betyr at treverket skal kunne ta imot malingen. Det forutsetter at kledningen vaskes ren for alger og skitt, at løs maling skrapes og slipes av og at du gir rent treverk en fargeløs grunningsolje før du maler.

Hvis kledningen er malt tidligere, og du vil skifte farge, er det en god idé å bruke en grunningsmaling. Da sikrer du en solid bunn, samtidig som du sparer på den ofte dyre toppmalingen, som ellers ville krevd et ekstra strøk.

VÆRET
Det er fristende å komme i gang med jobben allerede på våren. Men er det kaldt, vil ikke malingen flyte sammen, selv om treet er tørt. Da får du pensel-eller rullespor i malingen. Solskinn og 30 grader duger heller ikke, for da tørker malingen før du rekker å trekke den ut med penselen, slik at du får striper. Du skal gå etter middel veien: Skygge og cirka 15-23 grader er malevær.

FUKT
Allerede før gjøken galer, har byggvarehusene kastet et hav av gode tilbud på trebeskyttelse inn i dine fysiske og elektroniske postkasser. Men som regel er våren langt fra tørr nok til at kledningen har sluppet ut fukten fra vinteren. Fuktinnholdet skal ikke være høyere enn 18, helst 15 prosent. Generelt krever det en lang, tørr og gjerne varm periode for å tørke kledningen tilstrekkelig.

TIDLIGERE MALING
Det er ikke helt likegyldig hvilken maling som tidligere er brukt til å male kledningen når du vil male oppå en eksisterende maling. Du kan alltid male med en vannoppløselig (vannbasert) maling, også på en overflate som tidligere er malt med oljemaling. Men hvis du insisterer på å bruke en oljemaling, krever det at det i forkant er malt med oljemaling. Maler du med oljemaling oppå en vannoppløselig maling, går det galt. Hvis du vil male med oljemaling og er i tvil om underlaget, så slip ned til rent treverk.

Den riktige rekkefølgen

SE PÅ KLEDNINGEN
Du kan raskt danne deg en fornemmelse av hvor mye arbeid som kreves, ut fra utseendet på kledningen. Her har algene fått overtak, slik at den røde fargen nesten er borte. Da vet du at det skal en del forberedelse til før du kan male kledningen i den fargen du ønsker.

RENS VEGGEN
Vask kledningen med algefjerner (husrens) blandet opp i vann. Skrubb grundig med en børste, og la det sitte så lenge som produsenten anbefaler. Skyll deretter veggen med rent vann. I vanskelige tilfeller kan du bli nødt til å gjenta prosessen.

SKRAP OG SLIP
Hvis det er mye løs maling, så begynn med en malingsskrape. Er det ikke større områder med løs maling, kan du gå direkte videre til neste trinn: Slip overflaten med en eksentersliper. Avskallede områder skal slipes ned til rent tre. Ellers skal du bare slipe lett, slik at alt løst materiale blir borte. Vask vekk slipestøvet.

GRUNNINGSMALING
Hvis du skal skifte farge, er en grunningsmaling avgjørende, særlig hvis du skifter fra en mørk til en lys farge. Grunningsmalingen fyller ut, legger en grunnfarge (hvit) og den er billigere enn toppmalingen.

TOPPMALING
Den lyse toppmalingen skal legges på i to strøk før den dekker. Uten grunningsmalingen ville det sannsynligvis krevd tre strøk.

DET KREVER ET EKSTRA SPANN MALING
Hvis du har kledning som er malt med en lys maling, er det enkelt å overmale den med en nyanse maken til eller en som er mørkere. Men den andre veien, fra mørk til lys maling, er det litt vanskeligere.

Avrensing og øvrige forberedelser er de samme, men det er smart å kjøpe en ekstra maling, nemlig en grunningsmaling, som du begynner med. Den kan gjerne være grå, for da er du allerede godt på vei til å skifte farge. Du kan også velge en litt billigere maling enn den lyse, ofte dyrere toppmalingen, som du vil avslutte med.

TEIP AVSLØRER ALT
Hvis du er i tvil om om den malingen du vil male oppå egentlig sitter godt nok fast, kan en teipbit hjelpe deg: Trykk teipen godt fast på det malte treverket. Hvis det følger med maling når du trekker av teipen, er ikke under laget godt nok. I så fall må du rense bedre - eventuelt helt inn til rent treverk.

IKKE ALT KAN REDDES
Du kan rense og slipe deg fra mange problemer, men noen ganger har treverk stått ubeskyttet for lenge. Hvis du enkelt kan stikke en skrutrekker eller kniv inn i kledningen, er den råtten. Da er det kun én vei frem: Kledningen skal skiftes, og males grundig fra bunnen.

Det riktige verktøyet

EKSENTERSLIPER
Den mest effektive slipemaskinen til større arealer er eksentersliperen, som med sine effektive bevegelser kan slipe helt til bunns eller mattslipe en overflate, avhengig av det slipepapiret du bruker. Husk å vaske vekk slipestøvet før du maler veggen.

SKRAPEJERN
Skrapejern fås i mange utgaver. Velg et som ligger godt i hånden. Har du kledning som skaller av mye, er skrapen mye mer effektiv enn en slipemaskin til å begynne med. Det gjelder spesielt hvis malingen er så medtatt at du må skrape og slipe deg til rent tre og starte forfra.

FUKTMÅLER
Med en fuktmåler kan du forsikre deg om at kledningen ikke inneholder mer enn 15 % fukt.

PENSEL
Hvis du maler med pensel, skal du bruke en bred malekost, gjerne i samme bredde som de bordene du skal male. I tillegg vil en smalere pensel som kan komme til på vanskelige steder være en fordel. Den smale penselen kan eventuelt ha et vinklet skaft. Da kommer du enklere til under takutstikk og andre vanskelige steder.

RULL
Du kan fint rulle på trebeskyttelse med en langluvet rull. Utfordringen kan være at det ofte vil være en profil mellom bordene, og der kan ikke rullen komme til - det krever en pensel. Til gjengjeld går malingen på selve bordene raskt. På helt nytt treverk og på rue bord er penselen dog å foretrekke, fordi den bedre kan massere trebeskyttelsen inn i overflaten.

MALINGSSPRØYTE
I vindstille vær kan en god malingssprøyte levere et flott resultat. De minste sprøytene, som typisk har en beholder på én liter eller to, er ikke egnet til store flater, og slett ikke hvis du klatrer rundt på stillas og i stiger. Det blir for vanskelig å fylle opp sprøyten hele tiden.
Har du et semiprofesjonelt sprøyteanlegg (kan kjøpes fra cirka 6000 kroner), kan du gjøre jobben både raskt og med pent resultat. Men det skal fortsatt helst være vindstille.

Redaksjonen anbefaler: Mal huset med telefonen!

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maler