Så galt kan det gå
Tommelfingerregler når du maler
SOLID GRUNNLAG
Fagfolk sier at “bunnen” skal være solid. Det betyr at treverket skal kunne ta imot malingen. Det forutsetter at kledningen vaskes ren for alger og skitt, at løs maling skrapes og slipes av og at du gir rent treverk en fargeløs grunningsolje før du maler.
Hvis kledningen er malt tidligere, og du vil skifte farge, er det en god idé å bruke en grunningsmaling. Da sikrer du en solid bunn, samtidig som du sparer på den ofte dyre toppmalingen, som ellers ville krevd et ekstra strøk.
VÆRET
Det er fristende å komme i gang med jobben allerede på våren. Men er det kaldt, vil ikke malingen flyte sammen, selv om treet er tørt. Da får du pensel-eller rullespor i malingen. Solskinn og 30 grader duger heller ikke, for da tørker malingen før du rekker å trekke den ut med penselen, slik at du får striper. Du skal gå etter middel veien: Skygge og cirka 15-23 grader er malevær.
FUKT
Allerede før gjøken galer, har byggvarehusene kastet et hav av gode tilbud på trebeskyttelse inn i dine fysiske og elektroniske postkasser. Men som regel er våren langt fra tørr nok til at kledningen har sluppet ut fukten fra vinteren. Fuktinnholdet skal ikke være høyere enn 18, helst 15 prosent. Generelt krever det en lang, tørr og gjerne varm periode for å tørke kledningen tilstrekkelig.
TIDLIGERE MALING
Det er ikke helt likegyldig hvilken maling som tidligere er brukt til å male kledningen når du vil male oppå en eksisterende maling. Du kan alltid male med en vannoppløselig (vannbasert) maling, også på en overflate som tidligere er malt med oljemaling. Men hvis du insisterer på å bruke en oljemaling, krever det at det i forkant er malt med oljemaling. Maler du med oljemaling oppå en vannoppløselig maling, går det galt. Hvis du vil male med oljemaling og er i tvil om underlaget, så slip ned til rent treverk.
Den riktige rekkefølgen
DET KREVER ET EKSTRA SPANN MALING
Hvis du har kledning som er malt med en lys maling, er det enkelt å overmale den med en nyanse maken til eller en som er mørkere. Men den andre veien, fra mørk til lys maling, er det litt vanskeligere.
Avrensing og øvrige forberedelser er de samme, men det er smart å kjøpe en ekstra maling, nemlig en grunningsmaling, som du begynner med. Den kan gjerne være grå, for da er du allerede godt på vei til å skifte farge. Du kan også velge en litt billigere maling enn den lyse, ofte dyrere toppmalingen, som du vil avslutte med.
TEIP AVSLØRER ALT
Hvis du er i tvil om om den malingen du vil male oppå egentlig sitter godt nok fast, kan en teipbit hjelpe deg: Trykk teipen godt fast på det malte treverket. Hvis det følger med maling når du trekker av teipen, er ikke under laget godt nok. I så fall må du rense bedre - eventuelt helt inn til rent treverk.
Det riktige verktøyet
EKSENTERSLIPER
Den mest effektive slipemaskinen til større arealer er eksentersliperen, som med sine effektive bevegelser kan slipe helt til bunns eller mattslipe en overflate, avhengig av det slipepapiret du bruker. Husk å vaske vekk slipestøvet før du maler veggen.
SKRAPEJERN
Skrapejern fås i mange utgaver. Velg et som ligger godt i hånden. Har du kledning som skaller av mye, er skrapen mye mer effektiv enn en slipemaskin til å begynne med. Det gjelder spesielt hvis malingen er så medtatt at du må skrape og slipe deg til rent tre og starte forfra.
FUKTMÅLER
Med en fuktmåler kan du forsikre deg om at kledningen ikke inneholder mer enn 15 % fukt.
PENSEL
Hvis du maler med pensel, skal du bruke en bred malekost, gjerne i samme bredde som de bordene du skal male. I tillegg vil en smalere pensel som kan komme til på vanskelige steder være en fordel. Den smale penselen kan eventuelt ha et vinklet skaft. Da kommer du enklere til under takutstikk og andre vanskelige steder.
RULL
Du kan fint rulle på trebeskyttelse med en langluvet rull. Utfordringen kan være at det ofte vil være en profil mellom bordene, og der kan ikke rullen komme til - det krever en pensel. Til gjengjeld går malingen på selve bordene raskt. På helt nytt treverk og på rue bord er penselen dog å foretrekke, fordi den bedre kan massere trebeskyttelsen inn i overflaten.
MALINGSSPRØYTE
I vindstille vær kan en god malingssprøyte levere et flott resultat. De minste sprøytene, som typisk har en beholder på én liter eller to, er ikke egnet til store flater, og slett ikke hvis du klatrer rundt på stillas og i stiger. Det blir for vanskelig å fylle opp sprøyten hele tiden.
Har du et semiprofesjonelt sprøyteanlegg (kan kjøpes fra cirka 6000 kroner), kan du gjøre jobben både raskt og med pent resultat. Men det skal fortsatt helst være vindstille.