Fliser på et utvendig hjørne

Når fliser skal møtes i et utvendig hjørne, kan du velge å trekke den ene siden over kanten til den andre. Det gir en uglasert og asymmetrisk kant; til gjengjeld er det enkelt. Det peneste resultatet får du hvis du lar flisene møtes i en fuge midt på hjørnet – en fuge med samme bredde som de øvrige fugene mellom flisene. Det krever litt mer jobb og presisjon.

Fliser på et utvendig hjørne

SYMMETRI: Velger du å la flisene møtes i en fuge på hjørnet, krever det at bakkanten på flisene tilpasses i en vinkel som passer til hjørnet – typisk 45 grader.

OPPMÅLING OG TILSKJÆRING

1. Flisenes plassering planlegges. Det blir penest hvis det er en hel flis ut mot det utvendige hjørnet, og en hel flis i den øverste rekken. Husk å regne inn tykkelsen på flisene.

2. Sett en støttelist på veggen. Den plasseres slik at den understøtter den nest nederste flisrekken. Den nederste rekken skal som regel tilpasses i høyden, så den settes helst opp til slutt.

3. Flisen tilpasses slik at bakkanten på siden mot hjørnet kuttes i en skrå vinkel som passer til hjørnet. Normalt vil det være 45 grader. Bruk en diamantskive i vinkelsliperen.

4. Slik ser det ut når to fliser – begge med en kant som er skåret til med 45 grader – settes vinkelrett sammen rundt et hjørne.

To valgmuligheter

På utvendige hjørner kan du velge å sette flisene sammen kant mot kant, eller med gjæring, der kantene er skåret til med et 45 graders snitt. Det er den metoden vi viser her. Velger du kant mot kant-løsningen, blir fliskanten synlig.

Redaksjonen anbefaler: Lag en våtromsmembran på badet

Fliser på et utvendig hjørne

Øverst er flisene skåret i 45 grader. Nederst er flisene satt sammen kant mot kant.

Viktig om sikkerhet

Hørselvern, vernebriller og støvmaske er nødvendig verneutstyr når du bruker en vinkel­sliper for å skjære og slipe fliser.

OPPSETTING AV FLISER

1. Legg de tilskårede kantene mot hverandre, og trykk fast flisene i limet på hver side av hjørnet. Rett inn på øyemål; fugesnor duger ikke på et hjørne.

2. Begynn neste rekke i hjørnet, og rett inn flisene slik at mellomrommet passer nøyaktig til fugen i forrige rekke.

3. Når limet er tørt, fjernes støttelisten. Deretter tilpasses de nederste flisene, slik at høyden passer mot underlaget. La limet tørke.

FUGING AV FLISER

1. Flisene fuges fra begge sider, slik at fugemassen fyller ut fugen og danner et skarpt hjørne. Bruk en gummisparkel, og jobb med diagonale bevegelser.

2. Når fugemassen har satt seg så mye at den er stabil, kan hjørnefugen avrundes og formes forsiktig med en hardt oppvridd, fuktig svamp.

3. Når fugen er helt tørr, kan du se litt “slør” på flisene. Det kan fjernes ved å polere overflaten med en myk og tørr klut.

LES OGSÅ: Fuge fliser: Slik gjør du

Verktøy til de skrå snittene

Til skjæring og sliping av kanter på vanlige fliser, er det best å bruke en diamantskive til vinkelsliperen. Den kan være litt vanskelig å styre, så det kan lønne seg å øve litt på noen restebiter. Til harde flistyper kan du med fordel bruke en våtskjærer, som skjærer med en vannkjølt diamantskive. Den kan kjøpes i flere forskjellige størrelser, eller leies.

Akkurat nå leser andre ...