Slik legger du fliser på gulv og vegg

Når du først har planlagt hvordan flisene skal fordeles, og deretter sikret at underlaget som de skal sitte på er helt plant, er du klar til selve oppsettingen. Det ferdige resultatet avhenger av mange små faktorer, men felles for dem alle er presisjon i det du gjør. Små unøyaktigheter avsløres øyeblikkelig, så flisene skal sitte nøyaktig i nivå med hverandre, og med helt jevn fugebredde. Her kan du se hvordan du gjør jobben.

Slik legger du fliser på gulv og vegg

PRESISJON: Når flislimet er herdet, sitter flisene urokkelig fast. Bruk tid på planlegging og oppmåling. Bruk også tid på justering mens limet fortsatt er vått.

FLISLIM

1. Limet blandes opp med vann etter anvisningene. Limet begynner å herde med en gang vannet tilføres, så bland bare den mengden du er sikker på å få brukt. Lim til en halv kvadratmeter er ofte passe.

2. Limets konsistens er riktig når du kan legge en klump på tannsparkelen uten at det flyter ut. Limet røres opp med blandevisp i en bormaskin eller – mer effektivt – et røreverk, som kan leies.

Viktig: Husk primer!

Sterkt sugende underlag, for eksempel porebetong, gips, betong og puss, skal forsegles med primer før flislimet påføres. Primeren sikrer at underlaget ikke suger ut vannet av limet. Kutter du ut primeren, vil limet hefte dårlig.

Ofte er primeren – eller forankringsgrunningen, som den også kalles – farget, så du kan se hvor langt du er kommet. Fargen forsvinner når primeren er tørr.

Underlaget skal være rent og fritt for støv, og alle sprekker skal være sparklet før du påfører primer.

3 METODER: SLIK SIKRER DU EN JEVN FUGEBREDDE

Det er viktig at fugebredden er helt jevn, både vannrett og loddrett. Uerfarne kan med fordel bruke små plastkryss, som presses inn mellom flisene. Ulempen er at de ikke er det minste fleksible, slik at du ikke kan rette opp bittesmå unøyaktigheter.

Snorer eller brikker er litt vanskeligere å styre. Til gjengjeld kan snorene justere for små unøyaktigheter i flisene eller underlaget.

Både kryss, avstandsbrikker og snor finnes i forskjellige tykkelser.

STORE FLISER PÅ GULV

1. Gulvfliser skal legges helt plant, og det er spesielt en utfordring med store fliser. Løsningen går ut på å trekke flisene til samme nivå med små plastklips.

2. Klipsene fås i flere varianter, for eksempel denne, der klipsens bunn stikkes under to fliser, før en kile presses inn og tvinger flisene til samme nivå.

3. De forskellige klipsene fungerer etter noenlunde samme prinsipp. De er ikke billige, men på et allerede dyrt flisgulv, er de en vel anvendt ekstrautgift.

STORE FLISER PÅ VEGG

1. Begynn med nest nederste rekke. Finn det laveste punktet på gulvet, mål en hel flis + en fugebredde opp, og tegn en vannrett strek til en rekke fliser.

2. De store veggflisene får du i nivå med hverandre ved å holde et vater eller et rett bord over en skjøt, mens du banker forsiktig med en gummihammer.

3. Nederste rekke settes sist. Skjær til langs gulvet, påfør lim, og trykk opp flisen med riktig fugeavstand. Hold flisen stramt med gaffateip over skjøten.

LES OGSÅ: Fuge fliser: Slik gjør du

TIPS: TANNSPARKEL

Jo større fliser, desto større tenner skal det være på tannsparkelen som du bruker til flislimet. Du kan se om sparkelen har passe størrelse ved å løfte opp første flis, og sjekke om det er limstriper på hele baksiden til flisen.

MULIGHETER: NÅR FLISEN SKAL DELES

Når flisene enten skal deles eller skjæres til rundt hindringer, avhenger verktøyet av flisen og oppgaven. Bruk en fliskutter til vanlige fliser, og våtskjærer til hardtbrente fliser.

Hull lager du med et koppbor med diamantskjær, og buer formes med en flistang.

    Akkurat nå leser andre ...