7. Akrylfuger kan dempe støy
Akrylfugemasse kalles også for malerfuge, fordi den ofte brukes til å tette sprekker rundt i kanten av en nymalt vegg. Men den kan også brukes til å dempe støy med, for eksempel hvis du vil støyisolere en nybygget skillevegg.
Hvis du vil bruke en akrylfuge til støydemping, skal du lage plass til fugen i det innerste gipslaget. Her skal det være cirka 10-12 mm luft hele veien rundt den innerste platen i skilleveggen, slik at det er plass til å legge en akrylfuge. Det gir deg en langt mer støytett vegg.
8. Fibre gjør mørtelfugen sterkere
Mørtelfuger er billige og enkle å jobbe med. De gir pene og diffusjonsåpne fuger utvendig rundt vinduer og dører i murhus. Hvis du blander rensede dyrehår i mørtelen, får du sterke fuger med en lang levetid. Uten de armerende dyrehårene kan du risikere at fugene sprekker og faller ut, for eksempel hvis du smekker døren for hardt igjen.
9. Fugebrikker gjør livet lettere
Små fugebrikker i plast til å glatte fugene med er smarte - de er effektive og enkle å ha med å gjøre, slik at livet som fugemester blir enklere. Brikkene finnes i flere varianter, så det er enkelt å finne den typen du ønsker til fugene dine. De selges ofte i sett med forskjellige typer, og koster under en hundrelapp. Det er vel anvendte penger hvis du ikke har fugebrikker fra før.
10. Masker med teip og få knivskarpe fuger
Er det første gang du skal lage en akryl-eller silikonfuge, eller er du litt usikker, så dekk til med maskeringsteip før du begynner. Det sparer deg for mye tid, og du unngår fugemasse andre steder enn i fugen. Det er viktig at teipen sitter helt tett til underlaget. Fjern maskeringsteipen før fugemassen herder, og gjør det forsiktig, så du ikke ødelegger kanten på fugen.
11. Glatt ut akrylfugen på flere vis
Du kan gjerne glatte akrylfugen med en våt finger, for eksempel vætet av en fuktig fille. Men fugebrikker er også smarte å bruke. Til akrylfuger i hjørner er det opplagt å bruke små fugebrikker i plast eller silikon. Når det gjelder små sprekker, for eksempel mellom fotlistene og en nymalt vegg, kan du også glatte med en pensel ved straks å male over med akrylmaling.
12. Sterk og smidig fuge med fugebakstopp
For å få en sterk, elastisk fuge, for eksempel rundt en dør eller et vindu, er det viktig at fugemassen får riktig form oppå bakstoppet. En elastisk fuge legges mellom to emner som beveger seg litt. Fugen skal derfor være smidig og også kunne bevege seg litt, men likevel lukke tett. Det sikrer du ved at fugen er tynn i midten av fugen (ut for toppen av det runde bakstoppet), men tykk i sidene, slik at den har en stor klebeflate til de to emnene den er fuge mellom. Det skal også være litt luft på baksiden av bakstoppet, ellers vil fugen raskt miste grepet i en eller begge sider.
13. Bruk glattevæske - ikke såpevann
Du bør unngå såpevann når du bruker fugepinner. Såpe inneholder et “slipp”-middel. Har du glattet fugen med såpevann, har du derfor ikke mulighet til å fylle mer fugemasse i fugen hvis du skulle få behov for det. Den ekstra fugemassen vil ikke feste ordentlig oppå en flate som er glattet med såpe. Kjøp i stedet en ekte glattevæske, som ikke inneholder et “slipp”-middel.
14. La fugepinnen stå i bløt i et par døgn
Før du skal bruke en fugepinne, bør du alltid sette dem i bløt et døgns tid, gjerne lenger. Når fugepinnen er fuktig, setter ikke silikonmassen seg så lett fast. Sett fugepinnen i vanlig vann eller glattevæske - ikke såpevann, for da har du ikke muligheten til å etterfylle fugen, hvis det skulle bli nødvendig.
15. Skjær spissen på fugepatronen i riktig størrelse
Når du skjærer av spissen på fugepatronen, skal du prøve å treffe fugens størrelse så nøyaktig som mulig. Det gjør jobben mye enklere hvis åpningen akkurat gaper over fugen. Åpningen skal heller være litt for liten enn for stor. Da kan du også alltid skjære av litt til, hvis det blir nødvendig.
16. Slipp rengjøring med smarte servietter
Det finnes spesielle renseservietter som kan brukes til å fjerne alle typer fugemasse. Skulle uhellet være ute, og du får smurt ut fugemasse der den ikke skal være, er det enkelt å fjerne med servietten. Serviettene er også fine å rense fugemasse fra fingrene med - noe som er nesten umulig å unngå. Servietten kan også brukes direkte på fingeren til å glatte fugen med. Da kaster du bare servietten etterpå, inkludert overskytende fugemasse. Dermed slipper du rengjøring av fugeverktøy.
17. Spisse fugepinner gir penere fuger
Fugepinner i tre skal være skarpe, slik at de uproblematisk kan skjære vekk overflødig fugemasse når du for eksempel legger en ny silikonfuge i dusjnisjen. Derfor bør du slipe den fremste eggen helt spiss og skarp på et slipepapir. Slip den også glatt og fin på de øvrige kantene. Da får du en fugepinne som gir et flott resultat når du glatter fugen glatt og pen. Husk å sprøyte med glattevæske før du skjærer vekk overskytende fugemasse. Ellers klistrer den klebende massen seg fast der den ikke skal være.
18. Unngå unødig klin med en god fugepistol
Det blir mye enklere å fuge når du bruker en fugepistol med en effektiv stoppfunksjon. Det er viktig at fugemassen stopper med en gang du slipper presset på pistolen, slik at du unngår at fugemassen fortsetter å sive ut. Det gir bare en masse klin og krever rengjøring. Det er derfor en god investering å ofre noen ekstra kroner på en god fugepistol. Det finnes både mekaniske og batteridrevne der fugemassen stoppes umiddelbart.
19. Tørre silikonfuger holder lenger
Silikonfuger i våtrom blir raskt ram met av muggsopp, fordi de utsettes for mye fukt. Derfor inneholder silikonfugemasse til våtrom kjemis ke stoffer som motvirker mugg soppangrep, men virkningen av disse stoffene avtar med tiden. Blir det først muggsopp på en silikonfuge, beveger det seg ned i materialet. Har det skjedd, er den eneste løsningen å skifte fugen for å bli kvitt problemet. Du kan unngå muggsopp og utskifting av silikonfugen hvis du holder fugen tørr og ren. Det vil si at du etter hver dusj skal tørke fugene, slik at vann og såperester forsvinner. Gjør du det, kan en kvalitetsfuge holde i årevis før den må skiftes ut.
20. Et riktig bakstopp gir sterke fuger
Hvis du for eksempel skal legge en elastisk fuge rundt et vindu, skal du først legge et bakstopp i glatt skumplast inn i fugen. Det er viktig at bakstoppet sitter så godt fast at det blir sittende, selv om du trykker fugemassen hardt inn mot bakstoppet. Det sikrer du ved å velge et bakstopp som er cirka 25 prosent større enn fugen det skal sitte i. Det kan være litt kronglete å få inn, men når det sitter, tetter bakstoppet i begge sider av fugen og holder seg på plass.