Hemmeligheten bak tette fuger

Det finnes elastiske, plastiske og de som bare pynter. Hvis du vet bare litt om disse tre typene fugemasser og hvordan de virker, blir ditt fremtidige fugearbeid mye bedre – og du slipper irriterende sprekker.

Fugebunnen er avgjørende når du skal lage en elastisk og holdbar fuge.

Fugebunnen er avgjørende når du skal lage en elastisk og holdbar fuge.

Hvorfor slipper fugen, når du har brukt en mindre formue på en god merkevarefugemasse, som lover at den kan tåle bevegelser på opptil flere millimeter? Det er juks og bedrag! Eller ... kanskje er det faktisk din, og ikke fugemassens skyld, at oppgaven ble totalt mislykket.

Noen fuger må nemlig byggges omhyggelig opp. Og for at du skal mestre jobben, må du først vite litt om hvordan en slik fuge egentlig virker.

En elastisk fugemasse er for eksempel ikke alltid elastisk, hvis du ikke passer på å tette den sprekken du vil fuge på riktig måte. Det kan sammenlignes med en vanlig husholdningsstrikk som limes fast. Limer du den bare i endene, er den fin og elastisk. Men limer du den på midten også, blir den slapp etter hvert. Akkurat på samme måte er det med en dårlig utført fuge. I fugens tilfelle fører det til sprekker og utettheter.

Men vet du hvordan fugen fungerer, og hvordan du skal legge fugemassen riktig, får du en elastisk forsegling som holder i mange, mange år – eller en effektiv og evig klebrig forsegling, avhengig av hvilken fugemasse du velger, og hvor du velger å bruke den.

LES OGSÅ: Finn riktig fugemasse til fliser

3 forskjellige fugemasser

Den elastiske fugen
Denne fugen krever en spesiell oppbygging. Den fungerer nesten som en strikk, som kan tåle bevegelser uten å sprekke.

Den plastiske fugen
Den plastiske fugen skal fylle ut og hindre at det trenger inn vann. Den herder kun på overflaten.

Pyntefugen
Pyntefugens tekniske formål er begrenset. Den skal bare skjule ujevne overganger og sprekker.

Den elastiske fugen holder helt tett

De siste tiårene har elastiske fugemasser i stort omfang klebet seg solid fast til markedet og fortrengt mange av de gamle, primært plastiske, fugemassene.

De elastiske fugemassene har så mange fordeler med sin kjemiske sammensetning, at de i løpet av de siste 10-20 årene har gått fra å være en spesialfugemasse til å bli de mest vanlige. Det er nemlig ikke mange steder hvor det å være elastisk ikke er en utpreget fordel.

Men den elastiske fugen - eller bevegelsesfugen - krever litt av deg som skal legge den. For at fugen skal kunne bevare sin elastisitet, skal den legges oppå en avrundet fugebakstopp, som består av kunststoff.

Fugemassen former seg etter sidene i den sprekken som skal tettes og fugebakstoppet i bunnen. I løpet av få minutter kleber den seg fast til sidene, men ikke til bakstoppet. På den måten danner den herdede fugemassen en strikk som kan bevege seg i takt med at sidene beveger seg, for eksempel på grunn av oppvarming og nedkjøling, eller høy og lav luftfuktighet.

For å kunne vise formen på fugen når den er ferdig, har vi utstyrt en lekt med en not (et spor), som vi har fuget. Den ene siden av noten har vi erstattet med pleksiglass, så vi kan se fugen. Da fugen var herdet, kappet vi lekten.

Fugebakstoppet presser du ned i noten (sprekken) fugemassen skal tette. Fugebakstoppet skal gjerne være 15-25 prosent bredere enn noten, og det skal ligge så langt inn at tykkelsen på fugen på det tynneste stedet blir cirka halvparten av bredden. Da oppnår fugen optimal elastisitet.

Når du har skåret en passe del av spissen på fugepatronen, slik at fugemassen kommer ut i en bredde som noenlunde tilsvarer ønsket fugebredde, legger du ut fugemassen oppå fugebakstoppet.

De virkelig dyktige fugespesialistene er ferdige nå. Men de fleste (og garantert alle oss som ikke fuger daglig) må trekke overflaten på fugen pen og glatt. En fugebrikke av silikon, som brukes her, er en enkel løsning. De kan kjøpes i sett.

Den plastiske fugen herder aldri

En plastisk fugemasse er ganske enkel å ha med å gjøre. Grovt sagt består den av en klissete masse som kun tørker i overflaten, mens resten holder seg klissete og bevegelig.

Fugen herder med andre ord aldri, men oppfører seg litt som en frisk gjennomtygget tyggegummi. Den kan tåle små bevegelser, typisk på opptil 10 prosent av fugebredden, men den tåler ikke store bevegelser.

Fugen skal ha en viss størrelse for at fugemassen skal fungere optimalt, og den er ikke glad i UV-strålene fra sola. Men hvis du dekker den med en list eller på annet vis sørger for at den ikke blir pirket på eller eksponert for sollys, holder den vann og alt annet ute.

Til taktekking og VVS

Du kan godt legge en plastisk fugemasse på et fugebakstopp, men ikke for - som med den elastiske fugemassen - å sikre elastisitet, bare for å holde den der du vil ha den, eller for å unngå å fylle et stort hulrom med fugemasse.

Fugemassen er blant annet populær hos taktekkere og fagfolk innen varme, ventilasjon og sanitær (VVS).

Denne sprekken er for smal til et fugebakstopp, så her må vi bare fylle sprekken med en fugemasse.

Den plastiske fugemassen presses godt ned i hullet, så det blir fylt helt. Det skal ikke være hull - fugen skal tettes helt.

Du kan glatte fugen med en fugebrikke, en fugepinne eller en finger med hanske på. Har du en veldig klissete fugemasse, kan du tørke etter med en klut de stedene der det ikke skal være fugemasse.

Pyntefugen tetter små sprekker

Hvis du vil tette små sprekker bak en fotlist eller mellom et nyoppsatt gipstak og veggen, er akrylfugemasse et opplagt valg. Den er langt fra så avansert som en elastisk eller en plastisk fugemasse - til gjengjeld er den både billigere og enklere å jobbe med. Akrylfugemassen er elastisk, men den tåler typisk kun bevegelser på 10-15 prosent, avhengig av kvalitet. Men det er også nok, hvis du bare skal tette en smal sprekk.

Til gjengjeld skal du være oppmerksom på en rekke forhold: Akrylfugemassen hefter på de fleste materialer, men de skal være rene og støvfrie. Fugen tørker, men hvis du ikke maler over den, vil den likevel suge til seg støv og skitt. Hvis du fuger i forbindelse med malearbeid, så mal først, la malingen tørke, legg akrylfugemassen, la den tørke, og mal deretter igjen, slik at du får malt over fugemassen. Da holder den seg ren, og den gulner ikke, noe som kan skje med særlig de billige akrylfugemassene.

Generelt bør du unngå de billigste akrylfugemassene. Bruker du 60-70 kroner, vil du ofte få en bedre kvalitet enn på de aller billigste.

Vi har satt noen avstandsstykker i modellen vår for å oppnå samme effekt som på en litt ujevn vegg. Fugemassen renner litt ned bak listen og tetter igjen sprekken.

Legg fugen oppå den rengjorte fotlisten. Åpningen i tuten skal være ganske liten, for fugen skal være smal.

Trekk av med en fugebrikke. Du kan snu på brikken, til du finner det hjørnet som gir den peneste fugen.

Nå er sprekken borte. Akrylfugemassen skal herde og males over med veggmalingen. Ellers suger den til seg skitt.

Slik finner du riktig fugemasse - og verktøyet til jobben

Kjært barn, og fugemasse, har mange navn. Hvis du skal være sikker på hva du kjøper, skal du lese på emballasjen eller hjemmesiden til produsenten. Men på undersiden her er en rekke av navnene du ofte vil finne fugemassene under.

Elastiske fuger

 • Byggfugemasse
 • MS-fuge
 • Våtromssilikon
 • Sanitærsilikon

Plastiske fuger

 • Bitumen
 • Taklim
 • Takfugemasse
 • Navn hvor “mastic” inngår

Pyntefuger (akryl)

 • Akrylfugemasse
 • Malerfuge
 • Malerfinish

En god fugepistol er først og fremst solid, uansett om den er av metall eller plast. I tillegg skal utløsermekanismen, som stopper presset på patronen, være enkel å aktivere. Ikke la deg friste til å kjøpe en billig lavprismodell. De er lite holdbare og de er vanskelige å jobbe med.

Fugebrikkene er fine når vi som ikke er profesjonelle skal trekke en fuge pen og glatt. Med de forskjellige hjørnene, kan du alltid finne en som gir fugen profilen som passer best i hvert enkelt tilfelle.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Fuge