Gode gammeldagse fuger

Mørtelfuger er en eldgammel oppfinnelse, men de er ikke foreldet for det. Tvert i mot.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
100 kroner

Intro

Noen ganger er gamle, tradisjonelle byggemetoder verdt å holde fast ved. Andre ganger blir gammelt håndverk forbigått av teknologi, som henviser håndverket til historiebøkene. Hvis mørtelfuger rundt vinduet i en murvegg er havnet i historiebøkene, er det på tide å få dem skrevet inn i nåtiden igjen. Mørtelfuger har nemlig egenskaper som moderne fuger av kunststoff bare delvis kan hamle opp med: De er for eksempel diffusjonsåpne. Det vil si at de lar fukten i hulrommet mellom vegg og vindusramme trenge ut. Likevel holder de unna vann utenfra. Moderne fuger har en garantiperiode på 3-4 år.

LES OGSÅ: Slik bruker du ekspanderende fugebånd!

Mørtelfuger har bevist at de har kunnet holde i adskillige årtier. Samtidig er det ganske enkelt å legge mørtelfuger. Og estetisk passer de perfekt inn rundt vinduet på en murvegg.

Veiledning

01
Klargjør bunnen 2 Trinn

Før du kan fuge, skal du sørge for at det er isolert i hulrommet mellom vindusrammen og veggen. Det kan du gjøre med vanlig mineralull, som bare skal stappes hardt inn. Det går litt utover isoleringsevnen, men mørtelfugen krever et fast underlag.

I prinsippet kan du fuge direkte på mineralullen, men tjæredrev - fortidens isolasjonsmateriale - passer bedre i forbindelse med mørtelen. Samtidig forebygger tjæren soppangrep. Tjæredrev må du gjerne innom en spesialforretning for å få kjøpt. Ikke fyll ut sprekken mellom vegg og vindu helt; la det være plass til fugen.

1

Stapp isolasjon inn mellom vindusrammen og veggen. Du skal banke det hardt sammen, for eksempel med et sløvt stemjern eller en tømmervinkel. Stopp når det er cirka 3 cm fra isolasjonen til vindusrammens forkant.

2

Stapp etter med tjæredrev, slik at det er plass til cirka 1,5 cm fuge. Tjæredrevet skal også bankes hardt for å skape en solid bunn til fugen.

02
Legg mørtelfugene 4 Trinn

Fugene skal lages av kalkmørtel uten sement. En god pussmørtel heter KKh 35/65/500. Det indikerer blandingsforholdet mellom hydratkalk, hydraulisk kalk og sand. Mørtelen er en fleksibel type, som kan fange de små bevegelsene som er mellom materialene: treet i vindusrammen og muren i veggen.

Velg kornstørrelse etter den fugen som er brukt mellom mursteinene, normalt kornstørrelse 0-2 mm.

For å gjøre fugen sterk blandet man i gamle dager dyrehår, for eksempel hestehår, i mørtelen. Det kan du fortsatt gjøre, men du kan også velge plastfibre.

1

Bland opp kalkmørtelen med vann, og tilsett dyrehårene eller plastfibrene etter blandingsforholdene beskrevet på mørtelemballasjen. Mørtelen skal være så fast at den akkurat kan henge fast på fugeskjeen.

2

Trykk fugen godt på plass med fugeskjeen. Du skal fylle på i to omganger. Fyll derfor bare hulrommet cirka halvt opp. Fortsett rundt vinduet. TIPS: Før du tar pause, bør du rense vekk eventuell mørtelklin fra vindusåpningen.

3

Når mørtelen har satt seg, det vil si når du kan trykke lett på den uten at den føles særlig myk, legger du på det andre laget etter samme mønster som det første. Vri fugeskjeen litt, slik at du “skjærer” av fugen langs vindusrammen.

4

Fjern overskytende mørtel fra vindusrammene med en fuktig svamp straks du er ferdig.

Materialer

• Pussmørtel KKh 35/65/500
• Tjæredrev
• Dyrehår eller plastfibre
• Mineralull

Spesialverktøy
• Smal fugeskje
• Blandevisp til bormaskin

Tidsforbruk

Du rekker fint 3-4 vinduer i løpet av en formiddag.

Pris

Cirka 100 kroner per vindu hvis du bruker tjæredrev.

Vanskelighetsgrad

Du skal øve deg på å få mørtelen til å henge fast på skjeen. Ellers er det enkelt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...