Utbedring av forvitrede fuger

Sprukne, hullete og nedbrutte fuger betyr at fukten kan trenge inn i murverket, noe som kan medføre frostskader og insektangrep. Her er fugene så medtatt at de kan krasses ut med en finger.

Til vinkelsliperen finnes det en spesiell forsats, som er beregnet til å frese ut fuger med. Når fresejernet sitter i maskinen, skal det stikke 2 cm ut, noe som tilsvarer dybden fugen freses ut med.

Fugefreseren legges inn mot fugen, og så starter man vinkelsliperen. Til dette arbeidet bør det benyttes både hansker, hørselvern og munnbind.

Når man kjører med fugefresejernet, skal man være forsiktig og unngå å berøre mursteinene. Særlig ved bløtstrøkne steiner vil jernet ikke bare fjerne fuge, men også murstein. Når fugene er frest ut, skal murverket kostes grundig så alle fuger er helt reine.

Muren forvannes, og fugingen kan begynne. Selve fugingen skjer på nøyaktig samme måte som om det var et nyoppført murverk.

Er man i tvil om hvilken mørtel som er brukt til fugene, bør man følge murerens tommelfingerregel om å fuge med en fugemørtel som er minst like sterk som den som er brukt til oppmuring. Normalt benyttes det en fugemørtel med kornstørrelse 0 – 2 mm.

Det er mindre enn den som brukes til oppmuring, som vanligvis har en kornstørrelse på 2 - 4 mm. Arbeidet avsluttes med at reparasjonen gnis over med for eksempel et stykke strie.

Man kan også, som her, benytte den grove siden av en grytesvamp til å skrubbe rester fra fugemørtelen av steinene. Selv om det er en stor jobb, vil nye fuger kunne forlenge murverkets levetid med årtier.

LES MER: Skift ut de ødelagte mursteinene

    Akkurat nå leser andre ...