Slik sikres en helt fast bunn
Først avgrenser du området med påler, som du trekker snorer mellom. På pålene markerer du belegningens planlagte høyde med det valgte fallet (vanlig fall er 1,5 cm per meter).
Hvor langt ned i bakken du må grave, avhenger først og fremst av hva belegningen skal brukes til. Til en terrasse skal du cirka 35-40 cm ned. Til en innkjørsel skal du grave vekk 50-60 cm.
Til små områder, for eksempel en hagesti eller en liten terrasse, kan du grave med en spade. Til en stor terrasse eller en innkjørsel der du skal dypere ned, anbefaler vi en minigraver.
Fakta om bunnsikring
Slik komprimeres grusen
Grusen du skal bruke helles/spas ut i passende lagtykkelse og fordeles. Er ikke grusen for grov, er det greit å bruke en asfaltrake, men en vanlig jernrive kan også fint brukes.
Grusen setter seg cirka 5 cm per 15 cm grus når den komprimeres. Mål avstanden opp til snoren du skal bruke til å bestemme ferdig høyde på belegningen, og fyll på hvis det er nødvendig.
Verktøy
Gjør den tunge jobben lettere
PLATEVIBRATOR
Skal du bare komprimere sand og grus, kan du klare deg med en modell på 100 kg, hvis du kjører over i flere omganger med en god overlapping. Men skal du også bruke den på den ferdige belegningen, bør du ha en modell på minst 200 kg.
MINIGRAVER
Når du graver ut til innkjørsel eller en terrasse, skal det fjernes overraskende mye masse. En terrasse på 20 m2 krever fort at du graver vekk 7 m3 jord. Det er mye å grave med spade, så la minigraveren gjøre den tunge jobben på en formiddag.
JORDLOPPE
En jordloppe er uovertruffen til å stampe råjord. Den banker sammen for eksempel museganger, og sikrer at bunnen blir så fast at det ikke blir setninger i belegningen.
MOTORISERT TRILLEBÅR
Sand og grus er tungt. Har du et stort prosjekt, som en innkjørsel, sparer du mye krefter på å flytte materialene med en trillebår med motor og selvtipper.