Store heller
Det er viktig å få lagt store heller riktig på første forsøk, så avrettingslaget ikke ødelegges. Første rekke vippes på plass med støtte fra for eksempel en rettholt.
De resterende hellene vippes ned med kanten presset mot nabohellen, slik at det blir en fuge på 3 mm. Hold godt tak i hellen, så den ikke glir for tidlig.
Herregårdsstein i rette rekker
Små stein legges forskjøvet – enten vilkårlig eller med en halv steins forband. Legg alle hele stein først, og vent med å kutte steinene i sidene til slutt.
Med små stein er det ekstra viktig å sjekke med jevne mellomrom at rekkene ligger rett. Du kan bruke en rettholt eller et langt, rett bord.
Herregårdsstein på skrå
Når små stein skal legges på skrå, styres retningen ved først å spenne ut en snor. Steinene legges med en 2-3 mm bred fuge – forskjøvet, slik at to fuger aldri ligger rett ut for hverandre.
Når fire rekker er lagt, flyttes snoren. Den plasseres i steinenes modulmål, det vil si dit du havner med fire rekker inkludert fuger. Da blir fugenes bredde og antallet stein jevnt fordelt over hele flaten.
Viktig om fiberduk
Fugesand: Husk å vibrere og etterfylle fuger
Når steinene er lagt, skal de fuges. Vanlig strandsand mellom steinene er for dårlig. Velg i stedet ovnstørket fugesand, som har kantede korn i flere størrelser. Det gjør fugene kompakte, låser steinene og sikrer at fugene er vanntette og holder ugress borte.
Fugesanden fordeles med en stiv kost – diagonalt på steinene, slik at fugene blir fylt helt opp.