Sterke gipshjørner

En solid hjørneforsterker beskytter dine sårbare gipshjørner mot hakk og skrammer. Med hjørneforsterker i stål vil kantene bli knivskarpe.

STYRKE: En beskyttelsesprofil av stål forsterker et utvendig hjørne på en gipsplateskjøt, slik at kanten forblir skarp.

Gips er raskt og enkelt å bygge med. Flatene er harde og glatte, og vegger av gips blir både plane og sterke. Dessverre kan vi ikke si det samme om utvendige hjørner, for gipshjørner er sårbare og lette å skade, hvis de ikke blir forsterket. Hvis hjørnet skal være knivskarpt og kunne tåle sammenstøt med for eksempel en støvsuger, skal det forsterkes med en hjørnebeskytter av stål.

Typer av hjørneforsterkning

HJØRNEPROFIL I STÅL
En rettvinklet stålprofil er det mest brukte til 90 graders hjørner. Profilen har en liten forhøyning i knekken. Den brukes til å rette opp etter under sparkling.

FLEKSIBEL HJØRNETEIP
Til hjørner som ikke er vinkelrette, kan du bruke en kunstfiberforsterket teipprofil. Den kan brukes på både innvendige og utvendige hjørner – og til buede former.

KLEBENDE HJØRNEPROFIL
Den rettvinklede profilen fås i en utgave med fuktaktivert lim på innsiden. Den er litt dyrere enn den vanlige stålprofilen. Men det er enkelt: Spray, vent, og sett på!

Solid hjørnebeskytter

Her ser du en gipsplatevegg bygget med stålstendere og to lag gips – både innvendig og utvendig.

Begge hjørnene er helt skarpe, og de er helt rettvinklede.

Men det utvendige hjørnet har behov for beskyttelse i form av en solid hjørnebeskytter. Ellers vil hjørnet raskt få hakk og skrammer.

Enkel sparkling

Hjørnebeskyttelsesprofiler gjør ikke bare utvendige hjørner mer robuste. De gjør det også mye enklere å få et flott resultat, når du etterpå skal sparkle veggen ut mot hjørnet. Profilene er utstyrt med en liten vulst – en forhøyning – som du kan trekke sparkelen mot, og dermed sikre en hel skarp kant.

Hjørnebeskytterne er også en klar fordel til vegger av porebetong (populært kalt siporex). Bygger du med fibergipsplater på et spesielt utsatt sted, vil en hjørnebeskytter være en god idé på dem også.

LES OGSÅ: Slik bruker du fibergipsplater

Utvendig gipshjørne (to lag)

1

Gipsplatene monteres skiftvis fra den ene og den andre siden – ett lag om gangen. Platen skjæres slik at den flukter – først med skjelettet som her, og senere med platen fra motsatt side.

2

Skruenes plassering strekes opp på platene. Første lag skrus fast midt på stenderen. Andre lag monteres også midt på stenderen, derfor skal du legge til 13 mm – tilsvarende platetykkelsen under.

3

Etter første gipslag, rettes platen til med en gipshøvel. Det er viktig at kanten ikke stikker ut forbi den tilstøtende platen. Ellers kan ikke platen i neste lag komme skikkelig på plass.

4

Det andre laget gips helskrus, det vil si med en skrue for hver 20 cm hele veien ned på begge sider. Sørg gjerne for et par mm luft, slik at det blir plass til hjørnebeskytteren.

5

Hjørnebeskytteren kan bankes fast med en hammer og en hjørnetang. Det er den profesjonelle måten å gjøre det på. Hjørnebeskytteren skal gå ubrutt fra gulv til tak, og festes cirka for hver 20 cm.

6

Hjørnebeskytteren kan også skrus på. Pass på at skruene kommer langt nok inn, slik at de dekkes når hjørnet senere skal sparkles.

Verktøy til hjørneskjøting av gipsplater

Hjørnetangen gjør det enkelt å montere en hjørnebeskyttelseprofil. Når du banker på den med en hammer, kommer det en liten fordypning i profilen, som dermed hekter seg fast i platen, til sparkelmassen senere legges på og holder profilen godt på plass.

Alternativet til hjørnetangen er en gipsskrumaskin eller en egen bitsholder til gips, som du setter på en vanlig skrumaskin. Begge deler sørger for å slippe skruen i den riktige dybden.

LES OGSÅ: Gipsskrumaskinen gjør jobben enklere

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer