Dette skal du gjøre før skybruddet kommer

Store mengder regn kan bety søvnløse netter for mange huseiere. Særlig for oss med kjellere som er i fare for å bli oversvømt av oppstigende kloakkvann. Men med riktig handlingsplan kan du redde mye.

Kloakkvannet stiger opp fra toalettet i kjelleren under et skybrudd!

Disse 6 tingene kan du gjøre umiddelbart:

Når meteorologene varsler skybrudd, er det flere ting du kan gjøre for å minimere skaden:

  1. Sjekk takrenner og nedløpsrør. De skal være renset for løv og skitt.
  2. Sjekk eventuelle sandfang. De kan være plassert der nedløpsrøret ender, og de skal sikre at avløpssystemet ikke tettes med sand og jord. Men hvis sandfanget er fullt/tett, kan ikke vannet renne ut av nedløpsrøret.
  3. Løft opp ting fra gulvet i kjelleren. Særlig elektronikk, papir og andre sårbare ting.
  4. Slå av strømmen i kontakter som kan bli oversvømt (for eksempel kontakter i gulvhøyde i kjelleren). Du skal slå av hele kursen i sikringsskapet.
  5. Har du en kjellerdør som det tidligere har trengt vann inn gjennom, så legg sekker fylt med sand foran døren.
  6. Hvis du kan, så blokker gulvslukene med en nødløsning. For eksempel med et håndkle i en søppelsekk, holdt på plass av en plate som er satt i spenn mellom taket og gulvet.

Platen sitter i spenn mellom gulvet og taket, og blir holdt på plass – også under stort press fra kloakkvann.

Vær bedre forberedt til neste skybrudd

Når regnet har gitt seg, kan du bruke krefter på å sikre deg mot neste skybrudd. Du kan først og fremst sikre deg mot oppstigende kloakkvann ved å montere en tilbakeslagsventil på kloakken. Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Installer en tilbakeslagsventil og unngå kloakkvann i kjelleren.

Hvis du er plaget av oversvømt kjeller eller hus hver gang det regner kraftig, må du belage deg på en litt større investering. En ny drenering rundt huset krever både penger og hardt arbeid, men gjør du det riktig, kan det sikre deg en god nattesøvn – også når himmelen og jorden går i ett. Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Unngå vann i kjelleren med drenering

LES OGSÅ: Skybruddsikring: Forbered huset ditt mot regnskyll

Slik vet du om kjelleren er tørr igjen!

Hvis du får vann i kjelleren, er det en oppgave for profesjonelle å pumpe det ut igjen for å tørke kjelleren. Ring til forsikringsselskapet ditt!
Men når er vegger og treverk tørt nok til at du kan male? Det kan du bruke en fuktmåler til å finne ut. Fuktprosenten skal helst ned under 15 før du maler. Ellers risikerer du at malingen skaller av, og at treverket tar skade av at fukten blir stengt inne under malingen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hus