Fibersement: Bord som ALDRI råtner

Bytter du ut vindskiene av tre med fibersement, så slipper du maling og vedlikehold. Bord av fibersement ser ut som tre, men de råtner aldri.

Fibersement: Bord som ALDRI råtner

Vær og vind sliter på huset, og særlig på alle deler av tre. Skift til materialer som tåler denne belastningen.

Vindskier, isbord, forkantbord – kort sagt alle de ytterste bordene på taket i langsider og gavl – er utsatte for stor påkjenning fra vær og vind. De beskytter taket mot vind, vann, snø og alt annet naturens elementer utsetter huset ditt for. Det krever et robust materiale!

Slipp vedlikehold

Tradisjonelt har vi brukt tre til disse oppgavene, kanskje med et beslag utenpå. Tre er utmerket – men bare hvis du sørger for å vedlikeholde det. Vil du slippe dette vedlikeholdet, er løsningen fibersement. Det er nemlig vedlikeholdsfritt. Det fås som regel kjøpt med 30 års garanti, og kan sannsynligvis holde mye lenger. Helt uten at du trenger å etterbehandle det.

Hva er fibersement?

Fibersement fås i mange varianter, men alle typene har omtrent de samme fordelene. I tillegg er det ikke sikkert totalkostnaden blir dyrere enn tre. Fibersementen er nemlig innfarget, slik at du sparer grunning og maling.
Når du skal tilpasse fibersementbord og skru dem fast, må du regne med å måtte kjøpe et eget blad til sirkelsagen, og et godt bor til skruehullene. Når du har det på plass, er jobben like enkel som når du bruker tre.
Tre kan i prinsippet også holde i 30 år, men vindskier av tre som er like pene i 30 år er sjelden, da holdbarheten avhenger av vind, vær og beliggenhet, samt vedlikehold i form av maling. Det slipper du med fibersement.

TRE

  • Fordeler: Lett å arbeide med. Krever ikke spesialverktøy.
  • Ulemper: Krever mye vedlikehold.
  • Levetid: Inntil 30 år (vindskier) med godt vedlikehold.
  • Gjør det selv-vennlighet: Enkelt å håndtere.
  • Prisnivå: 15 - 30 kr/meter

FIBERSEMENT

  • Fordeler: Vedlikeholdsfritt. Råtner ikke.
  • Ulemper: Ligner ikke ekte tre helt. Krever spesialverktøy.
  • Levetid: Minst 30 år.
  • Gjør det selv-vennlighet: Krever litt erfaring.
  • Prisnivå: 30 - 50 kr/meter

Dette skal du vite før du kjøper

Stort sett alle fibersementbord på markedet er 8-10 mm tykke. De er overflatebehandlet og farget, og kan motstå brann, sol og all slags vær. Bordenes forventede levetid er ifølge flere produsenter minst 50 år. Hvis du vil at bordene skal ligne tre mest mulig, er de så like vanlig tre i dag, at det er vanskelig å se forskjell. Du kan nesten alltid få tilsendt prøver, så du kan sammenligne produktene før du bestemmer deg.

  • Kjøp fra en produsent som har hatt produktet sitt på markedet i flere år. Da kan du dra veksler på andres erfaringer og gå etter produkter med gode anmeldelser.
  • Lyse farger falmer mer enn de mørke fargene.
  • Husk å kjøpe sagblad og bor som er beregnet til å bearbeide det harde materialet.

Det finnes flere leverandører, blant annet:

Cedral (tidligere Ivarplank)
Cembrit
Nordic Fibercement

Slik skjærer du i fibersement

Fibersement er veldig tøft mot sagblad og bor. Derfor skal du bytte ut sagbladet i dykksagen eller sirkelsagen med et diamantblad (PCD), som er beregnet til materialer som nettopp fibersement. Det finnes også spesialblad til stikksagen og spesialbor til bormaskinen å få kjøpt.

En sirkelsag eller dykksag med riktig sagblad, kan lage pene snitt i fibersement, også på langs hvis det er nødvendig. Samtidig kan sagen selvsagt også kappe et bord.

Skal du kappe mange bord, kan du vurdere en såkalt slagsaks til fibersement. Den kan være vanskelig å finne til leie, så den må muligens kjøpes (nypris er fra cirka 3000 kroner).

Det skal forbores til alle skruer, så du bør bestemt vurdere å kjøpe et spesialbor til fibersement. Det holder veldig lenge.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fasade