Liggende kledning: Weatherboard

Weatherboard er en klassisk kledning, som kan brukes til både hus, boder, levegger og annet. Se fordelene med weatherboard her.

Weatherboard er en flott, klassisk liggende kledning.

Weatherboard er en flott, klassisk liggende kledning.

Weatherboard er en klassisk liggende kledning til hus, boder, levegger og annet, der bordene monteres vannrett slik at vann blir ledet vekk. Kjennetegnet ved weatherboard, er at bordene er skåret skrått – de er smalest øverst og tykkerst nederst.

Weatherboard: Weatherboard er skråskåret og føyes sammen i en fals eller en not, som her.

Weatherboard er skråskåret og føyes sammen i en fals eller en not, som her.

Montering av weatherboard

Weatherboard som settes sammen i en not, gjør monteringen enkel. Det gir samtidig en robust og jevn kledning. Weatherboard på en vegg, monteres på underliggende spikerslag med lufting mot konstruksjonen bak. Til et gjerde kan du også legge bordene i såkalte H-stolper. Det er stolper med et spor i hver side, som bordene kan føres ned i.

Weatherboard: Her er weatherboardene satt i såkalte H-stolper, til en levegg.

Her er weatherboardene satt i såkalte H-stolper, til en levegg.

Weatherboard kan også ha en fals på baksiden i den tykke enden, i stedet for en not. Monteringen av disse bordene er også enkel, og uttrykket på veggen blir det samme – men veggflaten er ikke like stabil som når bordene monteres i en not. På en vegg der bordene spikres, er det ikke noe problem. Men sammen med H-stolper blir konstruksjonen mindre stabil når du bruker weatherboard med fals.

Vanlige bord kan også settes opp liggende med overlapping. Da ser de ut som weatherboard. Men det er en enkel, mindre holdbar løsning, som kun egner seg på enkle byggverk.

Typer weatherboard

Weatherborad finnes i forskjellige versjoner – ru, høvlede, med eller uten trykkimpregnering, med eller uten grunning og med eller uten farge. Hvis du vet at den ferdige kledningen skal ha en bestemt farge, for eksempel svart, er det smart å kjøpe weatherboard som er formalte – da sparer du deg for mye jobb i etterkant.

Impregnerte weatherboard

Weatherboard er til utendørs bruk. Derfor kan det være smart å kjøpe bordene impregnert. Enten med tradisjonell trykkimpregnering, eller med en annen type behandling som gjør materialene mer motstandsdyktige mot fukt, sopp og råte.

Weatherboard i andre tresorter

Weatherboard kan også lages i andre tresorter enn de tradisjonelle. For eksempel tresorter som fra naturens side er bedre rustet til å tåle vær og vind enn de vanlige nordiske tresortene.

For eksempel har lerk av høy kvalitet et høyt innhold av harpiks og garvesyre. Det gir treet en naturlig impregnering, og gjør det ekstra motstandsdyktig overfor sopp og råte. Uansett er det en god idé å behandle treet med en pleiende olje, beregnet til lerk.

Weatherboard-: Selv om weatherboard i lerk har en naturlig motstandskraft mot sopp og råte, bør det behandles med en pleiende treolje, beregnet til lerk, for å forlenge treets levetid.

Selv om weatherboard i lerk har en naturlig motstandskraft mot sopp og råte, bør det behandles med en pleiende treolje, beregnet til lerk, for å forlenge treets levetid.

    Akkurat nå leser andre ...