Fra mørkt paneltak til lyst gipstak

Hvis du er lei av paneltaket ditt, kan du sette opp gipsplater direkte på panelbordene. På den måten kan du raskt forvandle det mørke paneltaket i stuen til et glatt, hvitt tak, som lyser opp hele rommet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
200 kr/m2

Intro

Har du også et mørkt paneltak du gjerne vil kvitte deg med, så finnes det faktisk en ordentlig god løsning på problemet. Løsningen er verken vanskelig, klinete eller tidkrevende, ettersom det gamle paneltaket ikke skal rives ned før det nye taket kan settes opp.

Det gamle paneltaket blir nemlig sittende – du bare skrur gipsplater fast direkte utenpå panelbordene. I forkant skal du forsikre deg om at panelbordene sitter godt fast på bjelker/sperrer. De skal jo også bære gipsplatene, så det krever en solid innfesting. For å være på den sikre siden bør du skru samtlige bord fast til underlaget. Men det er fort gjort, og når det er på plass, kan du i løpet av bare ei helg få deg et helt nytt, glatt tak i stuen.

Her har vi brukt gipsplater av god kvalitet. De er litt dyrere, men det lønner seg, bl.a. fordi sparkelarbeidet blir enklere.

Før
Det gamle paneltaket var flott laget. Men det var veldig mørkt og fikk stuen til å virke dunkel, selv om den har store vinduer.

Etter
Med et helt glatt tak, som males hvitt, blir stuen et annerledes, lyst og trivelig rom. Taket er kledd med gipsplater, som er satt opp utenpå det eksisterende takpanelet. Derfor går det raskt.

Veiledning

01
Klargjøring 5 Trinn

Start med å fjerne alle taklister og annet som er i veien, og se etter for spiker, kroker, nåler, tegnestifter og annet i taket

Gipstaket skal festes utenpå det gamle taket. Det betyr at alle panelbord skal skrus ordentlig fast, slik at du er sikker på at de kan holde gipsplatene. Det er viktig at panelbordene festes til bjelker (eller sperrer), derfor skal du starte med å finne ut av hvor de sitter.

Her ble vi nødt til å fjerne bordet ved veggen for å finne bjelkene. Derfor monteres det her et kløyvd bord, som gipsplatene kan skrus fast til.

Her skal det settes opp dampsperre, og den skal opp før gipsplatene.

1

Fjern taklistene, slik at du kan finne ut hvor bjelkene er. Hvis du ikke kan finne bjelkene med et stykke ståltråd, må du brekke ned det ytterste bordet. Bank et stemjern opp i skjøten, og brekk bordet ned med et brekkjern.

2

Skru fast hvert takbord til bjelkene. I forkant spennes det ut en krittsnor, som markerer hvor bjelkene er. Monter en skrue (f.eks. 5 x 60 mm) gjennom hvert bord og opp i bjelken. Det er viktig at skruen er lang, slik at den får godt tak.

3

Her skrus et kløyvd bord fast ved veggen, slik at det er noe å feste gipsplatene til. Her var det nødvendig å fjerne ytterste bord for å finne bjelkene. Det er naturlig å bruke bordet som ble fjernet.

4

Her settes dampsperren opp. Lengdene monteres på langs av bordene med min. 15 cm overlapp. Da blir de tette når alt blir presset sammen. La dampsperren henge 10 cm ned langs veggen, slik at den blir tett ved veggen.

5

Dampsperren tettes med dampsperreteip de stedene der stiftehammeren er slått gjennom dampsperren. Du trenger ikke å sette teip i overlappingene, ettersom de kommer til å sitte i spenn når gipsplatene settes opp.

02
Slik skjærer du i gipsplater 3 Trinn

Gipsplater er enkle å skjære til, bare du har de rette redskapene og bruker riktig teknikk.

Først og fremst skal du være grundig når du måler opp, slik at du ikke kommer til å skjære feil. Det er ergerlig å måtte kassere gipsplater fordi oppmålingen ikke har vært helt i orden.

Du skal bruke en skarp hobbykniv, helst en med knekkblad, slik at du enkelt kan skifte til et nytt, skarpt blad. Og du skal bruke en gipsplatevinkel eller en stållinjal.

Skjær gjennom papplaget på forsiden med en hobbykniv etter en “gipsvinkel”, som er rask og enkel å bruke.

Reis opp platen på kanten. Bank kneet mot baksiden av platen ut for snittet, dermed knekker platen i snittet.

Skjær gjennom det andre laget papp fra baksiden med kniven. Skjærer du fra forsiden risikerer du å rive løs pappen.

03
Monter gipsplater 4 Trinn

Når du skal sette opp gipsplater i et tak, er det en god idé å bruke en gipsplateheis, som holder platen mens du skrur den fast. Hvis du skal lage taket alene er den uunnværlig.

Den første rekken gipsplater skal du sette opp i den ene enden av taket, men ikke helt ute ved kanten. Årsaken er at en vegg sjeldent er helt rett, slik at platene som regel må skjæres til. Det er enklere å gjøre så nøye som mulig hvis du først lager annen rekke, og deretter tilpasser platene i “hullet” ut mot veggen.

Du skal sette opp platene forskjøvet, slik at det er en avstand mellom skjøtene (på kortsidene) på minimum 50 centimeter fra rekke til rekke.

1

Sett opp gipsplatene med en gipsplateheis. Monter platene på tvers av panelbordene under. Start med en hel plate, som plasseres 80 cm fra veggen. Det passer med en plates bredde minus sparkelkanten, som skjæres av ved veggen.

2

Legg gipsplaten på plateheisen når du skal montere en plate. Kjør plateheisen i bunn, slik at platen enkelt legges opp på den. Heis så platen opp ved å dreie på hjulet. Når platen sitter i spenn mot taket, låses hjulet fast mens du skrur.

3

Andre rekke plater gjøres ferdig først. Du kan deretter skjære til platene i første rekke ved vinduet og montere dem med 5-10 mm avstand til veggene, slik at det er plass til en fuge. Sett plater i hele taket forskjøvet for hverandre.

4

Skjær av dampsperren ved veggen med en hobbykniv når du er ferdig med å sette opp gipsplatene. Hold kniven i 45 graders vinkel. Dra dampsperren ned når du skjærer. Det skal ikke henge dampsperre ned på veggen.

04
Grunne og sparkle 5 Trinn

Dermed er den grove delen av jobben gjort - nå skal du i gang med finpussingen av gipstaket: fuging rundt kanten, grunning, montering av armeringsteip, sparkling, sliping og maling.

Hvis du grunner gipsplatene med akrylgrunning før du sparkler, er det mye enklere å sparkle, fordi platerne ikke “reiser seg”, som de ville gjort hvis du først gjorde det i etterkant. Ved å grunne først får du en mer jevn overflate, og dermed et flottere tak.

1

Alle sprekker forsegles med akrylfugemasse, som samtidig tetter mellom dampsperre og vegg. Akrylfugen trykkes opp i sprekken og glattes.

2

Gi taket en runde akrylgrunning. Resultatet blir penere, og sparklingen går enklere hvis du allerede nå ruller over taket med akrylgrunning. Det kalles også heftgrunning og primer, blant annet.

3

Monter armeringsteip. Start med kortsidene. Her er sparkelforsenkingen dypest, slik at det er plass til overlappingen med teipen for både de korte og lange sidene. Etterpå tar du langsidene.

4

Sparkle skjøtene med grunnsparkelmasse, som er sterk og hard. Press rikelig med sparkelmasse opp i skjøtene med sparkelen på tvers.

5

Skrap av overskytende sparkelmasse. Fortsett deretter med 2-3 ganger finsparkelmasse på skjøter og skruehull. Slip til slutt. Det er enkelt å se når denne sparkelmassen er tørr: Da er den kritthvit, og du kan arbeide videre.

Materialer

• 13 mm gipsplater (Plan 13)
• Gipsskruer til tre
• Grunnsparkelmasse (Danogips)
• Finsparkelmasse (Danogips)

Øvrige materialer:

• 5 x 60 mm skruer
• Akrylfugemasse
• Akrylgrunner
• Maling
• Armeringsteip
• Evt. dampsperre og teip
• Evt. stifter til stiftehammer

Spesialverktøy

• Gipsplateheis
• Stiv sparkel
• Skrumaskin med dybdestopp
• Evt. gipsplatevinkel, stiftehammer

Tidsforbruk

Ferdig på ei helg

Pris

Ca. 150-200 kroner per kvadratmeter

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipstak