Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gipstak

Et gipstak er en flott løsning som ikke koster så alt for mye, hvis du selv setter det opp. Taket skal leve opp til en rekke krav, men med våre tips og veiledninger som du finner på disse sidene - er du godt i gang.

Gipstak og oppbyggingen av et gipstak

Vil du ha en nedhengt lydhimling, er gipsplater veien å gå. Gipsplater i taket gir et flott sluttresultat på en nedhengt lydhimling, og i tillegg er gipsplatene gode til å holde på varmen. Med det riktige verktøyet, kan du enkelt gi deg i kast med monteringen av gipstaket. Det viktigste tipset vi kan gi, er at du må være nøye med oppmålingen til gipstaket for å få et flott resultat.

En nedhengt lydhimling vil stoppe støyen

En nedhengt lydhimling bidrar positivt til akustikken i et rom. Har du en nabo som bråker over deg, eller barn som leker i etasjen over, kan du med en nedhengt lydhimling stoppe støyen fra overetasjen.

En sidegevinst, som i ytterste konsekvens kan redde liv, er at den nye himlingen også er brannhemmende. Det betyr at flammer har vanskeligere for å spre seg, og dere får bedre tid til å komme dere i sikkerhet hvis uhellet er ute.

Montering av gipstak – hvordan setter man opp gipstak?

Den enkleste og sikreste måten å lage en flott nedhengt lydhimling på, er ved å bygge den opp med gipsplater. Kravene til et slik gipstak har økt de seneste årene, ettersom himlingen vender opp mot isolasjonen over. I dag er kravet at du skal bygge inn en tett dampsperre. Den sikrer blant annet at den varme luften ikke blåser ut i det fri, mens du selv sitter inne i kulden - den sørger også for at fukten fra stuen ikke setter seg i skjulte deler av huset.

Oppsett av gipsplater på tak

Til tross for dette, kan du trygt hive deg ut i det krevende arbeidet – noe montering av gipstak ofte er. Dagens materialer og verktøy har blitt så bra, at du enkelt kan bygge en nedhengt lydhimling etter alle kunstens regler. En gipsheis er nærmest uunnværlig når du monterer et gipstak. Den kan du leie i de fleste byggvarehus. Eller du kan bygge din egen billige gipsheis på kun et par timer – se hvordan i denne artikkelen:
Gipsheis til kun 250 kroner

Deretter kan du vurdere om du vil bruke en gipsskrumaskin. En gipsskrumaskin med bånd letter arbeidet og øker tempoet markant. Bruker du løse skruer når du monterer gipstaket, er det kjekt med et dybdestopp til gips.

Gipstak spikerslag

Når du monterer et gipstak, må du i de fleste tilfeller også sette opp et gitterverk med spikerslag, slik at gipsplatene senere kan skrus fast i alle kanter og på midten. Bordene skal sitte slik at de danner en plan bunn for gipsplatene. Når du monterer en nedhengt lydhimling, er det også enkelt å legge opp skjulte elektriske ledninger. De skal trekkes når du er ferdig med spikerslagene, og i samarbeid med en elektriker. Planlegg grundig, særlig om du skal sette opp mange spotlys eller lampeuttak.

Gipsplater til tak

I tillegg til vanlige gipsplater, får du spesielle gipsplater til tak. I motsetning til vanlige gipsplater som kun har senkede sparkelkanter på langsidene, har gipsplater til tak også sparkelkanter på kortsidene. Du slipper altså å skulle lage dine egne sparkelkanter på gipsplatene med en hobbykniv. Sparkelkanten på gipsplatene til tak er ekstra dyp, så det er også plass til et overlapp med armeringsteipen eller -papiret.

LES OGSÅ: Slik sparkler du gipsplater

Pris på gipstak

Prisen på et gipstak avhenger selvfølgelig av mange ting. Hvis du skal montere en nedhengt lydhimling vil prisen ofte bli dyrere enn om du hadde montert gipstaket på noen eksisterende panelbord. Det samme gjelder om du skal ha en elektriker til å hjelpe deg med å trekke ny strøm. Standard gipsplater koster fra cirka 25 kroner per kvadratmeter.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake