Gipstak

Gipstak er et populært gjør det selv-valg. Gipsplater er nemlig enkle å jobbe med når du kjenner teknikken. På disse sidene er det hjelp å finne til oppsetting av gipstak, spikerslag til gipstak og mye, mye mer.

  Se alle artikler om gipstak

  Gipstak og oppbyggingen av et gipstak

  Vil du ha en nedhengt lydhimling, er gipsplater veien å gå.

  Gipsplater i taket gir et flott sluttresultat på en nedhengt lydhimling, og i tillegg er gipsplatene gode til å holde på varmen.

  Med det riktige verktøyet, kan du enkelt gi deg i kast med monteringen av gipstaket.
  Det viktigste tipset vi kan gi, er at du må være nøye med oppmålingen til gipstaket for å få et flott resultat.

  LES MER: Slik: Riktig oppbygging av et gipstak

  En nedhengt lydhimling bidrar positivt til akustikken i et rom.

  Har du en nabo som bråker over deg, eller barn som leker i etasjen over, kan du med en nedhengt lydhimling stoppe støyen fra overetasjen.

  Er en senket himling ikke nok til å holde støyen ute, kan du med fordel støyisolere ytterligere. For eksempel på loftet.

  Les mer her: Demp støyen - det trenger ikke å være stygt

  En sidegevinst, som i ytterste konsekvens kan redde liv, er at den nye himlingen også er brannhemmende. Det betyr at flammer har vanskeligere for å spre seg, og dere får bedre tid til å komme dere i sikkerhet hvis uhellet er ute.

  Montere gipsplater i tak – hvordan setter man opp gipstak?

  Den enkleste og sikreste måten å lage en flott nedhengt lydhimling på, er ved å bygge den opp med gipsplater.

  Kravene til et slik gipstak har økt de seneste årene, ettersom himlingen vender opp mot isolasjonen over.

  I dag er kravet at du skal bygge inn en tett dampsperre. Den sikrer blant annet at den varme luften ikke blåser ut i det fri, mens du selv sitter inne i kulden - den sørger også for at fukten fra stuen ikke setter seg i skjulte deler av huset.

  LES MER: Guide: Alt du skal vite om dampsperre

  Oppsett av gipsplater på tak

  Til tross for dette, kan du trygt hive deg ut i det krevende arbeidet – noe montering av gipstak ofte er.

  Dagens materialer og verktøy har blitt så bra, at du enkelt kan bygge en nedhengt lydhimling etter alle kunstens regler.

  LES OGSÅ: Kan jeg lage et gipstak alene?

  En gipsheis er nærmest uunnværlig når du monterer et gipstak. Den kan du leie i de fleste byggvarehus. Eller du kan bygge din egen billige gipsheis på kun et par timer – se hvordan i denne artikkelen: Gipsheis til kun 250 kroner

  Deretter kan du vurdere om du vil bruke en gipsskrumaskin.

  En gipsskrumaskin med bånd letter arbeidet og øker tempoet markant. Bruker du løse skruer når du monterer gipstaket, er det kjekt med et dybdestopp til gips.

  Gipstak spikerslag

  Når du monterer et gipstak, må du i de fleste tilfeller også sette opp et gitterverk med spikerslag, slik at gipsplatene senere kan skrus fast i alle kanter og på midten.

  Bordene skal sitte slik at de danner en plan bunn for gipsplatene.

  LES MER: Hvor stor avstand mellom spikerslagene?

  Når du monterer en nedhengt lydhimling, er det også enkelt å legge opp skjulte elektriske ledninger. De skal trekkes når du er ferdig med spikerslagene, og i samarbeid med en elektriker. Planlegg grundig, særlig om du skal sette opp mange spotlys eller lampeuttak.

  Se byggeveiledningen: Helt rett tak med lys og varme

  Gipsplater til tak

  I tillegg til vanlige gipsplater, får du spesielle gipsplater til tak.

  I motsetning til vanlige gipsplater som kun har senkede sparkelkanter på langsidene, har gipsplater til tak også sparkelkanter på kortsidene.

  Du slipper altså å skulle lage dine egne sparkelkanter på gipsplatene med en hobbykniv.

  Se byggeveiledningen: Lynraskt gipstak

  Sparkelkanten på gipsplatene til tak er ekstra dyp, så det er også plass til et overlapp med armeringsteipen eller -papiret.

  LES OGSÅ: Slik sparkler du gipsplater

  Er en senket himling ikke nok til å holde støyen ute, kan du med fordel støyisolere ytterligere. For eksempel på loftet.

  Lys og takhøyde med nytt innertak

  Drømmer du om full takhøyde eller mer lys?

  Hvis du har en flat himling, kan du gjøre drømmen til virkelighet ved å fjerne den gamle himlingen og lage et nytt innertak mellom takbjelkene, sperrene eller takstolene. Det hever takhøyden, slik at rommet virker større.

  Hvis du er lei av panelbordene i taket, kan du sette gipsplater direkte på bordene. Dermed kan du raskt forvandle et mørkt furutak i stuen til et glatt, hvitt tak, som lyser opp i hele rommet.

  SE BYGGEVEILEDNINGEN: Nytt tak gir mer lys

  Pris på gipstak

  Prisen på et gipstak avhenger selvfølgelig av mange ting.

  Hvis du skal montere en nedhengt lydhimling vil prisen ofte bli dyrere enn om du hadde montert gipstaket på noen eksisterende panelbord.

  LES MER: Montere gipsplater i tak - 3 enkle tips

  Det samme gjelder om du skal ha en elektriker til å hjelpe deg med å trekke ny strøm. Standard gipsplater koster fra cirka 25 kroner per kvadratmeter.

  LES OGSÅ: Så ENKELT reparerer du et hull i taket