Så ENKELT reparerer du et hull i taket

Med gipspuss er det enkelt å reparere et hull i et pusstak. Takket være den store klebeevnen, blir gipsmørtelen hengende i taket. I tillegg krymper den ikke når den tørker.

Så enkelt reparerer du et hull i taket

Sørg for at pusslaget er tykkere enn hullet. Da har du plass til å rette opp.

Intro

Har du prøvd å lappe et hull i et pusstak med tradisjonell puss, så har du sikkert også erfart at det ikke er så enkelt. Pussen har det med å falle ned med en gang du vender ryggen til den. Og når det har lyktes deg å få det til å henge fast, så ender du med krympesprekker når det tørker. Hvis pussen da ikke har løsnet fra underlaget.

Derfor er gipspuss så smart

Løsningen er gipspuss, som er mye enklere å jobbe med. Den hefter bedre til underlaget, og den krymper ikke når den tørker. Resultatet blir i tillegg garantert flott med bare én arbeidsgang. Her brukes Knauf Rotband, som kjøpes som tørrmørtel. Den har en spesielt god klebeevne.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Du skal likevel alltid huske å grunne/prime overflaten først, slik at den tørre flaten ikke suger fukten ut av pussen. Da kan du til gjengjeld påføre et opptil 5 cm tykt lag gipspuss.

For sikkerhets skyld, bør du “armere” større reparasjoner med hønsenetting.

Derfor er gipspuss genialt

Enkel å jobbe med. Du kan påføre det i et opptil 5 cm tykt lag.

Hefter fantastisk. Hvis du husker forarbeidet med å fjerne skitt og støv, og bruker en passende primer, så hefter gipspuss nesten på alt.

Herder uten sprekker. Pussen krymper ikke når den herder.

Skal du kun reparere hull, kan du også få gipspuss i mindre porsjoner.

Veiledning

Dette skal du bruke

Materiallisten er kort: gipsmørtel, primer, hønsenetting og stifter.

I tillegg skal du bruke vanlig murerverktøy.

HOBBYKNIV

PENSEL

STIFTEMASKIN

MURERSPANN

BLANDEVISP

MURSKJE

BRETT

LITE FILSEBRETT

Slik gjør du

1

Legg på primer eller forankringsgrunning når du har fjernet overskytende puss, gjort kantene rette og fjernet støv. Vær nøye med å “mette” pusskanten.

2

Stift fast et stykke hønsenetting med lange stifter. Hold avstand til puss kanten. Klipp til nettet med en avbitertang, slik at det er 1 cm til kanten.

3

Med en blandevisp på bormaskinen blander du gipspulver og vann. Fortsett til pussen er helt fri for klumper. Konsistensen skal være som en litt stiv fløtekrem.

4

Press gipsmørtel hardt opp i hullet, så den får god kontakt med bunnen og armeringen. Fyll på rikelig med mørtel, til den stikker ca 5 mm under taknivået. Det er enklest å begynne ute ved kanten, og jobbe deg innover mot midten.

5

Trekk et rett høvlet bord langsomt over hullet, mens du beveger det sikk-sakk. Dermed fjerner du overskytende puss.

6

Glatt overflaten med et filsebrett med skumgummi som er dyppet i vann. Beveg brettet i sirkelbevegelser. Du kan glatte overflaten etter cirka en times tid.

    Akkurat nå leser andre ...