Åpen himling: Du får masser av lys og luft med åpen himling.

Du får masser av lys og luft med åpen himling.

Full takhøyde, helt opp til mønet. For mange er det en drøm å få mer lys og luft i huset – kanskje i tillegg med fine, synlige bjelker, sperrer eller takstoler.

Men kan det la seg gjøre i en helt vanlig enebolig? Og kan du velge mellom bare å åpne opp til mønet med synlige takstoler, og en løsning uten synlige elementer?

Det korte svaret er: Ja, sannsynligvis.

Dette skal du vite først

Forutsetningen for å kunne fjerne den vannrette himlingen er naturligvis at du enten kun har én etasje i huset, eller at du vil utføre operasjonen i den øverste etasjen. Det betyr samtidig at du fjerner et eventuelt loftsrom. For det er oftest et loftsrom som befinner seg mellom selve taket og den vannrette himlingen.

Deretter må du opp på loftet for å studere takkonstruksjonen. Konstruksjonen kan være veldig forskjellig fra et hus til et annet.

Bor du i et eldre hus, vil du kanskje ha takstoler med hanebjelke. Det er den typen som ofte ses frilagt i loftsleiligheter.

I en enebolig fra 60- og 70-tallet, vil du ofte finne W-takstoler eller kanskje saksetakstoler. De kan også frilegges, men det gir et helt annet utseende.

I alle tilfeller kan du, med en større eller mindre innsats, også få full takhøyde uten synlige elementer. Men det krever riktige forsterkninger, dimensjoneringer og beregninger fra en bygningsingeniør.

Gjør ingenting uten hjelp og rådgiving

Uansett hvordan huset ditt er konstruert, skal du alliere deg med en bygningsingeniør før du går videre.

I noen tilfeller er enkelt å endre takkonstruksjonen, i andre tilfeller er det vesentlig mer komplisert. Men i alle tilfeller snakker vi om det som holder taket ditt på plass og huset ditt sammen.

Så drøm gjerne videre, men få hjelp til å vurdere hvordan du fører drømmen ut i livet.

Last ned veiledningen og finn takkonstruksjonen i huset ditt

Det er ganske enkelt å finne ut hvilken takkonstruksjon huset ditt er bygget med. Du skal bare se på konstruksjonen fra innsiden, altså typisk ved å klatre opp på loftet og sammenligne med tegningene du får i denne gjør det selv-veiledningen.

I veiledningen finner du også illustrasjoner av hvordan en stue kommer til å se ut hvis vi åpner opp – både med synlige takelementer fra takstolene, og hvis vi åpner helt opp med fullstendig åpen himling.