Intro
Veiledning
01
Isolering
5
Trinn
Isolasjonen må ikke ligge helt opp til undertaket fordi eventuell kondens da ikke kan fordampe. Derfor skal du lage en 5 cm ventilasjonsspalte, enten med ståltråd slik vi viser på denne siden, eller ved å slå trelister på siden av sperrene og på undertaket midt mellom sperrene.
De første 195 mm isolasjon gjør vi med et lag på 45 mm innerst og et lag på 150 mm ytterst. Deretter kommer dampsperra og ytterligere 45 mm isolasjon. På den måten kommer dampsperra så langt inn i isolasjonen at du ikke kommer til å ødelegge den en dag hvis du skrur eller spikrer gjennom gipsplatene.
Begynn med å slå en strek på siden av sperrene, 5 cm fra undertaket. Trekk 1 mm galvanisert ståltråd i sikksakk, og fest den til sperrene i strekene med kramper.
Ståltråden sørger for 5 cm luft mellom isolasjonen og undertaket.
Deretter isolerer du mellom sperrene. Først plasseres de 150 mm tykke mattene som er stivest, ytterst ut mot rommet. De blir hengende mellom sperrene uten hjelp.
Med ei halv isolasjonsmattes forskyvning stikkes ei tynn 45 mm matte ned bakenfor. Skaper ståltråden problemer, kan du stikke ned et stykke papp eller trefiberplate først og så trekke det opp, når isolasjonen er på plass.
Sjekk at det er 5 cm luft ut til undertaket. Det gjør du lett med et speil.
Montér dampsperre med 20 cm omlegg og fest den til sperrene med en stiftepistol. Pass på at du forsegler alle sammenføyninger og gjennomføringer med dampsperreteip.
LES MER: Derfor er dampsperre viktig
02
Monteringsprofiler
6
Trinn
Monteringsprofilene monteres med 45 cm avstand på skråtaket. Tegn først opp med spritpenn på begge sider, og skru fast profilene med vanlige gipsskruer. De spisse skruene borer seg gjennom profilene selv.
Montér også et par monteringsprofiler på skråtaket i rommet bak kneveggen. Hvis du kan komme til for rør og kabler, bør du skru gipsplater utenpå slik at det ikke kan stikkes hull i dampsperra.
Skru også monteringsprofiler på stenderne til kneveggen og ved gulvet. Profilet nederst danner feste for ei gulvlist seinere. I knekken øverst settes en fleksibel vinkel som hindrer at gipsen sprekker i sammenføyningen.
Skru fast et veggprofil til gulvet et par cm fra gavlkonstruksjonen. På den måten får elektrikeren plass til å trekke kabler utenpå dampsperra. Gjenta med et profil langs det skrå taket.
Forbind gulvprofilet med tak-profilet med en loddrett stolpe midt på. Hvis det er ei dør, skal stolpen flukte med karmen. Skru fast ved gulvet, og sjekk at stolpen står i lodd før du skrur til øverst.
03
Dører og vinduer
6
Trinn
Når det innerste laget med isolasjon og dampsperra er på plass, skal du montere et ekstra lag stålprofiler som skal holde gipsplatene og gi plass til det siste laget med isolasjon. Det er lett nok på de hele veggflatene, men rundt ei dør eller et vindu krever det litt ekstra omtanke.
Inn mot dør- eller vinduskarmen skal du bruke et spesielt kantprofil. Dels holder det dampsperra tett inn mot karmen, dels holder det den første gipsplata som du jo ikke bare kan skru fast i isolasjonen.
Ved vinduer og dører monteres kantprofiler på karmen på sidene og øverst. Dampsperra klemmes fast mellom profilet og karmen.
Hold en vinkel mot karmen, og skyv den opp til kantprofilet. Plassér hjørnestenderen 13 mm fra vinkelen, og fest den til gulvskinna. Da blir det plass til den første gipsplata i lysåpningen om litt.
Skjær til gipsplater slik at de passer i lysåpningen. Avrund dem på baksiden slik at de kan presses inn i kant profilene. Kantprofilet dekkes av annet lag gips.
Nå kan elektrikeren komme og trekke rør og kabler i gavl, skråtak og knevegg uten å stikke hull på dampsperra.
Det siste laget isolasjon monteres når elektrikeren har trukket kabler. 45 mm isolasjon passer rett inn i stålprofilene.
VIKTIG! Få elektrikeren til å lage tegninger av hvor brytere og stikkontakter sitter, og hvor kablene ligger. Om fem år er alt glemt.
Dampsperre ved vinduet
Når du setter dampsperre (A) på veggen, så la den gå litt ut i vindusutfôringen. Sett også på en bred strimmel dampsperre (B) som følger lysåpningen hele veien rundt og lukkes med 20 cm overlapping og teip mot (A). La (B) gå inn under vinduskarmen, og avslutt med en tetningsfuge langs karmen før du legger det siste laget med isolasjon.
04
Inspeksjonsluke i kneveggen
4
Trinn
Et blindkott kan ikke bare stenges, og slett ikke hvis det er rør eller kabler i det. Derfor bør det lages ei inspeksjonsluke slik at du kan få inn hodet og ei lykt hvis du skal prøve å lokalisere en skade. Vi monterer en isolert lem på 50 x 50 cm, som vi har kjøpt ferdig til formålet. Det er noe lettere enn å lage den selv.
I denne veggen skal det monteres ei inspeksjonsluke til hullstørrelse 50 x 50 cm. Merk opp på gulvet hvor åpningen skal være, og klipp 60 cm av det midterste profilet.
Merk opp et 50 x 50 cm hull på veggen til inspeksjonsluka. Bor et 8 mm hull i hvert hjørne, og skjær ut med stikksag.
05
Oppsetting av gips
6
Trinn
Skru nå gipsplater på monteringsprofilene i skråtaket. Begynn nedenfra med ei hel plate. Hold 5 mm avstand til gavlplatene i hjørnene slik at du har noe å fuge i. Fortsett med de loddrette veggene.
Når det første laget med gips er satt opp, skal du fuge langs kantene. Bruk akrylfugemasse langs alle kanter slik at du får fylt ut fugene ut får en helt tett sammenføyning.
Montér nå det andre laget med gipsplater på gavlen. Begynn med ei hel plate opp til døra. Skruene plasseres for hver 20 cm langs kantene og for hver 30 cm midt på opp langs stolpene. Pass på at skruene ikke kommer for langt inn.
Montér det andre laget med gipsplater på kneveggen. Pass på at overkanten er så langt nede at platene kan stå på den. Loddrette sammen føyninger uten stolpe bak bør forsterkes med båndstål.
Det andre laget med gipsplater i skråtaket begynner med ei halv plate nederst. Endeskjøter skal være forskjøvet og forsterket med båndstål.
Materialer
- Isolasjon, 45 mm og 150 mm
- Ståltråd og kramper
- Dampsperre
- Dampsperreteip
- Heftestifter
- 35 mm gipsskruer
- 13 mm plateskruer
- 45 mm monteringsprofiler
- 45 mm veggskinner
- 45 mm stendere (stolper)
- Kantprofiler
- Armeringsteip
- Sparkelmasse
- 50 x 50 mm fleksible vinkelprofiler
- Hjørnebeskyttere Bord og skruer til oppretting av sperre
- Teip til å holde fast isolasjon
- Eventuelt ferdig inspeksjonsluke
- Akrylfugemasse
- Båndstål
Spesialverktøy
- Metallsaks til stålprofiler
Tidsforbruk
2–4 uker for en loftsetasje
Pris
400–600 kroner per m2
Vanskelighetsgrad
Her får du en svært grundig anvisning som du bør følge nøye når du går i gang.
Video
Tips & Triks
Tre metoder når dampsperra skal skjøtes
Ei dampsperre består av kraftig plastfolie som skal fungere som ei helt tett hette rundt hele rommet. Er det hull eller utettheter i dampsperra, vil fuktighet inne fra rommet kunne trenge ut og fortettes som dogg i det ytterste laget isolasjon og på et tidspunkt fukte opp undertaket. Resultatet kan bli råte og/eller muggsopp, og et nytt undertak. Derfor skjøtes folien omhyggelig med teip eller lister, og de få stedene hvor det ikke er mulig, tettes med butylbånd.
Der folien skjøtes under ei list eller monteringsprofil, trenger du ikke teip. Det kalles en klemt skjøt.