Smart snarvei til paneltak

Har du lyst på et paneltak i en fei, er profilerte MDF-plater en smart løsning. De er kanskje litt dyrere enn enkle panelbord. Men jobben går lynraskt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
65 kr/m2

Intro

Den enkleste måten å sette opp et paneltak, er å slett ikke gjøre det. Sett opp MDF-plater som ser ut som panel i stedet. Det gjør vi her, og får et helt nytt tak på én dag. Det er lett, det går fort, og du skal virkelig være et trepetimeter for ikke å sette pris på det.

Selvsagt er det litt juks. De freste sporene gjør alt for å få MDF-platene til å likne panel med klassisk perlestaffprofil. Men perlestaffen er jo bare pynt, både på det ekte panelet, og på platene. De profilerte platene gjør det mulig å bygge med et klassisk utseende, og samtidig utnytte platens fordeler. Du bygger raskt, ensartet og tett. Samtidig unngår du sprekker i den malte overflaten, på grunn av at panelet t rker og trekker seg sammen.

Når du i tillegg får platene billigere enn originalt panel og leggingen går raskere, så er panelplater av MDF et riktig godt alternativ til tradisjonelt panel.

Veiledning

01
Godt grunnlag sikres 2 Trinn

Det gamle paneltaket i rommet er virkelig herjet: I tillegg til de vanlige tegnene på årenes tæring, er det skåret to store firkantede hull i taket, der unge feststemte leieboere halvveis har skjult høyttalere bak panelbordene.

Men hull får være hull. Det gamle taket får bli sittende. Faktisk passer vi på å spikre det ekstra godt, der det ser ut til at det trengs, slik at vi er sikre på at panelbordene sitter ordentlig.

Ofte kan du også la taklistene sitte, men det går ikke her, ettersom de bare har en 4 millimeter kant som vender ut mot taket. Vi må derfor fjerne taklistene før vi monterer platene.

1

Med en skarp kniv skjærer vi gennom tapeten og all maling langs kanten av taklisten, så vi ikke risikerer at det løsner og følger med taklista. Poenget er å bli ferdig med prosjektet i en fart, ikke å pusse opp hele rommet.

2

Listen løsnes forsiktig med et brekkjern uten å skade vegg, tapet eller maling. Pass på at tapeten ikke følger med, den ødelegges lett.
TIPS: Hvis veggen tåler lite, så legg et beskyttesesbord under brekkjernet.

02
Platene skjæres til 3 Trinn

1

Mål opp taket, og husk at det sikkert er litt skjevt. Er det tilfellet, så er det ofte en fordel å fordele skjevheten på begge sider. Tegn gjerne en plan over hvordan du vil kutte de 239 cm lange platene, slik at endeskjøtene ikke kommer på linje.

2

Vi markerer på platen, der vi vil skjære. Et målebånd som kan låses fast er greit å ta innvendige mål med. Låser du båndet i riktig lengde, så kan du merke platen uten å måtte lese av tallverdien for hver strek du setter av.

3

Platen skjæres med en håndsirkelsag, eller en håndsag. Om du har latt taklistene sitte, må du sage nøyaktig. Vi har tatt dem ned, og skal sette dem opp igjen når platene er på plass, så vi behøver ikke å måle millimeterpresist.

03
Platene limes opp 3 Trinn

1

En stripe montasjelim trekkes ut på platens bakside. Det skal være en limtype som holder, selv om stripen bare er et par millimeter tykk. Og den selvsagt skal være av en type som binder begge materialene som skal limes.

2

Platen settes på plass og presses opp. Her er det greit å være to om jobben, ingen tvil om det. Arbeider du alene, kan du få hjelp av en støttebjelke, som du skjærer litt lengre enn takhøyden, og monterer en tverrlekt på i begge ender.

3

Vi spikrer fast platen med seks-åtte dykkert. Mest for å holde platen mens limet tørker. Hodet på dykkerten skal kun akkurat dykkes ned i overflaten, så behøver de ikke sparkles før maling.

04
Taket males 2 Trinn

1

Deretter går det raskt videre over taket. I motsetning til panel, trenger vi ikke ta hensyn til verken kvister, sprukne fjærer eller buede bord. Derfor er vi raskt i den andre enden, hvor de siste platene skjæres til i bredden.

2

Platene grunnes og males. Vi bruker en vannløselig grunning, og sluttmaler to ganger med en halvmatt farge. Vi maler før vi setter opp taklistene.
TIPS: Du letter arbeidet ved å grunne og male ett strøk, før du setter opp platene.

05
Taklisten tetter 3 Trinn

1

Så setter vi taklister på plass, etter at de også har fått litt frisk maling. Om det blir noen sprekker og hull, så går du over med en akrylfug.
TIPS: Du kan spikre listen med en hammer,
men en liten spikerpistol er mye bedre.

2

Hvis du glatter fugen med en fuktig finger, noe som enkelte ganger er det enkleste, så la være å slikke på den. Akrylfug er ikke egnet som føde. En fuktig pensel kan også brukes, men pass på at massen ikke blir for våt

3

Overskytende akrylmasse fjernes med en fuktig svamp. Det er viktig å fjerne massen mens den er bløt. Herdet akrylmasse er seig, og umulig å slipe glatt. Etter at massen er tørket, maler vi lett over

Materialer

Panelplater av MDF
• Montasjelim
• Dykkert
• Akrylfug
• Grunning og sluttmaling

Tidsforbruk

Én dag, så er taket kledd. Men så skal det males i tillegg.

Pris

Plater: ca 65 kroner per m2.

Vanskelighetsgrad

Få hjelp av en venn, da blir jobben enklere. Er du alene kan det være litt trøblete å holde platen samtidig som du slår i de første spikerne.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tretak