Hva brukes MDF-plater til?

Vanlige MDF-plater kan oppta fukt, og egner seg derfor kun til innendørs bruk. De duger heller ikke til f.eks. benkeplater eller på badet. Men MDF fås også som fuktbestandige eller vannfaste plater.

Hyller av MDF-plater

Vil du utnytte plassen under en skråvegg eller en trapp, kan du skreddersy din egen hylle eller et hyllesystem av MDF. Da får du det akkurat slik som du vil ha det.

Hylder af mdf-plader

MDF-plater er harde og formstabile, og derfor godt egnet som hyller, da de kan bære tung vekt.

Skapdører av MDF-plater

Platene er gode å bygge møbler av, f.eks. klesskap og reoler. Jobben er enkel, og du trenger ikke å sparkle skjøtene før du maler skapene dine.

Skab af mdf-plader

Fotlister og panel av MDF-plater

I motsetning til for eksempel sponplaters sårbare kanter, har MDF-plater faste, harde kanter, som du kan frese profiler i. Du kan også frese mønstre i overflaten på platene. Det er smart når du lager møbler, omramminger eller designer ditt eget listverk eller brystningspanel.

Paneler af mdf-plader

Vi kjenner MDF-plater best som profilerte panelplater, men du kan også lage dine egne flotte lister av MDF. Kombiner for eksempel en platestrimmel og profilert listverk.

Hvordan jobber du med MDF-plater?

MDF-plater er enkle å bearbeide med både sag og overfres. Til gjengjeld er de harde og tunge å jobbe med, og sliter på sagblad og fresestål. Husk å bruke støvmaske under arbeidet, fordi platene er laget av trefibre, som blir til fint støv når du skjærer i platene.

Den største fordelen med MDF, er at du kan frese for eksempel en not i kanten eller profiler i overflaten. Har du ikke prøvd det før, kan du øve deg på et platestykke før du setter ordentlig i gang. Prøv deg frem med overfresen ved for eksempel å avrunde kantene, frese en not i kanten eller lage forskjellige profiler lenger inn på platen. MDF kan skrus og limes sammen, men du kan også bruke lamellfres og sette sammen en hylle med flatplugger (kjeks).

MDF-plater fås i forskjellige tykkelser

Spesialversjonene av MDF fås i flere forskjellige tykkelser, men ikke like mange som vanlig MDF. Den kan du blant annet få i følgende tykkelser, og for eksempel bruke til:

 **VANLIG MDF**
MDF-plater består av findelte trefibre, som er blandet med lim og presset hardt sammen, slik at platene blir glatte og harde. Vanlig MDF tåler ikke høy luftfuktighet og brukes kun innendørs.

VANLIG MDF MDF-plater består av findelte trefibre, som er blandet med lim og presset hardt sammen, slik at platene blir glatte og harde. Vanlig MDF tåler ikke høy luftfuktighet og brukes kun innendørs.

**SLISSET MDF**
Lag møbler med buede former av slisset MDF. Det krever bare en form, som platene kan spennes fast til mens limet tørker. Vil du ha to glatte sider, limer du to plater sammen og sparkler kantene.

SLISSET MDF Lag møbler med buede former av slisset MDF. Det krever bare en form, som platene kan spennes fast til mens limet tørker. Vil du ha to glatte sider, limer du to plater sammen og sparkler kantene.

 **FARGET MDF**
Lager du møbler, finnes det også MDF i farger. Særlig svart burde du kunne få bestilt i et byggvarehus. Da slipper du å male hvis du vil ha et svart møbel, men platen holder lenger hvis du lakkerer den.

FARGET MDF Lager du møbler, finnes det også MDF i farger. Særlig svart burde du kunne få bestilt i et byggvarehus. Da slipper du å male hvis du vil ha et svart møbel, men platen holder lenger hvis du lakkerer den.

**BRANNHEMMENDE MDF**
Spesielt godt egnet til formål der du vil ha en høy brannsikkerhet. Bruk for eksempel brannhemmende MDF til innvendig kledning, tak, skillevegger eller i et isolert verksted.

BRANNHEMMENDE MDF Spesielt godt egnet til formål der du vil ha en høy brannsikkerhet. Bruk for eksempel brannhemmende MDF til innvendig kledning, tak, skillevegger eller i et isolert verksted.

**VANNFAST MDF**
På badet kan du kun bruke fuktbestandige eller vannfaste materialer. Det finnes for eksempel fuktbestandig MDF, som i så fall kan være et alternativ, men overflaten på platene skal beskyttes mot fukt.

VANNFAST MDF På badet kan du kun bruke fuktbestandige eller vannfaste materialer. Det finnes for eksempel fuktbestandig MDF, som i så fall kan være et alternativ, men overflaten på platene skal beskyttes mot fukt.

**FINERT MDF**
Vil du lage noe som skal se ut som ekte tre, kan du også få finert MDF. Da er det limt et tynt lag tre utenpå platen. Finéren fås i forskjellige tresorter, blant annet eik, lønn, ask, bøk, kirsebær og valnøtt.

FINERT MDF Vil du lage noe som skal se ut som ekte tre, kan du også få finert MDF. Da er det limt et tynt lag tre utenpå platen. Finéren fås i forskjellige tresorter, blant annet eik, lønn, ask, bøk, kirsebær og valnøtt.

**MELAMINBELAGT MDF**
Plater belagt med melamin er mer slitesterke og fuktresistente. Melamin er et hardt plastlaminat, som limes på MDF-en eller blandes i overflatebehandlingen. Melaminplatene fås primært som hvite.

MELAMINBELAGT MDF Plater belagt med melamin er mer slitesterke og fuktresistente. Melamin er et hardt plastlaminat, som limes på MDF-en eller blandes i overflatebehandlingen. Melaminplatene fås primært som hvite.