Slik unngår du kuldenedfall

Kuldenedfall oppleves som regel som ubehagelig trekk, og det er ofte et tegn på dårlig isolering. Her kan du se hva du kan gjøre for å unngå kuldenedfall.

Hva er kuldenedfall?

Kuldenedfall oppstår når varm luft stiger opp, slik at den kalde luften blir trengt ned. Derfor er det også ofte gulvkaldt i et rom med mye kuldenedfall. Ofte oppstår et kuldenedfall i forbindelse med større, kalde overflater. Kuldenedfallet skyldes at varm luft treffer den kalde overflaten, blir nedkjølt og synker ned. Det kan være større vinduer eller kalde yttervegger som kan forårsake et kuldenedfall. Men et kuldenedfall kan også stamme fra dårlige eller ødelagte lister eller lignende. En loftsluke er et typisk sted hvor det kan være kuldenedfall pga. manglende tetningslister.

Unngå kuldenedfall fra vinduer

Kuldenedfall oppstår ofte ved vinduer hvor den kalde vindusflaten forårsaker kuldenedfall. Har du et eldre vindu, kan du ofte motvirke kuldenedfallet ved å montere moderne lavenergivinduer. De moderne vinduene isolerer langt bedre enn eldre termoruter, og derfor kan du unngå kuldenedfall ved å montere nye lavenergivinduer. En annen måte å unngå kuldenedfall ved vinduer er ved å montere en panelovn under vinduet. Varme fra ovnen vil motvirke kuldenedfallet. Det er en effektiv løsning, men ikke like miljøvennlig som å montere lavenergivinduer.

LES OGSÅ: Infrarødt termometer - ta temperaturen på alle overflater

Sjekk tetninglistene om du vil unngå kuldenedfall

En annen typisk årsak når det kommer til kuldenedfall er dårlige eller manglende tetningslister. Om listene er slitte eller ødelagte, vil dette typisk være en årsak til kuldenedfall. Kuldenedfall pga. manglende lister kan finnes overalt i boligen. Det kan være fra en loftsluke, et vindu eller andre steder hvor du vil stenge den kalde luften ute ved hjelp av isoleringslister. Derfor er det en god ide å gjennomgå tetningslistene i huset, om du vil unngå kuldenedfall. Om du finner ødelagte lister i boligen din, må de skiftes.

Finn veiledning til å skifte tetningslister: Slik skifter du ut tetningslister

Om vinduet ditt er utstyrt med vindushaspe, er det viktig at du husker å lukke alle haspene når du lukker vinduet. Mange nøyer seg med å lukke de nederste haspene, men om du gjør det så blir ikke vinduene helt tette, og det vil med stor sannsynlighet forårsake et kuldenedfall.

Sjekk om vinduene er tette

Er du i tvil om tetningslistene er helt tette, kan du bruke en bit papir som du setter i klem i vinduet der hvor du har mistanke om at den ikke er helt tett. Om du kan trekke ut papiret når du har lukket vinduet, er ikke listene tette og det er stor risiko for kuldenedfall fra vinduet.

Andre råd mot kuldenedfall

Har du vinduer som er utstyrt med utluftingsventiler, bør du bruke disse med omhu. Det kan komme inn kulde gjennom ventilene og forårsake et kuldenedfall. Samtidig sørger ventilene også for at du får frisk luft inn i boligen - så det kan være problematisk å lukke alle utluftningsventilene. Du kan derfor vurdere om du kan nøye deg med å la en enkelt ventil stå åpen, slik at du kan begrense kuldenedfallet til ett vindu.

Et annet middel mot kuldenedfall er å trekke for gardinene om kvelden, og så trekke dem fra igjen om morgenen. Gardinene isolerer litt og kan ta toppen av et kuldenedfall.

LES OGSÅ: Radiatoren varmer ikke – slik løser du problemet selv

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Inneklima