Monter en spalteventil og fjern dugg på vinduet

Dugg på ruten er tegn på for høy luftfuktighet og for dårlig ventilasjon. Det kan du avhjelpe med en spalteventil i vindusrammen. Se hvor enkelt du monterer den.

Intro

For høy luftfuktighet gir et dårlig inneklima i boligen din. Og et dårlig inneklima er ikke bare dårlig for deg. Fukten kan nemlig også sette seg i møbler, vegger og annet, og med tiden føre til enten råte- eller soppskader. Derfor skal du være oppmerksom på problemet, holde øye med fukt på innsiden av rutene dine og gjøre noe med det straks det oppstår.

Løsningen er mer ventilasjon eller mer varme, og det mest effektive er en kombinasjon av begge deler.

LES MER: Slik slipper du dugg på vinduene

Du kan selvfølgelig åpne vinduene og lufte ut grundig og jevnlig. Men en enklere måte å sikre bedre utlufting på, er ved å installere friskluftsventiler i vindusrammene.

Dette skal du bruke

For å montere en spalteventil i et vindu skal du bruke dette verktøyet:

  • Bor-/skrumaskin
  • Tommestokk
  • 10 mm bor
  • blyant

Veiledning

01
Slik monteres en spalteventil 6 Trinn

Det er relativt enkelt å montere en spalteventil. Du skal bare bruke litt forskjellige bor. I tillegg er det enklest hvis du bruker en mal å bore etter. Hos noen produsenter får du med malen. Med andre må du selv overføre formen til spalteventilen på et papir, som du kan klistre på vinduet og bore etter.

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du monterer en spalteventil. Det tar cirka en time og koster fra beskjedne 100 kroner. Et enkelt lite gjør det selv-prosjekt, som både huset og beboerne i det får glede av på både kort og lang sikt.

Spalteventil vindu: Merk opp til spalteventilen på midten av vindusrammen 1

Merk opp til spalteventilen på midten av vindusrammen. Legg vinduet på et bord, og spenn fast en lekt på baksiden av vinduet med tvinger, slik at treet ikke fliser seg opp når du borer gjennom det.

Spalteventil: Sett fast boremalen på rammen 2

Sett fast boremalen på rammen med dobbeltsidig teip. Pass på at bore­ hullene ikke kommer for tett på glasset. Malen følger med ventilen.

Spalteventil: Bor hull med et 10 mm bor 3

Bor hull med et 10 mm bor. Det er viktig at bormaskinen holdes helt rett, fordi hullene skal kunne dekkes av spalte­ ventilen på både innsiden og utsiden.

Spalteventil: Plasser den utvendige spalteventilen 4

Plasser den utvendige spalteventilen, og sjekk at den dekker hullene helt. Først skal du sørge for å rense hullene godt, for eksempel med trykkluft eller med en skrutrekker. Du kan også fjerne mellomrommet mellom hullene med et stemjern, som vi gjør her. Det gir et større hull og høyere luftgjennomstrømming.

Spalteventil: Sett fast den utvendige spalteventilen 5

Sett fast den utvendige spalteventilen. Fordi den ikke skal betjenes etterpå, er det nok med to små dykkert.

Spalteventil: Den innvendige delen av spalteventilen festes. 6

Den innvendige delen av spalteventilen festes. Den skal kunne tåle å bli åpnet og lukket mange ganger. Derfor skal den skrus godt fast til vindusrammen.

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Ventilasjon