Smart matte støydemper gulvet

Hvis du ruller ut en spesiell akustikkmatte som underlag, kan du legge et flytende tregulv med en ekstremt støydempende effekt. Et spesielt lim i mattens hull limer fast gulvbordene til undergulvet. Løsningen er en av de mest effektive metodene til å få et støysvakt gulv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2.500 kroner

Skummatten fra Sika fås i tykkelser på 3 og 5 mm. Nærmeste forhandler finner du på www.sika.com

Intro

Et tradisjonelt flytende tregulv vil alltid gi etter og ha en mer eller mindre hul lyd når du går over gulvet – uansett hvilken type underlag du velger.
Derfor har Sika utviklet et helt spesielt system uten disse ulempene. Navnet er AcouBond, og består av et elastisk lim og en 3 mm tykk skummatte med avlange utskjæringer.

Når matten er rullet ut på et helt plant undergulv, påføres limet i mattens avlange utskjæringer med en fugepistol. Det flytende tregulvet legges deretter oppå matten, slik at den blir limt fast til undergulvet.

Kombinasjonen med en akustisk matte og helliming gir en maksimal reduksjon av trinnlyd og romklang.

Underlaget er også stabilt og motstandsdyktig overfor trykk. Her legger vi et støydempende gulv på betong. Systemet kan også legges på f.eks. fliser og tregulv.

Undergulvet skal forberedes

Uansett underlag, skal det være helt plant. Du må derfor fjerne kuler og andre ujevnheter før du går i gang.

Når et tregulv legges på betonggulv, skal det være fuktsperre mellom, så fukt ikke trenger opp i treet.

Fordi tregulvet limes fast, kan du ikke bare legge en fuktsperre av for eksempel plastfolie. I stedet ruller du ut en spesiell primer på undergulvet. Den virker både som fuktmembran og gir god vedheft til limet.

REDAKSJONEN ANBEFALER: 10 støyproblemer: Her er løsningen

Vær forsiktig med primeren

Primeren vi bruker på undergulvet avgir ingen giftige damper. Men det er viktig at du ikke kommer i direkte kontakt med væsken.

Du skal derfor iføre deg ansiktsskjerm, støvler, beskyttelsesdrakt og hansker, som er slitesterke og resistente mot kjemikalier. Hvis du allerede har gummistøvler, kan utstyret kjøpes for 400-500 kroner.

Veiledning

01
Rull ut en primer på underlaget 2 Trinn

Underlaget av betong skal behandles med en flytende fuktsperre, som rulles ut. Sika Primer MR Fast hører til AcouBond-systemet, og kommer i et sett med to komponenter som skal blandes før bruk. Primeren fungerer som fuktmembran og gir samtidig god vedheft til Sika-limet.

Fordi det er et epoksyprodukt med MAL-koden 00-5, er det viktig at du ikke kommer i berøring med væsken. Derfor skal du iføre deg passende verneutstyr før du begynner å jobbe med primeren.

1

Hell innholdet fra den lille beholderen over i den store primerbeholderen. Skru på lokket, og rist beholderen i minst et minutt, så væskene blir blandet godt.

2

Rull primeren på betongen med en malerrull. Rull ut en bredde på en drøy meter om gangen. Ikke spar på primeren. Det minste hull i gulvet kan ødelegge fuktsperren.

02
Rull ut første lengde på betongen 5 Trinn

Primeren, som vi har rullet ut på undergulvet, er tørr på cirka fire timer ved romstemperatur. La det stå natten over, hvis du vil være helt sikker.

Rull ut første lengde av matten, og begynn med å tilpasse bordene inn mot veggen.

Her har vi valgt et 15 mm tykt lamellimt tregulv fra Kährs. Kortsidene har et spesielt låsesystem, Woodloc 5S, slik at bordene kan legges enkeltvis. Når du presser neste rekke bord på plass, låser en låsef ær fast kantene.

1

Rull ut den første mattelengden, og hold et par cm avstand til veggen. Matten rulles ut i samme retning som gulvbordene legges på litt senere.

2

Bordene skal holde en avstand på minst 1 cm til vegger og faste gjenstander, for eksempel rør. Avstanden tilpasses enkelt med plastkiler, som parvis kan justeres i tykkelse.

3

Legg to rekker bord uten å låse dem sammen, med fjæren frem. Begynn i venstre hjørne. Skjøter skal forskyves minst 50 cm fra rekke til rekke.

4

Sett en stripe maskeringsteip på bakkanten. Dytt de to rekkene inn mot veggen. Med en tusj og en brikke kan du deretter overføre fasongen fra veggen til bordet.

5

Ta fra hverandre bordene igjen, og skjær langs streken med en stikksag. Sag nedenfra, så treet ikke flises opp på overflaten. Sett sammen de to rekkene med bord, og lås dem sammen.

03
Trykk ut limet i sporene 2 Trinn

Det gjelder å sette gulvleggingen i system, slik at du unngår å få lim på knærne, hendene eller verktøyet.

Derfor legger vi bare lim i sporene på en drøy halv meter matte om gangen. Det tilsvarer bredden av to gulvbord, som er det vi legger på om gangen.

1

Påfør lim i alle sprekker på en halv meter gulv. Limpistolen holdes loddrett. Gulvbordene ligger med baksiden opp, slik at de enkelt kan vippes rundt etterpå.

2

Vipp de to rekkene bord på plass med av-standskiler mot veggen. Gå med tette skritt over bordene, slik at de blir trykket ned i limet. Gjenta dette for hver gang du har lagt to rekker med bord.

04
Rull ut neste lengde 4 Trinn

Når du har lagt gulv på den første lengden, kan du rulle ut neste mattelengde. Fremgangsmåten er den samme. Husk at det skal være en avstand på 1-2 cm til den første lengden som ble rullet ut.

Vi viser hvordan du gjør det med Woodlock-låsesystemet fra Kährs.

De siste gulvbordene inn mot veggen må ofte skjæres til med for eksempel en sirkelsag, så de passer.

1

Vend det siste bordet en halv omgang, hold det 1 cm fra veggen og merk opp med en blyant. Det stykket du kapper av, kan du legge først i neste rekke.

2

Et bord stikkes ned i noten og trykkes mot kanten. Hold en slagkloss mot kanten, og gi den et par slag med hammeren. Bordet har nå fått grep, og kan vippes ned.

3

Rull ut en ny lengde av matten med et par cm avstand til den forrige. Den skal absolutt ikke overlappe lengden ved siden av. Matten kuttes av med saks eller hobbykniv.

4

Legg lim i alle sprekker og i sprekken mellom de to lengdene. Legg fortsatt bare lim på en halv meter om gangen, og fortsett med to og to rekker gulvbord.

05
Slik gjør du ved dørkarmen 2 Trinn

I mange rom vil det være små utfordringer, for eksempel en dørkarm, der du ikke kan komme til for å vippe på plass bordene. Her må du tilpasse dem, og om nødvendig lime dem sammen.

1

Fjern den fremste delen av fjæren med et stemjern, hvis det siste bordet ikke kan vippes på plass. Legg lim på skjøten.

2

Bordet kan nå dyttes vannrett inn i bordet ved siden av, og limet erstatter klikkskjøten. Kommer det lim på overflaten, fjernes det straks.

Materialer

  • SikaLayer-03, matte
  • SikaBond-52 Parquet, lim
  • Sika Primer MR Fast
  • Tregulv, Kährs Eik Vienna lakkert 3-stavs, 200 x 2423 x 15 mm

Tidsforbruk

3-4 dager for et rom på 20 m².

Pris

• Ca 300 kr per m2 + tregulvet
•Ca 2200 kr for 4,2 kg primer

Vanskelighetsgrad

Følg guiden, da er jobben grei.

Video

TEKNIKK: Klikkgulv - første rekke

Kom godt i gang - med grundig oppmåling

Video

TEKNIKK: Klikkgulv - legging i forband

Med forskjøvede rekker blir gulvet sterkt og stabilt

Video

TEKNIKK: Klikkgulv - den siste rekken

Med et gulvjern er det enkelt å lirke bordene på plass

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lydisolering