Demp støyen - det trenger ikke å være stygt

Er du lei av dårlig akustikk i boligen? Da kan du vurdere å sette opp plater eller panel som demper støyen og dermed gir en mer behagelig lyd i rommet. Vi har kikket nærmere på markedet for støydempende plater, og det finnes mange og veldig forskjellige muligheter, både når det gjelder utseende, støyabsorberingsevne og pris – ikke minst også når det gjelder monteringsteknikker.

I moderne boliger er det mange harde flater - store fliser på gulvet, glatte vegger og tak og glasspartier fra gulv til tak, for å nevne noe.

Mange av oss har også droppet gardiner og har kun noen få tepper på gulvet, som ellers kan bidra til å gi bedre akustikk. Derfor blir det stadig større behov for å se på støydempende løsninger til boligen.

SE VIDEO: Bygg selv en lydvegg

Harde flater er et problem, fordi de får støyen til å fly rundt i rommet. Lyd består av bølger, som blir slått ut i rommet igjen når de treffer en hard flate. Og det er det som gir den dårlige akustikken.

Finnes det derimot noe “mykt” i rommet, som lydbølgene kan forsvinne inn i så de absorberes, vil akustikken bli betydelig forbedret.

Lyddempende plater

Vil du forbedre akustikken i boligen din, er et opplagt valg å kle en vegg eller to med støydempende plater. Støydempende plater består ofte av en lydabsorbent oppå for eksempel mineralull eller filt, samt en “åpen” toppkledning, der lydbølgene kan trenge inn.

Det er flere forskjellige strenger du kan spille på hvis du vil forbedre akustikken i hjemmet ditt.

LES OGSÅ: Slik minimerer du støy i boligen

Her har vi valgt utelukkende å se på støydempende plater til veggen. Noen av de vi har valgt, kan dog også brukes i taket. De er ofte bygget opp etter samme prinsipp: en plate med en såkalt lydabsorbent oppå – for eksempel mineralull eller filt – og en “åpen” toppkledning, slik at lydbølgene kan trenge inn. Men utseende og materialer er veldig forskjellige.

I denne artikkelen gjennomgår vi disse 8 støydempende platene til veggen:

1. Trepanel

(akustikkpanel fra fibrotech.dk)

BESKRIVELSE: Dette akustikkpanelet er laget av MDF-plate, polyester og finér av tre, for eksempel eik, ask og valnøtt, i alt seks forskjellige varianter.

Lamellene på panelet er 25 mm brede og montert med en avstand på 15 mm. Panelene kan monteres på både vegger og tak.

Panelenes trefronter gir et varmt og naturlig utseende. Med kunststoff som støyabsorbent er ikke panelene fullstendig miljøvennlige.

MÅL: 2,2 x 60,5 x 244 cm.

INNFESTING: Panelene monteres ved å punktlime dem fast til underlaget, for eksempel mur-, tre- eller gipsvegg. Etterpå skrus de også fast, med cirka 15 skruer per panel med en avstand på 30 cm mellom skruene. Panelene kan eventuelt kappes til i lengden med en fintannet sag.

STØYREDUKSJON: Klasse A (hvis det er isolasjon bak, ellers klasse B).

PRIS: Regn med ca 1500 kroner per panel. I tillegg kommer lim og skruer.

2. Trepanel (bærekraftig)

(AKUPANEL fra konzept-k.no)

BESKRIVELSE: Disse trepanelene er laget av MDF-plate, filt av gjenbruks-plast og trelameller i finér. Lamellene har en bredde på 27 mm og er plassert med en avstand på 13 mm.

Panelene finnes i flere forskjellige varianter, for eksempel lys, grå, brun og antikk eik, valnøtt og svart, og med filt i forskjellige farger. De kan monteres på både vegger og tak.

Treet til lamellene er fra bærekraftig skogbruk, og med en støyabsorbent av gjenbruksplast er bærekraft også tenkt inn her. Treet er sortert med det formålet å gi et rustikt og naturlig utseende, med kvister og små sprekker.

MÅL: 2,2 x 60 x 240 cm.

INNFESTING: Panelene monteres til et treskjelett av lekter som festes til veggen. Plasserer du mineralull mellom lektene, blir den støyreduserende effekten ytterligere forsterket.

STØYREDUKSJON: Klasse A.

PRIS: Regn med ca 2500 kroner per panel. I tillegg kommer lekter og skruer.

3. Trebetong (plater)

(Troldtekt fra cembrit.no)

BESKRIVELSE: Troldtekt-plater er laget av 50 prosent trefiber og 50 prosent sement, og det kan brukes som støydemping på både vegger og tak.

Trefiberstrukturen finnes i forskjel forskjellige størrelser: ekstremt fin, ultrafin, fin og grov. Platene finnes også i forskjellige farger og med eller uten en fas på kanten. De mest vanlige er hvite og lyse naturfarger, men det finnes også mørke og helt svarte plater, samt spesialfarger som for eksempel gul. Du kan også få printet motiv på Troldtekt-platene, slik at de kan henges opp på veggen forkledd som bilder.

MÅL: Platene finnes i flere størrelser, både kvadratiske og avlange, for eksempel 2,5 x 60 x 120 cm.

INNFESTING: Platene monteres enten med skruer til lekter på veggen eller til spesielle skinner. Du kan også sette dem opp med skjulte beslag, som festes til lekter. Må du kappe platene, gjøres det best med et fintannet sagblad i for eksempel en sirkelsag.

STØYREDUKSJON: Klasse A-D (avhengig av underlaget, for eksempel A med mineralull bak og D på en naken betongvegg).

PRIS: Cirka 200 kroner for en plate på 25 x 600 x 1200 mm. I tillegg kommer lister/skinner og skruer.

4. Trebetong (heksagoner)

(fra fibrotech.dk)

BESKRIVELSE: De små sekskantede (heksagon) akustikkplatene er laget av treull og sement. Heksagonene skal settes sammen til en større samlet flate for å oppnå en støyabsorberende effekt. Da har de til gjengjeld en like god støydempende effekt som om det hadde vært større plater.

Heksagonene har en avfaset kant rundt hele og fås i flere forskjellige farger, slik at du har muligheten til å lage en veggmosaikk som fargemessig passer boligen din.

MÅL: 2,5 x 25 x 28,9 cm.

INNFESTING: Heksagonene limes fast med monteringslim. Det fordeles på hele flaten og trykkes fast mot underlaget. Hvis det er nødvendig å tilpasse heksagonene, kan de sages i med en helt vanlig håndsag.

STØYREDUKSJON: Klasse A, hvis det er isolasjon bak, ellers klasse B.

PRIS: Regn med cirka 700 kroner for 19 heksagoner. I tillegg kommer monteringslim.

5. Organisk plate

(fra tripplex.dk)

BESKRIVELSE: De organiske akustikk-platene består av 16 mm MDF-plater satt sammen til en kasse med hull i. I kassen er det ull som støyabsorberende materiale. Oppå kassen limes den organiske overflaten, som lages av naturlige materialer, for eksempel gress, urter, bark, løv, blomster eller lignende.

Den organiske overflaten kan sammensettes av over 500 forskjellige materialer. 37 er standardoverflater, så det er mange valgmuligheter og eventuelle kombinasjonsmuligheter. Du har også muligheten til å gjøre akustikkpla-ten personlig, slik at det for eksempel er dine egne blomster som brukes, etter avtale med produsenten.

MÅL: 7 x 61 x 106 cm.

INNFESTING: Platene monteres med to skruer i veggen hvis de skal monteres enkeltvis, for eksempel som bilder på veggen. Du kan også lage en hel vegg med platene. Da monteres de på skråskårede lister. Listene festes både på veggen og bak på panelene, slik at de låses. Det er samme metode som brukes til for eksempel kjøkkenskap.

STØYREDUKSJON: Klasse A.

PRIS: Regn med cirka 4500 kroner per panel eller 3000 kroner per kvadratmeter ved plater til en hel vegg.

6. Torvplate

(fra Konto Acoustics/2rethink.dk)

BESKRIVELSE: Disse fargede akustikk­ platene er organiske, laget av sam­ menpresset torv. Det høres kanskje litt underlig ut, men støyabsorberings­ evnen er helt på topp.

Platene kan brukes både på veggen og i taket, men de kan også monteres der de ikke er synlige, for eksempel under en bordplate. De finnes i mange forskjellige farger, slik at det er enkelt å finne noen som passer i hjemmet ditt.

MÅL: Platene fås i to størrelser, 60 x 60 og 60 x 120 cm, og i fire forskjellige tykkelser: 20, 30, 40 og 50 mm.

INNFESTING: Platene monteres med PU­montasjelim, for eksempel Dana Turbo Tack. Du kan eventuelt også bruke en dobbeltsidig teip.

STØYREDUKSJON: Klasse A.

PRIS: Regn med cirka 250 kroner for en 20 mm tykk plate på 60 x 60 cm. I tillegg kommer utgifter til lim.

7. Korkplate

(f.eks. kork24.no eller korkbutikk.no)

BESKRIVELSE: Kork er et naturlig materiale med mange bruksområder, og det kan også brukes som støy­ absorberende plater på veggen.

Det finnes i forskjellige brunaktige nyanser - fra mørk til lys. I tillegg til å absorbere støy, har platene også en isolerende effekt.

MÅL: Korkplater finnes i forskjellige størrelser, for eksempel 30 x 60 cm og 50 x 100 cm, og de fås også i mange forskjellige tykkelser.

INNFESTING: Platene limes typisk fast med for eksempel kontaktlim. Det fin­ nes spesielle varianter som er beregnet til liming av kork. Må du tilpasse platene, kan de skjæ­ res enkelt med en hobbykniv.

STØYREDUKSJON: Klasse D.

PRIS: For en 20 mm tykk plate på 50 x 100 mm er prisen snaut 400 kroner per plate.

8. Akustikkbilde

(f.eks. illux.no eller akustikksenter.no)

BESKRIVELSE: Støydempende plater finnes også forkledd som bilder. Det kan for eksempel være som et maleri med abstrakt kunst, et bilde fra ferien i New York eller et familiefoto som printes på et spesielt lerret.

Under lerretet sitter det en støyabsorberende plate, og bildet kan enten rammes inn med mange forskjellige rammer, eller det kan være rammeløst. Bildene finnes også i forskjellige tykkelser.

MÅL: Bildene finnes i mange forskjellige størrelser og med flere typer rammer.

INNFESTING: Et akustikkbilde henges opp som de fleste andre bilder.

STØYREDUKSJON: Opptil klasse A, men det avhenger av tykkelse og type.

PRIS: Fra cirka 1800 kroner for et bilde på 60 x 60 cm uten ramme. Cirka 4200 kroner for et bilde på 120 x 120 cm uten ramme.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lydisolering