Intro
Veiledning
01
Skjelettet i taket
9
Trinn
Vi begynner med skjelettet som de nye gipsplatene skal skrus fast til.
Gipsplatene skrus opp på veggskinner langs veggene. Inne i rommet skrus de på monteringsprofiler som settes for hver 45 cm, slik at alle plater kan festes både i kanten og gjennom midtlinjen.
Alle monteringslistene settes fast på noen få bæreskinner som henges opp i stropper av hullbånd. Systemet er formet så under siden av monteringsprofiler og veggskinner flukter når bæreskinnene sitter mot veggskinnenes overkant.
Strek opp undersiden til veggskinnen (A). Takets underside vil bli 3 cm lavere enn skinnen. Merk først opp en tilfeldig høyde i alle hjørner, f.eks. med et laservater. Avsett riktig høyde i alle hjørner ut fra den, og trekk streker mellom hjørnene.
Veggskinnen (A) med skumbakside settes fast rett over streken rundt på veggen i hele rommet. Sett 4,5 x 50 mm skruer i de forborede hullene. I murverk kan du bruke murplugger eller spikerplugger.
Vi skrur fast kraftige bord (K) i det gamle taket for å sikre at stroppene får grep i de skjulte spikerslagene eller bjelkene bak himlingen.
Stroppene (J) skrus fast til bordene (K) med 5 x 60 mm skruer. Stroppene klippes ut av et hullbånd og får en knekk før de settes opp. Rett dem inn etter en snor, så de er på linje der bæreskinnene skal henge.
Midt i rommet spenner vi ut en snor mellom veggskinnene (A) på tvers av den retningen bæreskinnene (B) skal henge. Snoren gjør det mulig å henge opp de lange bæreskinnene i midten først - det er lettere å styre når du er alene.
Den første bæreskinnen (B) skrus fast i stroppen (J) tettest på snoren med 13 mm plateskruer. Oversiden skal flukte med veggskinnen (A), slik at det også her skal være plass til en avstandsbrikke (X) - som du straks fjerner, så snoren henger fritt.
Bæreskinnen (B) settes fast i endene. I begge ender klosses den opp mot øverste flik av veggskinnen (A). Sett en 35 mm gipsskrue gjennom veggskinne og oppklossing og opp i bæreskinnen. Sett fast de øvrige stroppene og bæreskinnene.
Monteringsprofilene (C) skrus fast på bæreskinnene (B) med 13 mm plateskruer. Profilene settes for hver 45 cm, slik at det passer til de 90 cm brede platene. De ytterste plasseres 45 cm eller mindre fra veggen, slik det passer best i begge sider.
02
Gipshimling i to lag
9
Trinn
Vi setter opp to lag 13 mm gipsplater på skjelettet med forskjøvede skjøter.
Til første lag bruker vi vanlige 90 cm brede plater (E). Til det andre laget bruker vi de litt dyrere takgipsplatene (F), som har forsenkede sparkelkanter på alle fire sider. Det gjør det mye enklere å sparkle skjøtene glatte og nesten usynlige.
De to platelagene settes forskjøvet. Og like enkelt som det er å fylle opp forsenkede kanter der to plater møtes, like vanskelig er det å sparkle pent hvis du setter en sparkelkant ut mot veggen. Derfor skal det ytterste platelaget alltid ha en av de tilpassede kantene ut mot veggen.
Den første gipsplaten (E) løftes på plass og skrus fast. Hold 8-10 mm til veggen rundt hele, slik at det er plass til å legge en akrylfuge mellom veggen og platen. Sørg for at neste platelag, som skal forskyves, får skårede kanter mot veggen.
Rundt rørene trenger du ikke å skjære til platen (E) fint, bare det blir et godt underlag for neste lag gipsplater. Vi setter et stykke båndstål (D) på veggskinnen (A) bak rørene, og skrur fast en platestump.
Fugen mellom gipsplater (E) og vegg tettes med akrylfugemasse (H), når alle plater i det første laget er oppe. Fugen skal fylles helt, og du skal bruke en god og elastisk masse, ellers kan den krympe - uten at du kan gjøre noe med det.
Det andre gipsplatelaget (F) settes opp forskjøvet med en halv plate i forhold til platene i første lag - og med skårede kanter ut mot veggen. Endeskjøter forskyves minst 20 cm i forhold til første lag.
Med båndstål (D) gjør du det mulig å skru fast plateendene, selv om det ikke er monteringsprofiler bak dem. Klipp et 70 cm langt og 8 cm bredt bånd, og dytt det halvveis inn under platen.
Nå kan du sette skruer for hver 20 cm rundt i alle kanter. I midtlinjen på platen skrur du for hver 30 cm.
VIKTIG! I en vegg kan du spare på skruene i første lag, men i taket skal du av hensyn til brann skru fullt ut, unntatt i plateendene.
Bak rørene tetter vi mer nøyaktig enn i første lag - men husk fortsatt å sikre 8-10 mm luft til en elastisk akrylfuge. Skjær platekantene skrått av, så du sikrer at du kan fylle sprekken mellom platene godt med en gipssparkelmasse.
Lydhimlingen mangler nå bare de faste elementene ved alt gipsarbeid: Fugen mot veggen tettes med akrylfugemasse. Plateskjøtene armeres med papir og sparkelmasse i flere omganger, skruene oversparkles og alt slipes glatt.
Materialer
• Veggskinner (A) (MSKP 70)
• Bæreskinner (B) (P45)
• Monteringsprofiler (C) (S25)
• 80 mm båndstål (D)
• 13 mm standard gipsplater (E), 90 cm
• 13 mm takgipsplater (F), 90 x 240 cm
• 35 mm gipsskruer til stål
• 13 mm plateskruer
• Gipssparkelmasse
Dessuten:
• Mineralull (G), 45 x 455 x 1000 mm
• Skruer: 4,5 x 50 mm, 5 x 60 mm
• Evt. 6 mm mur- eller spikerplugger
• Akrylfugemasse (H)
• Akrylgrunning
• Akrylmaling
• Armeringsteip
• Stropper (J) av 1,5 x 20 mm hullbånd
• 22 x 98 mm bord (K) (evt.)
Spesialverktøy
• Gipsplateheis (kan leies)
• Platesaks
• Gipsskrumaskin eller dybdestopp
Tidsforbruk
2-3 dager for et rom, pluss tørketid.
Pris
Cirka 300-400 kroner per kvadratmeter.
Vanskelighetsgrad
Det er ganske enkelt å få taket pent, fordi stålprofilene er helt rette - men det gjenstår å sparkle det pent.
Tegning
3D-modell
Video
Tips & Triks
Alternative lydbøyler kan spare høyde
Det er ikke alltid plass til en nedstroppet himling, som krever minst 10 cm i høyde - og først har full effekt når det er 17 cm mellom den gamle og den nye undersiden. Men du kan få kjøpt noen snedige bøyler, slik at du kan isolere deg vekk fra uvelkommen støy, uten at det koster like mye takhøyde - men litt på pris. Kombineres de med et skjelett i ett plan i stedet for to som her, kan du lage en himling på bare 7 cm.