Bygg inn ventilatoren i taket og unngå støy

Er du lei av den store og bråkete ventilatoren over kjøkkenbenken, så velg i stedet en takmodell med ekstern motor. Motoren monteres oppe på loftet, dermed slipper du støy på kjøkkenet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
15.000 kroner
Med ventilatoren montert i taket, får du bedre arbeidsplass, samt lys og luft over kokeplatene.

Med ventilatoren montert i taket, får du bedre arbeidsplass, samt lys og luft over kokeplatene.

Intro

Fjern den store, klossete og støyende ventilatoren, som henger ned og blokkerer for en kubikkmeter luft i kjøkkenet, og monter en takintegrert modell i stedet.

Det smarteste er å kjøpe en med ekstern motor. Da kan motoren nemlig monteres oppe på loftet, langt unna selve ventilatoren. Dermed slipper du det meste av støyen.

Sett støysenderen på loftet

En takintegrert ventilator fungerer stort sett som de vanlige typene, ved at de suger røyk og damp ut av kjøkkenet og ut gjennom et avtrekk – i veggen eller på taket. Men fordi du ikke kan rekke dem fra gulvet, må de styres med en fjernkontroll.

De er også litt mindre effektive, spesielt når ventilatoren skal suge opp oljebasert stekeos. På den lange veien fra stekepannen og opp til ventilatoren i taket, rekker nemlig de bittesmå oljepartiklene å bli så avkjølte at de kondenserer, klumper seg sammen og faller ned igjen.

Den største fordelen ved å velge en ventilator med ekstern motor, er at den støyende motoren fritt kan plasseres et eller annet sted på veien mellom ventilatoren og avtrekket – og dermed langt vekk fra hyggen på kjøkkenet.

Hvis du i tillegg også sørger for å koble sammen de tre delene (ventilator, motor og avtrekk) med spirorør, er du sikker på et effektivt sug. Spirorørene er laget av tynn aluminium, og i motsetning til myke flexislanger holder de formen når det dannes undertrykk i dem. Derfor blir suget sterkere.

Spirorøret kan være litt vanskeligere å tilpasse, men på de neste sidene kan du se hvordan det skal gjøres.

Veiledning

01
Forbered monteringen 6 Trinn

Det er selvsagt forskjell på hvordan du monterer de forskjellige takintegrerte ventilatorene som finnes. Derfor er det viktig at du følger produsentens anvisninger til punkt og prikke. Men det er likevel flere sammenfallende oppgaver.

I første omgang skal den gamle ventilatoren fjernes og du skal lage hull i taket. I tillegg skal spirorørene tilpasses lengden og bøyene mellom ventilator, motor og avtrekk. God arbeidslyst!

1

Beskytt kokeplaten grundig før du setter i gang. Da forsikrer du deg om at den ikke får skader hvis du mister noen skruer, et takbord eller et verktøy når du jobber rett over den. Bruk eventuelt et tykt pappstykke fra en eske, eller enda bedre; et platestykke, hvis du har det liggende.

2

På loftet fjernes isolasjonen rett over den gamle ventilatoren, slik at du kan komme til for å jobbe.

3

Den gamle motoren fjernes forsiktig etter at strømmen er koblet fra. Er motoren en del av det faste elektriske anlegget, altså ikke koblet til med en stikkontakt, skal en elektriker koble den fra for deg.

4

Marker midten på kokeplaten i taket med hjelp av en loddsnor.

5

Bor hull i taket, og gå deretter opp på loftet for å sjekke at ventilatoren får plass mellom takstolene. Er det ikke plass, må du få en tømrer til å lage en utveksling.

6

Sag ut til hullet med en stikksag når du har markert hullstørrelsen til ventilatoren. Et godt tips til å få retningen på kokeplate og ventilator identisk, er ved å lage et loddmål i hvert av kokeplatens hjørner.

02
Klargjør ventilator 2 Trinn

Avhengig av takkonstruksjonen din, finnes det flere forskjellige måter å feste ventilatoren på. Den kan enten skrus direkte til spikerslagene, henges på plass i stålwirer eller skrus fast til et par planker, som legges på tvers av takstolene.

Det er løsningen vi viser her. De fleste produsenter kan også levere forskjellige rammeløsninger. De kan du benytte deg av hvis du får behov for å senke ventilatoren litt, for å få tingene til å passe sammen.

1

Denne ventilatoren monteres på to planker, som ligger på tvers mellom takstolene. Det er viktig at de to plankene kan rekke hele veien over takstolene.

2

Skru fast ventilatoren i hullet og de to bæreplankene. Deretter settes ventilatoren sammen, før du monterer rør og motor.

03
Lag rørføringen 5 Trinn

Når ventilatoren er montert, skal rørføringen på loftet lages. Spirorør eller spiralrør, som de også heter, kan kjøpes i de fleste byggvarehus eller på nettet. Når du har målt opp mellom ventilator, motor og avtrekk, er det bare å bestille.

Du kan få både rette rør og 90-gradersbøyer. Sørg for å kjøpe rør som passer med dimensjonen på ventilatoren og motoren. Husk også å kjøpe skjøtemuffer og sperreholdere.

1

Spirorør kuttes enklest med en vinkel­ sliper. Bruk den tynneste kutteskiven for metall du kan finne.

2

Skjøtemuffene presses på der to rør eller rørbøyer møtes.

3

Skru tre selvskjærende skruer gjennom rør og skjøtemuffer (i toppen og i begge sider). Da er du sikker på at alle delene holdes trygt på plass.

4

Monter rørholdere oppå sperrene, som rørene senere kan monteres i. Når rørene er lagt ned i dem, gir du dem en selvskjærende skrue gjennom hver side av holderne.

5

Isoler rørene med aluminiumskledde isolasjonsmatter. Da unngår du kondens, som kan dryppe ned gjennom ventilatoren. Til slutt skal du montere og koble til motoren etter produsentens anvisninger.

Tidsforbruk

2 dager.

Pris

Fra ca. 15.000 kroner for den rimeligste ventilatoren med ekstern motor, samt spirorør med sperreholdere, skruer og skjøtemuffer.

Vanskelighetsgrad

Å lage hull i taket og trekke spirorør er en voksen gjør det selv-oppgave, men vi viser deg hvordan det gjøres.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lydisolering