Sprekken i fundamentet lukkes

Sprekker i fundamentet og murverket ser man temmelig ofte. Sprekkene skyldes som oftest setningsskader, dvs. at huset, eller som her muren, har beveget seg litt i forskjellige retninger.

I sjeldne tilfeller kan sprekkene skyldes konstruksjonsfeil – og da er det så avgjort ingen gjør-det-selv-oppgave.

Bruk et rett plankebord, og slå en strek opp langs begge sider av sprekken. Med en vinkelsliper skjæres det langs begge oppstrekingene, så sprekken blir lukket inne. Skiven som benyttes på vinkelsliperen er en diamantskive, som er velegnet til betong.

LES MER: Stopp setningssprekken

Pussen mellom de to snittene bankes ut med en meisel, så det er en helt rett og jevn flate å reparere fundamentet på. Med en radiatorpensel børster man vekk den løse pussen, og sprekken gås over med den våte penselen.Reparasjonsmørtelen som brukes her er en ferdigblandet sekk, som er rørt ut med vann.

Det benyttes en fugeskje til å fylle sprekken nedenfra, så mureren på den måten bygger opp fugen lag på lag.

Når sprekken er fylt, skrapes reparasjonen med et stålglattebrett, så den overskytende mørtelen trekkes av. Med den lille reparasjonsskjeen glatter man over sprekken, før den tørkes over med en fuktig pensel slik at reparasjonen blir helt jevn.

Er man i tvil om huset er ferdig med å “sette seg”, kan man for eksempel klebe et stykke glassfiber over sprekken og så vente noen måneder og se om det blir sittende, eller om glassfiberen er revnet.

Hvis det er det, kan det være snakk om en konstruksjonsfeil, og det trengs i så fall profesjonell hjelp.

Les mer om: Farlige sprekker i muren

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hus