Veggelus - frys dem ihjel og beskytt boligen din

Veggelus lever av å suge blod og kan skjule seg i sprekker, hulrom og under sengen. Det er et ubehagelig og voksende fenomen vi tar med oss hjem fra utlandet – men de kan fryses ihjel på to dager.

Nærbilde av veggelus.
© Shutterstock

Hva er veggelus?

Veggelus er 5-7 mm lange, rødbrune skadedyr, som lever i senger, sofaer, sprekker og hulrom i gulv og vegger. De blir ofte med hjem i ryggsekker og kofferter fra eksotiske reiser til utlandet, og forårsaker ubehagelig kløe og hudirritasjon når de biter.

Det er viktig å holde øye med tegn på et angrep, slik at du tidsnok kan sette inn med behandling og forebygging.

Hvordan blir du kvitt veggelus?

Har du fått med deg veggelus hjem i en koffert eller en ryggsekk, skal du kaste den eller legge alt i fryseren i mer enn to dager.

Veggelusene kan overleve i klær hvis de er pakket for tett i fryseren. Sørg derfor for å ha mellomrom mellom klær og vesker, samt luft rundt, slik at du ikke får en frostfri kjerne der veggelusene kan overleve.

Har du funnet veggelus i møbler, kan det bli nødvendig å kaste møblene. Hvis de er kommet inn i boligen, herunder i senger, møbler, sprekker, bak lister eller stikkontakter, skal du kontakte til profesjonelle skadedyrsbekjempere – veggelus forsvinner nemlig ikke av seg selv!

Les om de typiske tegnene på et angrep hvis du er i tvil.

Typiske tegn og symptomer på angrep med veggelus

De typiske tegnene på angrep med veggelus inkluderer:

Synlige sengelus eller hudskall:

Du kan selvfølgelig støte på levende insekter og hudskall i og omkring sengemøbler og sofaer. Du kan se både veggelus, eggene deres og nymfer med det blotte øye.

Røde bittmerker:

Våkner du opp med små, røde utslett eller kløende merker/prikker, kan det være tegn på veggelus. Du kan være ganske sikker på at bittmerker stammer fra veggelus hvis de sitter på linje eller i små grupper som minner om et utslett.

Blodflekker på sengetøy og puter:

Veggelus lever av å suge blod fra mennesker og kan etterlate rustfargede flekker og blodspor.

Svart avføring/ekskrementer:

Under madrassen, bak lister og i sprekker og hulrom kan du finne små svarte flekker. Det er en sterk indikator på sengelus.

En søtlig eller ubehagelig lukt:

Ved et omfattende angrep oppstår det en ubehagelig, søtlig og muggen lukt, som er vanskelig ikke å merke. Ved mindre angrep kan lukten minne om koriander, mugne sko eller råtne bringebær.

Hvis du opplever noen av disse tegnene, bør du kontakte profesjonelle skadedyrsbekjempere, som kan håndtere problemet.

Hvordan spres veggelus?

Veggelus er ikke et naturlig forekommende skadedyr som skjeggkre, så grunnleggende skal det være en vert eller en gjenstand som tar dem med inn i en bolig. Veggelus sprer seg derfor gjennom:

Reiser: De kan følge med i bagasjen og kofferten når du reiser, og deretter spre seg i boligen din når du pakker ut.
Brukte møbler: En brukt sofa kan være hjemsted for en klynge veggelus, som kan spre seg når de kommer inn i boligen din.
Fellesområder: Veggelus kan spre seg via heiser, felles vaskerom, oppbevaringsrom, vandrerhjem, hotell og tilsvarende steder.
Besøkende: Venner og familie som er angrepet av veggelus i hjemmet sitt, kan ta det med videre.

Hvordan forebygger du veggelus?

Ønsker du å forebygge angrep av veggelus, gjelder det å:

  1. Inspisere brukte møbler og klær før du tar det inn i boligen din.
  2. Oppbevare bagasje på et stativ, slik at den ikke har direkte kontakt med mulig infiserte overflater under reiser (særlig til eksotiske steder).
  3. Vaske og tørke ved høye temperaturer, slik at du dreper eventuelle veggelus som måtte skjule seg i klær og sengetøy.
  4. Gjøre regelmessig rent og støvsuge, slik at du får fjernet mulige veggelus og hindrer dem i å spre seg.
  5. Tette sprekker og andre steder, der de kan finne på å skjule seg.
  6. Bruke insektnett, slik at du unngår at veggelus biter deg om natten hvis du er på reise.

Er det lopper, mygg eller veggelus?

Loppebitt på mennesker kan til forveksling minne om bitt fra veggelus. Begge deler gir kløende kuler, men bitt fra veggelus er generelt voldsommere, fordi de egentlig biter to ganger. Ved første bitt sprøyter veggelusen inn et bedøvelsesmiddel, mens det andre bittet er til for å suge opp blodet.

Derfor merker du ikke når veggelus biter, og reaksjonen er ofte forsinket i mange timer (i noen tilfeller en uke), mens mygg- og loppebitt som regel merkes med det samme. Veggelus biter bare når du er stille og ikke i bevegelse, i motsetning til mygg og lopper, som kan angripe mens du beveger deg rundt.

Mygg og lopper stikker kun én gang per bitt. Kuler, kløe og utslett fra veggelus bruker også lenger tid på å bli borte enn bitt fra lopper. Mistenker du lopper i sengen, kan du skille dem ved at lopper kan hoppe, mens veggelus beveger seg langsomt.

Kan veggelus overleve i vaskemaskinen?

Veggelus kan overleve i vaskemaskinen ved opptil 50 grader. Det er derfor best å vaske klær over denne temperaturen, eller eventuelt fryse klærne i minst to døgn.

Kan veggelus sitte i håret?

Veggelus kan teknisk sett fint befinne seg i håret, men det er ikke vanlig. De er sky og har som vanlige lus ikke ‘bolig’ i håret.

Kan du støvsuge veggelus?

Det kan virke opplagt å støvsuge veggelusene hvis du finner dem i sengen eller et møbel. Akkurat som med bekjempelse av maur og borebiller er det dog ikke en holdbar løsning, fordi skadedyrene ofte kommer igjen hvis du ikke fjerner kilden. Med veggelus vil det også være insekter og egg i madrasser og møbler. Du er derfor nødt til å kaste ut alt, eller kontakte profesjonelle skadedyrsbekjempere – støvsuging er helt enkelt ikke nok.

Hva koster det å få fjernet veggelus?

Det kan bli en dyr fornøyelse å få fjernet veggelus, så det er fornuftig å forebygge og være oppmerksom ved hjemkomst fra utlandet.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skadedyr