Enkel metode til ny trapp

Den gamle trappa er svært slitt og trenger en kjærlig hånd. Høres det kjent ut - og litt uoversiktlig? Se på bildet. Med en elektrisk malingsfjerner «lakkfres» i hånda går arbeidet både litt enklere og litt raskere.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
500 kroner

Intro

Synes du - som mange andre - at det å slipe trappa ren for gammel lakk og deretter lakkere alt treverket på nytt tilhører kategorien hardt, kjedelig og svært tidkrevende arbeid? Da er det hjelp å hente her. For en spesialmaskin gjør det mye lettere og raskere å gjøre arbeidet.

Vidunderet heter elektrisk malings-fjerner eller lakkfres, og den kan leies hos enkelte utleiebyråer. Prisen er omkring 275 kroner for en dag eller 550 for ei uke. Men det utlegget tjener du raskt inn igjen fordi du slipper å kjøpe slipepapir til slipemaskinen.

Med en elektrisk malingsfjerner sparer du altså både tid, krefter og penger, og du blir raskere klar til å male eller lakkere. Her kan du se hvordan arbeidet gjøres.

Veiledning

01
Fjern lakken 6 Trinn

1

Sjekk først alle trinn for spiker og stifter. Med en bred sparkel avsløres det lett. Finner du noe, skal det fjernes, ellers risikerer du å ødelegge sålen og de roterende knivene på malingsfjerneren.

2

Spiker og stifter som du ikke får trukket opp, slås godt ned under overflata med en dor. Bruk en tynn dor slik at hullet blir så lite som mulig.

3

Skrap vekk malinga med ei skrape helt inne ved opptrinnet og på framkanten av trinnet. Det letter arbeidet når du skal i gang med malingsfjerneren.

VIKTIG! Bruk ei skrape med nytt,skarpt blad - ellers blir oppgaven nesten umulig.

4

Fres ned til rent tre på alle trinn. Her bruker vi en malingsfjerner som fjerner ganske tynne lag hver gang den føres over treet. Til det grove, innledende arbeidet er det den enkleste raskeste metoden.

5

Så skal det slipes. Begynn med grovt slipepapir (korn 40, 60 eller 80) for å fjerne eventuelle fresespor etter malingsfjerneren. Og fortsett deretter med fint slipepapir (korn 180 eller 220). En eksentersliper er velegnet til arbeidet.

6

Hjørner og tilgjengelige steder slipes best med en trekantsliper. Vær forberedt på at slipearbeidet krever tid og tålmodighet, men bruker du de riktige maskinene, og dessuten ikke sparer på papiret, går det raskere.

02
Maling og lakkering 5 Trinn

1

Opptrinnene skal slipes og sparkles slik at malinga får et godt og plant underlag. Først skrapes all løs maling vekk. Deretter sliper og sparkler du. Til slutt bør du slipe etter med fint slipepapir.

2

Er det sprekker mellom veggen og vangen, skal de fuges. Lim malerteip (maskeringsteip) på veggen og på vangen, og fug med en akrylfugemasse av den typen som kan males over.

3

Fugen jevnes penest ut hvis du bruker pekefingeren - dyppet i oppvaskmiddel - som redskap. Fug etter, og jevn ut hvis fugemassen forsvinner ned i sprekken.

4

Opptrinn og vanger males. Vær forsiktig slik at du ikke søler maling på trinnene - bruk evt. malerteip og plast/papir. Her har vi brukt en halvmatt alkyd maling som er slitesterk og hurtigtørkende.

5

Trappa lakkeres med en pensel av god kvalitet - i tre lag med mellom-sliping. Lakkér eventuelt bare annenhvert trinn i første omgang hvis du må bruke trappa mens lakken tørker (ca. et døgn).

Materialer

 • Slipepapir, korn 40-80 og korn 180-220
 • Malerteip (maskeringsteip)
 • Akrylsparkelmasse
 • Akrylfugemasse
 • Vannbasert gulvlakk, halvmatt
 • Alkydmaling, heldekkende

Spesialredskap

 • Elektrisk malingsfjerner («lakkfres»)
 • Skrape til profilerte framkanter
 • Eksentersliper
 • Trekantsliper

Tidsforbruk

3 dager - inkludert tørketid

Pris

400-500 kr for lakk og maling pluss leie av malingsfj erner.

Vanskelighetsgrad

Når du har blitt fortrolig med den elektriske malings-fj erneren, er resten av arbeidet lett og enkelt.

Tips & Triks

Hvilken overflate velger du?

Gulvlakk
Vannbasert gulvlakk gir ei slitesterk overflate. Treet vil gulne litt med tiden. Overflata krever ikke noe løpende vedlikehold. Men slites lakken, eller kommer det dype riper, må det slipes og lakkeres på nytt.

Olje
Gir ei vakker silkematt over-flate som mørkner litt med tiden. Kan bare anbefales til trapper av relativt hardt tre. Gran og furu vil bli grålig når de slites. Behandlingen må gjentas med to til tre års intervaller ved normal slitasje.

Beis
Oljebasert beis finnes i et utall av farger slik at du kan få trappa til å se ut som alt fra eik til valnøtt (som her). Beisen alene beskytter ikke treet, men kombinert med gulvlakk blir overflata svært robust. Påføres med svamp eller klut.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Innvendig trapp